Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 16.03.2020 o 23:17, Żorż Ponimirski napisał:

Czy mógłbyś podać jakieś wybitne przykłady nietrafionych rekomendacji lub win niewartych swojej ceny?

Z winami jest trochę jak z książkami - życia nie wystarczy, żeby choć dotknąć okładek. Może więc warto także podać takie do których się wraca. Ja mam z ostatniego roku trzy pozycje, które może nie będą łatwo dostępne, ale kupiłem każdą po kilka razy:

1) Hiszpańska Garnacha Miracle by El Mariscal https://www.vicentegandia.es/en/producto/el-miracle-by-mariscal/

To wino i ser Manchego - wymiękam.

Manchego Semicurado czy Curado?
Fresco lub Viejo jest trudno dostępny poza Hiszpanią i Francją, oczywiście piszę o wytworzonym z mleka pasteryzowanego, bo z niepasteryzowanego spotkałem tylko w Hiszpanii i to też tylko w regionie La Mancha.

Zachęciłeś mnie do tego wina i mam jeszcze w lodówce 4-miesięczny i 6-miesięczny. Różnica jest spora. 6-miesięczny finisz ma wyraźnie słony, a 4-miesięczny nie.

Może Añejo, także owczy, ale z mleka niepasteryzowanego i smak wydaje się trochę bardziej złożony wobec tego 4-miesięcznego Manchego.

Są tutaj koneserzy serów? Kupujecie sery dłużej dojrzewające i niszowe zza granicy przez internet? Osobny wątek na forum do rozważenia, w polskim internecie relatywnie do wina mało jest stron tematycznych.

• Like 2
Opublikowano

@Piotr B - wątek o serach nawet jest, tylko dość mało popularny.

Co do Manchego, to ja nie wybrzydzam, jeśli ma znak określonego pochodzenia to biorę i z Lidla. Tamten był z pasteryzowanego mleka owczego i dojrzewał 3 miesiące - chyba nic niszowego. 

Sery bardzo lubię, zwłaszcza do dobrego wina, ale nie doszło u mnie do sprowadzania zza granicy, choć guanciale już raz do mnie leciało samolotem ;)

• Like 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kupuję od jakiegoś czasu regularnie ser rzemieślniczy typu białego - odpowiednik korycińskiego. Twórca zakręcony na tym temacie strasznie ale produkcja to raptem kilkanaście serków miesięcznie w różnych wersjach. Rozprowadzane głównie w Trójmieście.

Przez ten kontakt dostałem ostatnio sery owcze dojrzewające z Pienin bodajże. Takie 2/4 miesięczne - smak niewiarygodny.

Wytwórcy u nas to raczej pasjonaci są i niewiele takich produktów wychodzi poza ich grono. Cena dla większości konsumentów jest zaporowa.

Z win polecam ostatnie odkrycie - wina morawskie z okolicy Mikulova. Szczególnie winnica Vican zaimponowała mi jakością wyrobów i wiedzą co wytwarzają

Niestety do Polski nie wysyłają ale przy okazji wycieczki do Wiednia koniecznie warto odwiedzić. Widzę że dystrybutorów mają w Czechach w wielu miejscowościach.

https://www.vican.wine

b5eccb6150eb74c7632ae0d09067ff09.jpg&key=089390ebb141fbf3587d647360d4770c8d1dd0baf3fd79413f31f92fbdf47b8c

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro