Miro Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 Nie ma stosowniejszego stroju wg mnie niż czarno-szary stroller. Poniżej przykład (żakietu co prawda, lecz kolorystyka ta sama). cu A przy okazji: jak postrzegacie garnitur czarny dwuczęściowy w prążek (stosunkowo dyskretny i średnio szeroko rozstawiony) na tej smutnej uroczystości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzixon Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 36 minut temu, Miro napisał: A przy okazji: jak postrzegacie garnitur czarny dwuczęściowy w prążek (stosunkowo dyskretny i średnio szeroko rozstawiony) na tej smutnej uroczystości? Myślę, że tak. Tu jest przykład. Darowałbym sobie tylko pin collar i czarne monki. Dwuczęściowy też by się sprawdził w takiej tonacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 Co do Twojego przykładu - ja pytałem o czarny w prążek, a Ty dałeś bez prążka. Ale sam przykład bardzo dobry, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzixon Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 3 minuty temu, Miro napisał: Co do Twojego przykładu - ja pytałem o czarny w prążek, a Ty dałeś bez prążka. No tak, to sharkskin. Na pierwszym zdjęciu mi wpadał w prążek. Niemniej, jak prążek byłby w takiej tonacji to myślę, że jak najbardziej. Ja mam pytanie z innej beczki. Co myślicie o okularach przeciwsłonecznych? Załóżmy, że takich w stylistyce i kolorystyce Bonda. Sam nie ubieram i jak widzę wiele osób w okularach to mam mieszane uczucia, że to chyba jakoś nie przystoi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 Też mi się zdaje, że nie bardzo... A prążek miałem na myśli mniej więcej taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzixon Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 3 minuty temu, Miro napisał: A prążek miałem na myśli mniej więcej taki: Według mnie to tak, ale ten Bonda wydaje mi się lepszy pod omawianym względem. Nie oszukujmy się, mało osób stać / ma miejsce w domu, aby mieć wyłącznie "pogrzebowy" garnitur (tj. czarny). Taki garnitur jak pokazałeś będzie stosowny na pogrzeb i odpowiedni na wiele innych okazji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobra Napisano 28 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2019 Świetne forum (to mój pierwszy wpis), chyba będę tu zaglądał... Tak, ja o pogrzebie, tylko kilka słów gwoli wstępu. Klasyczną elegancją interesowałem się dawniej; obecnie, jakkolwiek bardzo ważna jest dla mnie jakość ubioru (zarówno pod względem surowca, jak i estetyki), podchodzę do niego znacznie bardziej niekonwencjonalnie (chociaż, w gruncie rzeczy, zawsze tkwił we mnie silny pierwiastek ekstrawagancji). Dziś dowiedziałem się o pogrzebie babci. Ponieważ od kilku lat nie ubieram się już tak elegancko, jak kiedyś, będę musiał wybrać się jutro na zakupy na tę okazję. Na Buta w Butonierce trafiłem, bo z ciekawości zapragnąłem sprawdzić, na ile według kanonu stosowny jest na pogrzeb kolor granatowy. Swego czasu czarny był moim ulubionym kolorem, więc nie byłoby problemu, ale teraz nie lubię zakładać na siebie czarnych rzeczy. Wpisy w tym wątku bardzo mnie zainspirowały, za co bardzo dziękuję. I postanowiłem, że ubiorę się w ciemne odcienie szarości i brązu, stonowane, ale nie smutne, trochę w stylu lat 60., kiedy moja babcia przeżywała lata młodości. Niewątpliwie przekroczę granicę dandyzmu, będzie to jednak wyraz moich uczuć względem babci, wiem, że Jej to by się spodobało. W ten sposób dam też sygnał mojemu rozsianemu po Polsce rodowi, który spotyka się właściwie już tylko na pogrzebach, że - spójrzcie, nie popadamy w marazm, wciąż żyje w nas finezja i fantazja. Pokażę, że ta uroczystość jest dla mnie ważna. Być może napiszę o refleksjach po zdarzeniu. A jeśli chodzi o dyskurs, to nie chcę jako nowicjusz protekcjonalnie poklepywać po ramieniu, ale tak trzymać, Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 28 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2019 Wg mnie ciemny granat jak najbardziej pasuje (o ile nie dysponujemy czarnym garniturem), do tego biała koszula, czarne buty i czarny krawat - znak żałoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobra Napisano 28 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2019 Ciemny granat i biała koszula właściwie też by mi pasowały. Ale zawsze wydawało mi się, że granat lepiej nosi się z brązem. Może więc ciemnobrązowe buty? Fakt, że robi się już wtedy mniej żałobnie. Tak w ogóle, to zobaczę, co mają "w sklepach". Jak znajdę coś czarnego, ale naprawdę ładnego, z jakąś nutą indywidualizmu, to może wezmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 28 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2019 Czarne buty nie podlegają dyskusji. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobra Napisano 28 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2019 To już w ogóle pójść generalnie w czerń, niż mieszać granat z czernią 😥 Dzięki za radę. P.S. To znaczy, moim zdaniem da się udanie połączyć granatowy i czarny, ale nie jest to, wbrew pozorom, takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 29 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2019 Nie ma tu żadnej filozofii, jest to proste o ile to klasyczny granat a nie granatowo-niebieski. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 21 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2020 Panowie, wątek z reklamami został wyczyszczony, proszę pisać już tylko do meritum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi