Parmigiano Napisano 19 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 Poniewaz zbliza sie duzymi krokami sezon wakacyjny,napewno sporo osob rozwaza wyjazd na wakacje do Włoch. Ze swojej strony sluze pomoca w miare moich mozliwosci. Pozdrowienia z goracej Sycylii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 19 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 Parmigiano, przebywasz tam na stale? Ja planuje tygodniowy wypad do Rzymu pod koniec czerwca, rejon troche nie ten, ale moze masz jakies ogolne wskazowki, co do wizyt we Wloszech? z tego, co slyszalem Rzym potrafi byc piekielnie drogi, a ja nie chcialbym dobic kompletnie mojego portfela. Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 19 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 Pochwalę się, że jak byłem w podstawówce, to jeździłem do Włoch co rok na prawie dwa miesiące. W sumie mogłem tam koło roku spędzić. Nie byłem tam jednak od 2001 roku, zastanawiam się czy by nie pojechać w tym roku z dziewczyną na jakiś tydzień pod koniec wakacji. Albo Rzym, albo gdzieś nad Adriatyk chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 19 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 Osobiście polecam Rzym w listopadzie... Pusto, brak kolejek w muzeach i innych atrakcjach turystycznych. Ciepło (koszula i marynarka) w sam raz na środkowoeuropejską deprechę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal. Napisano 19 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 @ Parmigiano a jak z dotarciem na Sycylię? Bo nie mam jeszcze wakacyjnych planów, ale we wrześniu w jakieś cieplejsze miejsce z chęcią bym pojechał, ale nie chciał bym wydrenować swojego portfela (przecież tyle pięknych rzeczy trzeba jeszcze kupić). Może poleciłbyś jakieś miejsce konkretne miejsce do wypoczynku, zwiedzania, albo niedrogi nocleg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 19 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 Jestem na wakacjach do soboty włącznie,w niedzielę napiszę troche wiecej i powrzucam trochę fotografii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 19 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 Osobiście polecam Rzym w listopadzie... Pusto, brak kolejek w muzeach i innych atrakcjach turystycznych. Ciepło (koszula i marynarka) w sam raz na środkowoeuropejską deprechę.Nie ma reguły. Byłem w Rzymie w listopadzie zeszłego roku. Pustawo rzeczywiście, ale przez wszystkie 5 dni jakie tam spędziłem lało tak niemiłosiernie, że Londyn przy tym to Sahara. Łącznie suchego nieba zaznałem jakieś kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 19 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 No coz, widac mialem szczescie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 22 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2011 Kilka słow tytulem wprowadzenia,mieszkam we Wloszech-Parma- juz po raz drugi,w tej chwili mija juz prawie dwa i pół roku, łącznie z pierwszym pobytem.Jak dlugo tu jeszcze zostanę? Trudno powiedzieć, wszystko jest uzaleznione od mojej pracy,dlatego staram się-tu specjalne podziekowania dla mojej ukochanej, która zawsze jest moją inspiracją i siłą napędową naszych wyjazdów tak,aby wycisnąć z naszego pobytu jak najwięcej atrakcji. Regiony , ktore mialem okazje eksplorowac z różnym natężeniem: Emilia-Romagna Liguria Lombardia Marche Piemonte Sardegna Toscana Umbria Veneto Lazio-dziesiec lat temu Puglia Sicilia Jezeli ktos wybiera sie do wyzej wymienionych regionow,to na pewno mogę udzielić kilku dość istotnych wskazowek:czego unikac a na co warto zwocic uwage. Ale,rzecz jasna,będzie to bardzo subiektywny osąd Jesli chodzi o Sycylię,to najtanszą opcją podróży jest samolot, osobiscie lecialem http://w3.volawindjet.it/?lang= z Parmy do Catanii-samoloty lataja tej firmy takze z Warszawy-bilet kosztowal okolo 95euro-cenie podałem bagaz max waga 20kg za 8 eur w jedną stronę Miejsca , ktore odwiedzilem : Siracusa Noto Modica Ragusa Catania Osobiscie najbardziej podobalo mi sie w Syrakuzach,piekne stare miasto nad morzem. Spalismy w B&B ceny za dwojke z lazienka w przedziale od 50 do 70euro.Podrozowanie miedzy miastami na Sycylii -w tej czesci w ktorej bylem jest problematyczne,pomimo nieduzych odleglosci-50km odcinek autobus pokonuje w 2 godziny,zatrzymuje sie w kazdej mozliwej miejscowosci po drodze-transport ogranicza sie praktycznie do komunikacji autobusowej ponieważ pociąg jeździ może z 2 razy na dobę w jednym kierunku, a stacje położone są w znacznej odległości od centrum miast.Ceny za bilety podobne jak w Polsce. Jedzenie to chyba najwazniejsza sprawa we Wloszech,jednak wcale nie jest tak latwo znaleźc lokal z dobrym jedzeniem.Najlepiej zasiegnac jezyka u miejscowych mieszkancow-warunkiem jest jednak znajomosc jezyka wloskiego,turysci sa traktowani jak dojne krowy.Ceny-miedzy od 20 do 40 euro za 2 osoby- sa uzaleznione od miejsc w ktorych chcemy jesc oraz rodzaju lokalu,my najczesciej jedlismy w Osteriach oraz Trattoriach.To co sie rzuca w oczy na Sycylii to olbrzymia roznorodnosc swiezych owocow i warzyw,ceny bardzo niskie-kg pomaranczy 0,50euro,pomidory od 0,50 do 1euro,arbuzy i melony 3szt za 2euro! Rzecz jasna na targu, ale mają one swój niezaprzeczalny koloryt. Na pewno warto zobaczyć tę wyjątkową pod wieloma względami wyspę i zatopić sie na kilka dni w tym chaosie. Miałbym bardzo wiele do napisania, zastanawiam się jednak co Was ciekawi. Chętnie odpowiem na pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 22 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2011 Mniam mniam narobiłeś mi apetytu tym ostatnim zdjęciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paul Napisano 22 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2011 Piekne zwłaszcza drugie zdjecie ,przypomina mi czasy kiedy przebywałem w Włoszech, chyba w 2001 r.Kojarzy mi sie z widokami na Kalabrii.Bardzo lubiłem tam mieszkac,z jednej góry widac czasem 3 miasteczka rozsypane u dołu.Spodobały mi sie tamtejsze klimaty,spokojne ciche zycie wsród ciasnych uliczek i malutkich kamieniczek.W sumie rok spedzony w Włoszech,m.in.Neapol,Bolonia i Udine.Polecam wszystkim którzy chca poznac "prawdziwe "Włochy podróz na południe,północ to juz inne klimaty.Chciałbym na starosc zamieszkac na południu i zyc tak jak zyja tamtejsi mieszkancy. pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 23 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2011 Parmigiano czy mozesz napisac jak dlugo warto sie zatrzymac na Sycylii? myslalem nad Syrakuza (nie wiem jak wyglada kwestia dostania sie tam), ale nie wiem czy jest sens tam jechac na caly tydzien. Wczesniej w planie byl Rzym, ale obawiam sie, ze finansowo nie wyrobie, dodajac razem zakwaterowanie (piekielnie drogie), wyzywienie oraz dojazd/przelot wyszlo zdecydowanie wiecej niz myslalem. Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 23 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2011 Syrakuzy to idelne miejsce jako baza.Duzo polaczen do Catani oraz tych miejsc gdzie warto pojechac. Zageszczenie lokali gastronomicznych na kilometr chyba jedno z wiekszych jakie widzialem,trudno sie tu nudzic,nie bez powodu krecono tu sceny z filmu Malena z Monika Bellucci :)Wydaje mi sie ze 5dni to optymany czas na pobyt w tej czesci wyspy. Polecam hostel,jeden z najlepszych w jakich mialem okazje spac http://www.hostelbookers.com/hostels/it ... usa/20098/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_ Napisano 23 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2011 Pytanie z innej beczki: od kilku miesięcy chodzi mi po głowie nauka włoskiego (znam w miarę dobrze angielski). Jak oceniasz trudność tego języka? Czy ty mówisz po włosku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 23 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2011 Wstyd sie przyznac ale mowie slabo po wlosku,w pracy posluguje sie jezykiem angielskim. Moja zona twierdzi ,ze jezyk wloski jest znacznie latwiejszy do nauki niz angielski dla Polakow,wie chyba :)co mowi bo zna 4 jezyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzydalllo Napisano 24 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2011 