Skocz do zawartości

Zastanawiam się nad kupnem

jabberwocky

Rekomendowane odpowiedzi

W zestawie luźnym taka różnica myślę, że nie byłaby problematyczna, jednak zastanawiam się jak by to się zgrało z garniturem. Tutaj już wchodzi kwestia zgrania kilku dodatków, żeby to pasowało, paski, torba, portfel itp. Bardzo mi się ten bordo kolor podoba, jednak nie chciałbym aby buty wyglądały trochę "od czapy" :)

Torba, paski, portfel... Zapomniałeś o rękawiczkach, etiu na pióra i ewentualnie okulary. :-) Bez przesady, wyobraź sobie to wszystko w bordo - bez sensu, typowe trying too much. Jeżeli komuś w zestawie dziennym garniturowym burgundowe buty gryzą się z brązowymi paskami, to oznacza, że mamy do czynienia z sytuacją, w której przystoją jedynie czarne buty i dodatki.

• Oceniam pozytywnie 1

Torba, paski, portfel... Zapomniałeś o rękawiczkach, etiu na pióra i ewentualnie okulary. :-) Bez przesady, wyobraź sobie to wszystko w bordo - bez sensu, typowe trying too much. Jeżeli komuś w zestawie dziennym garniturowym burgundowe buty gryzą się z brązowymi paskami, to oznacza, że mamy do czynienia z sytuacją, w której przystoją jedynie czarne buty i dodatki.

No i to myślę, że jest odpowiedź, która mi wystarczy :) Dzięki Panowie za pomoc w przekonywaniu samego siebie :)

No i to myślę, że jest odpowiedź, która mi wystarczy :) Dzięki Panowie za pomoc w przekonywaniu samego siebie :)

Wg mnie te bordowe buty będą dobrym wyborem do zestawów dziennych roboczych. Czarne buty już masz więc na bardziej "wymagające" okazje będziesz mógł użyć ich a bordowe do zestawów dziennych. Miałem okazję oglądać je na żywo i to nie jest jasn nasycony odcień tylko dosyć stonowany. Trochę odróżnia się od wszechobecnego czarego/brązowego ale imo nie jest zbyt dandy. Na drugą parę myślę, że ciekawym wyborem mogły by być te:

http://www.sklep.klasycznebuty.pl/687,berwick-2509-brown.html

Sam je mam i to jedne z moich ulubonych butów do chino i jednolitych jeansów. Na żywo kolor też trochę ciemniejszy niż na zdjęciach, co się nasiliło po kilku aplikacjach kremu. Do tego jeśli lubisz bawić się w patynowanie to można im przyciemnić noski kremami i wychodzi naprawdę ciekawy efekt! 

No a przede wszystkim to tobie mają się podobać i obie te pary można by połączyć ze średniobrązowym paskiem. Jak już koledzy napisali, do bordowych butów pasek nie musi być w idealnie dobranym kolorze, będzie wyglądało jak "trying too hard".

Udanych zakupów!

Wg mnie te bordowe buty będą dobrym wyborem do zestawów dziennych roboczych. Czarne buty już masz więc na bardziej "wymagające" okazje będziesz mógł użyć ich a bordowe do zestawów dziennych. Miałem okazję oglądać je na żywo i to nie jest jasn nasycony odcień tylko dosyć stonowany. Trochę odróżnia się od wszechobecnego czarego/brązowego ale imo nie jest zbyt dandy. Na drugą parę myślę, że ciekawym wyborem mogły by być te:

http://www.sklep.klasycznebuty.pl/687,berwick-2509-brown.html

Sam je mam i to jedne z moich ulubonych butów do chino i jednolitych jeansów. Na żywo kolor też trochę ciemniejszy niż na zdjęciach, co się nasiliło po kilku aplikacjach kremu. Do tego jeśli lubisz bawić się w patynowanie to można im przyciemnić noski kremami i wychodzi naprawdę ciekawy efekt! 

No a przede wszystkim to tobie mają się podobać i obie te pary można by połączyć ze średniobrązowym paskiem. Jak już koledzy napisali, do bordowych butów pasek nie musi być w idealnie dobranym kolorze, będzie wyglądało jak "trying too hard".

Udanych zakupów!

