Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Beny23 Napisano 28 Listopad 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 W Nowym Yorku każdy zakład szewski naprawiający obuwie ma także stoisko do pastowania butów. Do niedawna niektóre miejsca pastowały buty za $3 plus tip, w ciągu czterech lat inflacja doprowadziła do podwyższenia cen pastowania i najtańsze miejscówki pastują buty za co najmniej $5 plus tip. Z braku czasu często jestem klientem takich przybytków. Wypróbowałem już chyba wszystkie miejscówki na Manhattanie i zastanawiam się czy kultura pastowania butów kiedykolwiek się przyjmie w Polsce. Poniżej wrzucam filmik z pastowania z mojego ulubionego miejsca. Za $5 plus tip w Eddie’s Shoe Repair w podziemiach Rockefeller Center pięciu shoe shiners pastuje buty od 8 rano do 18 bez przerwy. Podziwiam ich wytrzymałość. Są zdecydowanie najlepszym miejscem do wypastowania butów w NYC. Zazwyczaj daje im $5-7 napiwku więc za $10-12 buty są jak nowe. Chłopaki naprawdę się starają i na parę butów przeznaczają 20-25 minut. W tym czasie myją buty, nakładają 3-5 warstw pasty do butów i wykańczają według życzenia klienta na wysoki połysk bądź matowo. Jedynym minusem tej miejscówki jest jakość używanych kosmetyków. Dlatego najczęściej przynoszę swoje Saphira bo oni z oszczędności używają kosmetyków „no name” którym nie bardzo ufam. Bywam w takich przybytkach 1-2 razy w tygodniu i traktuję je jako spa dla butów i duszy Polecam jak będziecie w NYC. 45FDAFDC-8646-4B05-B1D3-CFFC3762B0D3.mp4 15 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 Niesamowite jest to, że potrafią to zrobić w 25 minut. Ja kojarzę takie stoisko na lotnisku w Monachium, ale jeszcze nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proki1971 Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 Świetna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 59 minut temu, Beny23 napisał: Wypróbowałem już chyba wszystkie miejscówki na Manhattanie i zastanawiam się czy kultura pastowania butów kiedykolwiek się przyjmie w Polsce. 45FDAFDC-8646-4B05-B1D3-CFFC3762B0D3.mp4 Ależ takie stoiska są/były w wielu galeriach handlowych. Zazwyczaj samo stoisko dobrze utrzymane w stylu retro, pucybut też w jakimś służbowym stroju. Z ciekawości kiedyś spróbuję, ale zawsze miałem opory, bo zachowanie niektórych z tych panów było trochę jak naganianie np. krzyczał z kilku metrów "ooo kierowniku, takie piękne skórzane buty musowo wypastować!!!" to trochę jak wciskanie kwiatka w obecności dziewczyny przez lokalnego menela i "200 złotych piękny kawalerze" No i po drugie, fakt, że najprawdopodobniej spotkam tam pastę kiwi a nie saphir mdor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 42 minuty temu, Żorż Ponimirski napisał: No i po drugie, fakt, że najprawdopodobniej spotkam tam pastę kiwi a nie saphir mdor. Pasta Kiwi jest spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 Znam tylko jednego pucybuta w W-wie. Miły i zna się na tym co robi. Dawno nie korzystałem, bo nie pracuję już w pobliżu Mordoru, ale dostać się łatwo, na nadmiar pracy niestety nie narzeka. Odnoście lokalnych past spełniających najwyższe światowe standardy polecam Helios. Niedawno oglądałem wyniki badań, z których Saphire byłby dumny. Firma nieznana choć z tradycjami z Żywca. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_harry Napisano 9 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2018 Za co w takim razie płacimy kupując pasty po 20pln skoro światową jakość ma pasta za 2,5 PLN?Żeby było jasne: zdecydowanie popieram poszukiwania alternatyw: zaczynałem od góry, jestem przy średniej półce i różnicy nie widzę.Podszedł już zakup Heliosa Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi