Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawostka.

Pier@@#% FedEx kolejny raz nęka mnie i grozi windykacją za "nieopłaconą przesyłkę", którą oczywiście opłaciłem już dwa miesiące temu. Pismo jest pełne błędów i uznałbym je za próbę wyłudzenia, ale przyszło pocztą, no i kod QR do płatności jest prawdziwy.

20250913_180606.jpg\

Zrzut ekranu (87).png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciekawostka kolejna

Po dwóch tygodniach myślenia, w  odpowiedzi na moje wyjaśnienia, Fedex napisał mi to samo, tym razem po angielsku. Konsultant na linii widzi, że zapłaciłem, ale nie może pomóc. To już przestaje być śmieszne.

Dlatego właśnie nienawidzę zakupów spoza UE i spoza Chin. Pie#$#$ się potem jest niewspółmierne do rezultatów.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Po miesiącu: chciałbym napisać jakiś follow-up... ale go nie ma. Po tym, jak wysłałem im screeny z ich własnej strony internetowej, zamilkli. Ani przepraszamy, ani dziękujemy, ani pocałuj nas w dupę. Po prostu wyszli z niebytu (po trzech miesiącach od dostarczenia paczki) z żądaniami opłat, i w ten niebyt powrócili. Więc możliwe, że nadal uważają mnie za swojego dłużnika, albo sprzedali ów "dług", albo go anulowani. Jedyne co wiem, to, że im więcej mam do czynienia z firmami kurierskimi, tym bardziej ich nienawidzę.

Opublikowano

W każdym razie jak będziesz dostawał wezwanie do zapłaty po angielsku (choć wyjątkowo może się zdarzyć próba po polsku) z firmy z Luksemburga wysyłane zwykłym, nierejestrowanym listem, to możesz je kierować wprost do niszczarki :-) 

• Like 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam tutaj informację od kolegi (wink wink), że można polecić firmę PolAmer alias TanieStany. Pośredniczy ona w zakupach ze Stanów - zamawia się rzeczy do ich magazynu, a potem za 37 USD firma transportuje je drogą morską do Polski. Wadą jest długi czas transportu (6 tygodni), zaletą - kolega... mówi, że nie trzeba nic dopłacać (wink wink). Kolega bardzo zadowolony. Uwaga - nie zamawiać przesyłek lotniczych - te celnicy zawsze trzepią!

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 3
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

I ponownie, ukłony dla panów z PolAmeru... przesyła kolega. 

W przeciwieństwie do gówno-firm typu FedEx, PolAmer nie zarabia na cleniu towarów. Jak trzeba, to cli, ale nie zarabia na tym. Firma ma taki vibe Chicago łamane na Podhale i wie, że ich klienci przestali by wysyłać paczki, gdyby hm... zasady się zmieniły. Tymczasem dla FedExu czy innego GLS, nie jesteśmy klientami - klientem jest sklep, a my jesteśmy źródłem do wyciągnięcia dodatkowej kasy. Dlatego zrobią WSZYSTKO, żeby nas oclić, bo w ten sposób urwą dodatkowe 50 zł opłaty za ową niechcianą usługę. Znowu wchodzi tu metafora krokodyla - wielka paszcza po pieniądze, ale małe łapki, gdy  trzeba pomóc z przesyłką.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Jest takie pojęcie overdressed, tutaj mamy overbuilt

Podeszwa przyklejona, podwójnie przyszyta i przytwierdzona śrubami. 

20260309_213200.jpg

To Vibram Fire & Ice Compound, czyli podeszwa dla strażaków. Zachowuje przyczepność do -20 C, wytrzymuje temperaturę do 250 C.

• Like 5
Opublikowano

"This is a security announcement. Security lane 13 will be obstructed for at least 30 minutes while a passenger is taking off his shoes. All passengers in lane 13 please go to adjacent lanes. Thank you for your cooperation."

• Like 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam tam wielu znajomych jakby co 😉
Sam już tam raczej nie wybiorę się , bo niestety z postępem wieku ubyło mi dużo sił . Pozdrawiam wszystkich młodych i pięknych 👍