Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Krzysiek_W napisał:

A idź Ty niedobry, ciągle to samo ...

Albo znalazłem "swój but", albo straciłem wyobraźnię - kiedy myślę o butach marzeń, to jakoś nic innego nie przychodzi mi do głowy.

10 godzin temu, Caporegime napisał:

Nie no, coś nowego wreszcie 

:) 

8 godzin temu, JDC napisał:

Czekam na zdjęcia tych butów w słońcu :) też klejone?

Tak. Wbrew obiegowej opinii, okazuje się, że klejone są najlepsze. 

Godzinę temu, Beny23 napisał:

Loafersy piękne a Kielman powinien dożywotnio nazwać ten model "Whitesnake".

Dziękuję. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
6 minut temu, bodzixon napisał:

Rozwiń proszę.

Strzelam, że chodzi o to że buty klejone będą trochę lżejsze, a podeszwa mniej sztywna niż w przypadku butów szytych (w szczególności GYW) - co w przypadku loafersów jest zaletą (w przypadku półbutów niekoniecznie). A dobrze sklejona podeszwa może być niesłychanie trwała i wcale nie musi się rozklejać (wystarczy spojrzeć chociażby na klejone buty trekkingowe). 

Opublikowano
3 minuty temu, Zajac Poziomka napisał:

Strzelam, że chodzi o to że buty klejone będą trochę lżejsze, a podeszwa mniej sztywna niż w przypadku butów szytych (w szczególności GYW) - co w przypadku loafersów jest zaletą (w przypadku półbutów niekoniecznie). A dobrze sklejona podeszwa może być niesłychanie trwała i wcale nie musi się rozklejać (wystarczy spojrzeć chociażby na klejone buty trekkingowe). 

Też tak obstawiam. Niemniej, to moje domysły. Niewielu ma możliwość tak wiarygodnego i kompleksowego porównania butów klejonych vs. szytych jak @Whitesnake (ma dwie pary tego samego modelu buta od jednego producenta, które są wykonane dwoma różnymi technikach). Dlatego proszę kolegę, żeby rozwinął tę kwestię. 

Opublikowano
6 godzin temu, bodzixon napisał:

Rozwiń proszę.

@Zajac Poziomka prawie wyczerpał temat.

Buty klejone są lżejsze i sztywne w trochę inny sposób, tzn. nie czuć ramy i but zachowuje sie jak druga skóra. Daje to większy komfort i pozwala na lżejszą konstrukcję, która wyjątkowo sprawdza się przy delikatnej skórze, przykładowo z kangura.

Taka konstrukcja, moim zdaniem, sprawdzi się zarówno w butach wiązanych, jak i wsuwanych. Linia podziału przebiega raczej przez pory roku.

Zalety klejenia sprzyjają butom letnim.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
9 minut temu, eye_lip napisał:

Skóra kangura jest bardzo mocna, nie zaliczałbym jej do delikatnych - chyba że masz na myśli kryterium inne niż wytrzymałość.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Myślałem oczywiście o delikatności w sensie lekkości. Skóra kangura to lekkość pergaminu i wytrzymałość kordowanu ;) 

• Oceniam pozytywnie 2