Panowie, język włoski jest uznawany za jeden z najłatwiejszych do nauki. Na pewno jest dużo bardziej "lajtowy" niż angielski. Uczę się już dwa lata, mógłbym siebie określić jako zaawansowanego. Bez problemu mogę dogadać się z Włochami, pismo też nie sprawia mi zbytnich trudności. Oczywiście szybkość nauki zależy od osobistych predyspozycji ucznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luciano Napisano 27 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2011 Parmigiano Mam takie osobiste pytanie, jeśli nie chcesz to nie musisz odpowiadać. Co robisz we Włoszech, co to za praca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 16 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2012 Bardzo chciałbym wybrać się do Włoch ale rodzice wolą jachać w nasze polskie góry. Ale za pare lat wyprowadzam się do Toskani, gdzieś niedaleko Florencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 16 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2012 Panowie, będę wdzięczny za wskazanie linków do stron z włoskim słownictwem krawieckim, ze szczególnym uwzględnieniem słówek i wyrażeń przydatnych przy zamawianiu marynarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smacznystek Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 jesli wybieracie sie na wakacje do Włoch, to warto przeglądac strone tanich lotów z biletami lotniczymi bo mają tam naprawde czasem świetne oferty. W tamtym tygodniu widziałem propozycje lotu do Bolonii za niecałe 40 zł ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 18 Czerwiec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Kamil ,najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie byłby zakup książki http://www.amazon.it/%C2%ABFilo%C2%BBso ... 8880167987 poniżej dwa linki, może znajdziesz tam coś interesującego http://monsieurbespoke.blogspot.it/2012 ... ntage.html http://ilclub.stilemaschile.it/2011/04/ ... ppiopetto/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Kamil ,najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie byłby zakup książki http://www.amazon.it/%C2%ABFilo%C2%BBso ... 8880167987 poniżej dwa linki, może znajdziesz tam coś interesującego http://monsieurbespoke.blogspot.it/2012 ... ntage.html http://ilclub.stilemaschile.it/2011/04/ ... ppiopetto/ Dzięki, ale nie znam włoskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 23 Październik 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Jeżeli ktoś nie był w Wenecji to po tym materiale filmowym na pewno się tam wybierze http://vimeo.com/40977797 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Serenissima! Z wielką przyjemnością ogląda się ten film. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 23 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2017 Dnia 19.05.2011 o 12:45, Parmigiano napisał: Poniewaz zbliza sie duzymi krokami sezon wakacyjny,napewno sporo osob rozwaza wyjazd na wakacje do Włoch. Ze swojej strony sluze pomoca w miare moich mozliwosci. Pozdrowienia z goracej Sycylii. @Parmigiano, ewentualnie inny z Kolegów - mam prośbę o pomoc w podstawowych namiarach na organizację wyjazdu wakacyjnego do Włoch. Wyjazd samochodem, raczej północne Włochy ze względu na odległość. Z uwagi na dzieci i potrzebę regeneracji raczej odpoczynek stacjonarny, choć dwa-trzy dni na jakąś eksplorację okolicy się znajdzie, więc chodzi o jakieś miejsce, gdzie można poleżeć przy wodzie, a jednocześnie żeby w promieniu jednodniowej wycieczki było coś do obejrzenia (centa outletowe też by nie zaszkodziły). Myślę o jakimś ośrodku z domkami/apartamentami, wraz z jakimiś basenami i blisko morza, z dostępem do gastronomii. Proszę o ukierunkowania w dwóch kwestiach, bo w sprawie Italii jestem zielony, byłem raz na południu, ale na wyjeździe zorganizowanym: - jakichś polecanych miejscowości, w okolicach których warto szukać - godnych zaufania portali/pośredników, poprzez których szukać kwaterunku (włoskiego nie znam, więc po angielsku/polsku) Oczywiście bardziej konkretne namiary też mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi