Skocz do zawartości

Ubiór na pogrzeb

proceleusmatyk

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma stosowniejszego stroju wg mnie niż czarno-szary stroller. Poniżej przykład (żakietu co prawda, lecz kolorystyka ta sama).

stroller.jpg.7c861b47d1bbe057223ce28fb2f5cd84.jpgcu

A przy okazji: jak postrzegacie garnitur czarny dwuczęściowy w prążek (stosunkowo dyskretny i średnio szeroko rozstawiony) na tej smutnej uroczystości?

36 minut temu, Miro napisał:

A przy okazji: jak postrzegacie garnitur czarny dwuczęściowy w prążek (stosunkowo dyskretny i średnio szeroko rozstawiony) na tej smutnej uroczystości?

Myślę, że tak. Tu jest przykład. Darowałbym sobie tylko pin collar i czarne monki. Dwuczęściowy też by się sprawdził w takiej tonacji.

James-Bond-w-czarnym-garniturze.jpg.294b1719c2ced7ceb4b05e7856d166be.jpg

• Oceniam pozytywnie 1

3 minuty temu, Miro napisał:

Co do Twojego przykładu - ja pytałem o czarny w prążek, a Ty dałeś bez prążka.

No tak, to sharkskin. Na pierwszym zdjęciu mi wpadał w prążek. Niemniej, jak prążek byłby w takiej tonacji to myślę, że jak najbardziej. 

Ja mam pytanie z innej beczki. Co myślicie o okularach przeciwsłonecznych? Załóżmy, że takich w stylistyce i kolorystyce Bonda. Sam nie ubieram i jak widzę wiele osób w okularach to mam mieszane uczucia, że to chyba jakoś nie przystoi. 

• Oceniam pozytywnie 1

3 minuty temu, Miro napisał:

A prążek miałem na myśli mniej więcej taki:

Według mnie to tak, ale ten Bonda wydaje mi się lepszy pod omawianym względem. 

Nie oszukujmy się, mało osób stać / ma miejsce w domu, aby mieć wyłącznie "pogrzebowy" garnitur (tj. czarny). Taki garnitur jak pokazałeś będzie stosowny na pogrzeb i odpowiedni na wiele innych okazji.

• Oceniam pozytywnie 1

• 2 years later...

Świetne forum (to mój pierwszy wpis), chyba będę tu zaglądał...

Tak, ja o pogrzebie, tylko kilka słów gwoli wstępu. Klasyczną elegancją interesowałem się dawniej; obecnie, jakkolwiek bardzo ważna jest dla mnie jakość ubioru (zarówno pod względem surowca, jak i estetyki), podchodzę do niego znacznie bardziej niekonwencjonalnie (chociaż, w gruncie rzeczy, zawsze tkwił we mnie silny pierwiastek ekstrawagancji).

Dziś dowiedziałem się o pogrzebie babci. Ponieważ od kilku lat nie ubieram się już tak elegancko, jak kiedyś, będę musiał wybrać się jutro na zakupy na tę okazję. Na Buta w Butonierce trafiłem, bo z ciekawości zapragnąłem sprawdzić, na ile według kanonu stosowny jest na pogrzeb kolor granatowy. Swego czasu czarny był moim ulubionym kolorem, więc nie byłoby problemu, ale teraz nie lubię zakładać na siebie czarnych rzeczy.

Wpisy w tym wątku bardzo mnie zainspirowały, za co bardzo dziękuję.

I postanowiłem, że ubiorę się w ciemne odcienie szarości i brązu, stonowane, ale nie smutne, trochę w stylu lat 60., kiedy moja babcia przeżywała lata młodości. Niewątpliwie przekroczę granicę dandyzmu, będzie to jednak wyraz moich uczuć względem babci, wiem, że Jej to by się spodobało. W ten sposób dam też sygnał mojemu rozsianemu po Polsce rodowi, który spotyka się właściwie już tylko na pogrzebach, że - spójrzcie, nie popadamy w marazm, wciąż żyje w nas finezja i fantazja. Pokażę, że ta uroczystość jest dla mnie ważna.

Być może napiszę o refleksjach po zdarzeniu.

A jeśli chodzi o dyskurs, to nie chcę jako nowicjusz protekcjonalnie poklepywać po ramieniu, ale tak trzymać, Panowie.

Ciemny granat i biała koszula właściwie też by mi pasowały. Ale zawsze wydawało mi się, że granat lepiej nosi się z brązem. Może więc ciemnobrązowe buty? Fakt, że robi się już wtedy mniej żałobnie.

Tak w ogóle, to zobaczę, co mają "w sklepach". Jak znajdę coś czarnego, ale naprawdę ładnego, z jakąś nutą indywidualizmu, to może wezmę.

• 1 year later...