Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szybkie pytanie (założyłem nowy wątek, bo nie wiem czy kwalifikuje się do 'krótkich pytań' :oops:) - 

- kupował Ktoś ostatnio/może polecić odkurzacz? Workowy/bezworkowy? (Chodzi o niedrogi sprzęt do małego mieszkania) 

Opublikowano

Przepraszam że napiszę w tym miejscu o Roombie, bo trudno tu zastosować przymiotnik "niedrogi", ale rzecz bardzo podobną będzie miał (czy też ma od dziś) w ofercie jeden z dyskontów w cenie 444 zł, firmy Vileda - można rozważyć.

Moja Roomba trochę już nie daje rady ze względu na sierść psa, ale zapewniam że z tym tematem w takim wydaniu jak to ma miejsce u mnie również odkurzacz nie dałby rady. Poza tym dokładność, skuteczność, wygoda; trochę to długo trwa i trochę hałasuje, ale generalnie temat odkurzania ma się z głowy.

To powiedziawszy, są sytuacje, w których Roomba nie poradzi i trzeba mieć odkurzacz. Potrafię wymienić co najmniej cztery i żadna z nich nie jest tym, o czym Panowie teraz myślicie:twisted:

CcIOU54VIAIx6k4.jpg

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Godzinę temu, lubo69 napisał:

Przepraszam że napiszę w tym miejscu o Roombie, bo trudno tu zastosować przymiotnik "niedrogi", ale rzecz bardzo podobną będzie miał (czy też ma od dziś) w ofercie jeden z dyskontów w cenie 444 zł, firmy Vileda - można rozważyć.

Moja Roomba trochę już nie daje rady ze względu na sierść psa, ale zapewniam że z tym tematem w takim wydaniu jak to ma miejsce u mnie również odkurzacz nie dałby rady. Poza tym dokładność, skuteczność, wygoda; trochę to długo trwa i trochę hałasuje, ale generalnie temat odkurzania ma się z głowy.

To powiedziawszy, są sytuacje, w których Roomba nie poradzi i trzeba mieć odkurzacz. Potrafię wymienić co najmniej cztery i żadna z nich nie jest tym, o czym Panowie teraz myślicie:twisted:

Jeśli chodzi o odkurzacze automatyczne to dobrą opinią cieszą się chińskie marki np. Ilife lub znane głównie z produkcji telefonów Xiaomi (Mi Robot). Zachęcam do obejrzenia recenzji na yt ;)

Opublikowano

Ja mam Carneo SC610 od chyba ponad 3 lat. Akumulator wymaga wymiany na nowy co kilkanaście miesięcy. Odkurzacz dobrze daje sobie radę w domu z kotem.

Stosujemy w domu zasadę - raz w tygodniu pełne odkurzanie "normalnym" odkurzaczem, a ten Carneo w razie konieczności tam, gdzie potrzeba.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 16.01.2017 o 17:53, pi_senny napisał:

Świetny stosunek jakości do ceny.

http://www.ceneo.pl/32083036#tab=click

Mam i polecam, tani, o dobrej szczelności i służy mi już rok bez problemów :)

Edit: Dodam jeszcze, że jeśli bezworkowe, to tylko te z górnej półki. Innymi nie warto sobie zaprzątać głowy.

Edytowane przez Dziaku
Opublikowano

Przy niedrogich niech zainteresowany sprawdzi przy okazji jak jest z dostępnością worków, bądź zamienników do odkurzacza, jak długo dany model jest na rynku. Miałem kiedyś Zelmera, a po roku trudno było je do niego dostać.

Opublikowano

Wodne i bezworkowe już kiedyś przerobiłem - wbrew pozorom - ani to wygodniejsze (szlam w wiadrze po każdym odkurzaniu), ani tańsze (szybka utrata mocy i częsta wymiana/mycie filtrów). Wynalazki typu Roomba niestety nie zastąpią odkurzacza obsługowego, więc i tak trzeba by jakiś dokupić... 

Właśnie przyszedł do mnie Zelmer Jupiter, którego polecił @Caporegime ; wygrał z Zelmerem Odyssey minimalnie lepszymi parametrami i większym workiem (rzadsza konieczność wymiany) - pierwsze wrażenie pozytywne. 

Dziękuję wszystkim za 'consulting'. ;-)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Godzinę temu, Koval napisał:

Właśnie przyszedł do mnie Zelmer Jupiter, którego polecił @Caporegime ; wygrał z Zelmerem Odyssey minimalnie lepszymi parametrami i większym workiem (rzadsza konieczność wymiany) - pierwsze wrażenie pozytywne. 

Widzę, temat porad już nieaktualny więc się wypowiem ;-) Po jedenastu latach katowania Electroluxa zmieniłem go w zeszłym roku na Zelmera Jupitera. Zelmer jest głośniejszy ale odkurza równie dobrze a nawet lepiej. Zaletą Zelmera jest przede wszystkim cena, 2x niższa do Electroluxa.

• Oceniam pozytywnie 1