Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 17,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W dniu 4.07.2026 o 21:01, checkeredstripedhawk napisał(a):

A dlaczego tak? (Jeśli można spytać)

Dom buduje, w sumie już wykańczam, ale nadal "jestem na kartonach" i jeszczę chwilę to potrwa zanim będzie normalnie 🙂

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 11.01.2025 o 01:15, Velahrn napisał(a):

Ja do pracy chodzę codziennie na piechotę. Gdybym poruszał się na trasie parking -> biur to pewnie faktycznie bym nosił "wygodne obuwie całoroczne" w postaci loafersów.

@Velahrn, ktoś Ci się włamał na konto, czy kupiłeś auto?😎

• Like 2
Opublikowano
36 minut temu, lubo69 napisał(a):

@Velahrn, ktoś Ci się włamał na konto, czy kupiłeś auto?😎

Kupiłem siedmioosobowe (w kwietniu urodził mi się kolejny syn), ale i tak do pracy chodzę na piechotę ;).

Żeby nie było, podtrzymuje to, co mówiłem o loafersach, tj:

1. To buty bardzo trudne do dopasowania.

2. To buty bez żadnej ... tolerancji skarpet? Bo bez żadnej możliwości regulacji - albo pasują, albo nie. Dobiera się ich dopasowanie do konkretnej grubości skarpetki (tutaj jest cienka z lnu/bawełny) i do cieńszych/grubszych po prostu nie pasują. Stąd całoroczne ich noszenie nie jest hmm możliwe.

Dodatkowo, ja mam dość szeroką stopę w śródstopiu, a jednocześnie niskie podbicie i wąską pietę. Te buty leżą naprawdę dobrze po dodaniu do nich "tongue pads" (nie wiem jak to jest po polsku - chodzi o taką półwkładkę przyklejaną do góry buta, do języka). Symuluje to trochę ciasne sznurowanie, do którego jestem przyzwyczajony.

No i skóra jest ekstra, to repello suede od CF Stead, naprawdę rewelacyjny zamsz.

• Like 5
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
6 godzin temu, dragonek napisał(a):

Piękne. Można prosić o namiary na ten model?

Berwick 5199 Repello Snuff Flex Loafer.

Kupowałem stacjonarnie w Klasycznych Butach (bo online w przypadku loafersów to jakaś porażka). Nie mają akurat już tego modelu, ale mają bardzo podobne.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, dragonek napisał(a):

Dzięki! Chyba też się do nich przejdę. Dlaczego online to porażka?

PS: Te są dokładnie takie jakich szukam 😊

https://klasycznebuty.pl/pl/p/Berwick-5371-Kudu-Snuff-Loafer/8731

Bo, jak pisałem, to bardzo trudne buty do dopasowania. Nie ma żadnej możliwości regulacji, jak w butach sznurowanych, więc margines tolerancji jest bardzo niski.

W tamtym roku "mroziłem" sobie po 5-6k w butach, zamawiając z patine loafersy, biorąc wysylkowo np. kilka modeli model w rozmiarach od 41 do 42,5 (wszystkie, włącznie z połówkami) - nic nie pasowało!

• Like 1
Opublikowano
W dniu 5.08.2026 o 09:37, dragonek napisał(a):

Dzięki! Chyba też się do nich przejdę. Dlaczego online to porażka?

PS: Te są dokładnie takie jakich szukam 😊

https://klasycznebuty.pl/pl/p/Berwick-5371-Kudu-Snuff-Loafer/8731

Swoją drogą, to Berwick chyba produkuje exclusive'y dla Klasycznych Butów, bo nie mogę ich znaleźć NIGDZIE poza KB. Cała ta ich linia jest chyba w całości z zamszu od CF Steada (na pewno widziałem Kudu, Janus, Repello), więc znika najczęstszy problem z Berwickami pt "te buty są cholernie twarde"

• Like 1