Dzięki za rady :) Generalnie potrzebuję teraz dwie pary i zamiast tych bordowych, zastanawiam się też nad takim modelem jak Twój, jednak w ciemnym brązie. Nie mniej, które bym nie wybrał to z jasnych chyba na razie póki co zrezygnuję. W planach mam dokupienie jakiś jasnych butów, ale to dopiero za jakiś dłuższy czas jak znajdę trochę więcej wolnego grosza - wtedy prawdopodobnie szarpnę się na pełne brogsy w takim właśnie kolorze.

Zastanawiałem się nawet nad kompletem jasnych dwóch par, z racji łatwiejszego doboru koloru jednak boję się, że takie rozwiązanie mogłoby być mało oficjalne dla dziennego garnituru. Jakoś ciemniejsze brązy mi lepiej pasują wizualnie z większa liczbą ciuchów, gdzie jasne w części zestawów są dla mnie mocno średnie (niekoniecznie muszą być błędem, po prostu mi się nie podobają). Nie będą też pasować wydaje mi się do granatowego garnituru, a jest to mój garnitur roboczy, do którego głównie kupuję te buty :) Z lektury internetu też wiem, że buty ciemniejsze są częściej polecane jako "pewniejsze" i bardziej odpowiednie/uniwersalne w średnio-formalnych zestawieniach.

Jakbym mógł Cię prosić jeszcze o opinię - jak wypadają odcieniem te bordowe buty w porównaniu do butów berwicka dark down? Miałeś z nimi do czynienia? Ten ciemny brąz jest faktycznie AŻ tak ciemny, czy w rzeczywistości wygląda lepiej? Problem z tymi butami jest taki, że na co drugim zdjęciu wyglądają inaczej, a nie chcę potem zamawiać i odsyłać po 3 razy dla zmiany głupiego koloru :)

Dzięki za rady :) Generalnie potrzebuję teraz dwie pary i zamiast tych bordowych, zastanawiam się też nad takim modelem jak Twój, jednak w ciemnym brązie. Nie mniej, które bym nie wybrał to z jasnych chyba na razie póki co zrezygnuję. W planach mam dokupienie jakiś jasnych butów, ale to dopiero za jakiś dłuższy czas jak znajdę trochę więcej wolnego grosza - wtedy prawdopodobnie szarpnę się na pełne brogsy w takim właśnie kolorze.

Zastanawiałem się nawet nad kompletem jasnych dwóch par, z racji łatwiejszego doboru koloru jednak boję się, że takie rozwiązanie mogłoby być mało oficjalne dla dziennego garnituru. Jakoś ciemniejsze brązy mi lepiej pasują wizualnie z większa liczbą ciuchów, gdzie jasne w części zestawów są dla mnie mocno średnie (niekoniecznie muszą być błędem, po prostu mi się nie podobają). Nie będą też pasować wydaje mi się do granatowego garnituru, a jest to mój garnitur roboczy, do którego głównie kupuję te buty :) Z lektury internetu też wiem, że buty ciemniejsze są częściej polecane jako "pewniejsze" i bardziej odpowiednie/uniwersalne w średnio-formalnych zestawieniach.

Jakbym mógł Cię prosić jeszcze o opinię - jak wypadają odcieniem te bordowe buty w porównaniu do butów berwicka dark down? Miałeś z nimi do czynienia? Ten ciemny brąz jest faktycznie AŻ tak ciemny, czy w rzeczywistości wygląda lepiej? Problem z tymi butami jest taki, że na co drugim zdjęciu wyglądają inaczej, a nie chcę potem zamawiać i odsyłać po 3 razy dla zmiany głupiego koloru :)

Ciemny brąz w berwickach (czy w tym modelu, który mam jaśniejszy, czy w wersji full brogue jak podałeś w ostatnim linku, czy tych oxfordach cap toe z pierwszego linku) jest z tych ciemnych, bodo jest trochę jaśniejsze ale daleko mu do ekstrawagancji. W internetach rzeczywiście wyczytasz, że ciemny brąz jest najbezpieczniejszy, ale to wydaje mi się zazwyczaj poradniki dla początkujących.  Jeśli wybierzesz którykolwiek z tych modeli i połączysz tak żeby grało z całością to będzie dobry zestaw. Jeśli jeszcze planujesz dokupienie full broguesów w jasnym kolorze to bym się zastanowił nad takim zestawem:

http://www.sklep.klasycznebuty.pl/443,berwick-2428-dark-brown.html

i właśnie te bordo

miałbyś wtedy czarne na formalne okazje, brązowe na okazje wymagające "bezpieczniejszej" opcji, jasne do casualowych zestawów no i bordo na sytuacje w których "bepieczny" wybór nie jest wymogiem.

No ale jeszcze raz dodam, to Ty masz się w nich dobrze czuć! Jeśli jakiś kolor/wzór wydaje Ci się na razie zbyt dandy to odpuść. Z doświadczenia już wiem, że najczęściej zakładm te pary które mi się najbardziej podobają a takie kupione "bo okazja" czy coś innego leżakują w szafie ;)

Nie. Było o tym kilkukrotnie.

Dzięki. Kilka dni temu zadałem właśnie pytanie o Partenope, bo jedyne co znalazłem na forum to kilka generalnych bardzo niepochlebnych zdań... a swego czasu były promowane... chcialem się dopytać po prostu jak sprawa aktualnie wygląda.

Panowie, proszę  o opinię:

1) klasyczne wiedenki na ślub: Yanko 555 (http://patine.pl/yanko-style-558-goodyear-welted.html) czy Loake Aldwych (http://www.sklep.klasycznebuty.pl/167,loake-aldwych-black.html)? Czy gumowa podeszwa będzie faux pas?

2) garnitur MTM w Warszawie: Cafardini czy Emanuel Berg?

Czy ktoś może coś powiedzieć o butach Sebago? Konkretnie chodzi o to, że nie wiem czy kupić

https://www.zalando.pl/sebago-eleganckie-buty-black-se212a065-q11.html?size=40

Z dodatkowym kuponem, wychodzi niecałe 250pln. Urodą może nie powalają, ale za te pieniądze jako buty na co dzień, do zajeżdżenia byłyby OK, tym bardziej, że szerokie kopyto.

Dodatkowe pytanie, jak wygląda rozmiarówka? Zalando zastrzega, że może się różnić, ale raczej będą mniejsze czy większe niż powinny?

Nie wiedziałem za bardzo gdzie o to zapytać, jak złe miejsce to przepraszam :)

Powie mi ktoś do czego można bez obaw nosić takie jasne oksfordy? Czy ilość zastosowań jest podoba jak z brogsami w podobnym kolorze? Teoretycznie formalność jest większa, but bez żadnych przeszyć i zdobień, ale jak to wygląda w praktyce?

http://www.sklep.klasycznebuty.pl/717,berwick-2428-tan.html

Panowie! Może któryś z was mi doradzi. Uzbieralem fundusze na pierwsze buty GYW. Na początek uznałem że wystarczajace będą buty marki Berwick ze sklepu klasycznebuty.pl. Po korespondencji z pracownikami ich ekipy i ich wytypowaniu, jako model pasujący na moje stopy wybrano model 3010. Niestety okazało się że rozmiar 8 nie jest już dostępny w sklepie. Zaproponowano mi za to dwa razy droższe Loake Aldwych i Barker Nevis. Skusilbym się na któreś z nich ale zdecydowanie przekraczaja one zaplanowany budżet (a w planie miałem jeszcze dokupić prawidla oraz przybory do pielęgnacji).

Czy jesteście w stanie mi doradzić czym można zastąpić model 3010 Berwicka. Oczywiście chciałbym jakas rozsądna propozycje bo to moje pierwsze takie obuwie. Zależy mi na czarnych oxfordach z nakładanym noskiem. Preferowałbym również zakup z polskiego sklepu.

A może nie zrazac się brać rozmiar 8,5? :-)

Odradzałbym branie większego rozmiaru, chyba że okaże sie po przymiarce, że jednak 8,5 pasuje a nie 8. Rownież dowiedz się czy nie zamówiliby u berwicka Twojego rozmiaru. Dodatkowo możesz napisac do sklepu Tomka Millera, u nich teraz też są berwicki, widziałem w opisie informacje, żeby pisać gdy nie ma pożądanego rozmiaru, wiec sądzę że są w stanie zaradzić w jakiś sposób

Jeśli Ci się nie spieszy, to możesz zamówić w klasycznebuty w preorder. Z tego co się dowiadywałem, to kolejne zamówienie na Berwicki będą robić za bodajże 2 miesiące.

Dodatkowo masz opcję dopłaty 50zł do podeszwy Rendenbacha.