Skocz do zawartości

Zastanawiam się nad kupnem

jabberwocky

Rekomendowane odpowiedzi

Od mniej więcej miesiąca chodzi mi po głowie zamówienie bezszwowych lotników u Dimitriego Gomeza. (link: http://www.dimitribottier.com ) Szczerze się przyznam, że nie potrafię podejść do tego tematu racjonalnie; bardzo bym prosił o trzeźwą, rozsądną poradę:

1. Czy warto? (Hamlet pyta się sam siebie o buty...)

2. Jaka skóra? Kolor? Czarne? Cognac?

To zdjęcie z postu proceleusmatyka jest ze strony maestro Dimitriego. A ja wczoraj byłem w jego paryskim sklepie/atelier koło Madelaine. Nie wdawałem się w za długie dyskusje i pogdanki -- po barbarzyńsku łapczywie i perwersyjnie oglądałem (pożerałem wzrokiem). I sam już nie wiem czego chcę... :)

Za tydzień będę w Warszawie odebrać (między innymi) moje wiśniowe lotniki od Januszkiewicza. Popatrzę, pomyślę, zastanowię się jakie buty by się jeszcze przydały ... i najpewnie jeszcze bardziej zgłupieję.

Wybierz kolor NIECZARNE. Cognac, bordo, camel (jasny brąz?) są niesamowite. Ale jak pisze Bartek - to Twoja decyzja.

A czemu NIECZARNE?

Z jednej strony nieczerne są takie piękne; zwracają uwagę. W atelier widziałem przecudowną skórę jasny cognac. Ech...

Z drugiej strony czarne są bardzo dyskretne, klasyczne, spokojne i dosknałe. Normalnie nirwana.

Mam czarne lotniki bezszwowe (od Jacka Kamińskiego) i z perspektywy czasu oceniam, że wybór koloru był trafny. Oczywiście, w pracowni Gomeza masz na pewno dostępne od ręki fantastyczne skóry w pięknych kolorach, więc pewnie skusiłbym się właśnie na koniak lub jakiś odcień bordo. Jednocześnie współczuję i zazdroszczę dylematów decyzyjnych :-)

Lotniki "oxblood" odbieram za tydzień od pana Januszkiewicza.

Jeśli idzie o maître Gomeza, to muszę zaznaczyć, że jeszcze się nie zdecydowałem na zamówienie. No dobra, pękam coraz bardziej... Myślałem o czarnych; no bo klasyka, elegancja, umiar, harmonia, podstawowa uniwersalność... Niestety w atelier zobaczyłem tę wspaniałą skórę jasny cognac i w tym momencie przestałem myśleć racjonalnie...

Z decyzją poczekam do odbiotu lotników od pana Januszkiewicza.

Lotniki "oxblood" odbieram za tydzień od pana Januszkiewicza.

Jeśli idzie o maître Gomeza, to muszę zaznaczyć, że jeszcze się nie zdecydowałem na zamówienie. No dobra, pękam coraz bardziej... Myślałem o czarnych; no bo klasyka, elegancja, umiar, harmonia, podstawowa uniwersalność... Niestety w atelier zobaczyłem tę wspaniałą skórę jasny cognac i w tym momencie przestałem myśleć racjonalnie...

Z decyzją poczekam do odbiotu lotników od pana Januszkiewicza.

Nawet nie widząc zdjęć skóry, wszystko mi mówi, że jasny koniak to będzie strzał w dziesiątkę. Również wybiegając w przyszłość - wyobrażam sobie, że ta skóra będzie się pięknie starzeć. Takich efektów kolorystycznych na czarnym nie uzyskasz.

• 4 weeks later...

Witam, jestem nowym użytkownikiem, ale specjalnie się zarejestrowałem po pomoc. Dzięki forum macaronitomato zakochałem się poprostu w lotnikach. Tylko że poszukuję teraz na stronach wszelkich i ciężko je dostać, przeważnie na stronach zagranicznych. Może ktoś zna jakąś dobrą stronę gdzie można online zamówić w Polsce?