Skocz do zawartości

Pielęgnacja obuwia - zasady ogólne

saphir.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chciałem zaśmiecać postu odnośnie zakupu prawideł Barkera - pojawiło tam się info że "red cedar" to nie cedr taki jak każdy posiadacz porządnych prawideł chciałby widzieć w swoim domu, tylko jakaś kombinacja. 

Jest cedr kanadyjski, a ma być cedr syberyjski - ten ponoć prawdziwy. Ktoś zna dokładnie temat? Jakiej jakości są prawidła Saphir? Ich cena (169 zł) sugeruje, że powinny być z tego prawdziwego, ale czy tak jest na 100% ? 

Ma ktoś dokładną wiedzę na temat i doświadczenie z prawidłami? 

Ja z cedrowych prawideł posiadam te od patine, Sapir, oraz firmy X, w domu sprawdzę, które można było nabyć w ramach akcji promocyjnej Mr. Vintage - mam wrażenie, że miały na pudełku "red cedar". Różnica jest taka, że to od Saphira pachną ciągle, a tamte 2gie przestały po tygodniu.

Powiem szczerze, że trudno mi zauważyć różnicę pomiędzy kremem Pommadier. Obydwie linie prezentują wysoką wydajność. Dodatkowo linia czarna oferuje większą pojemność, co powoduje, że krem się chyba nigdy nie skończy :).

Różnice zauważyłem pomiędzy pastami woskowymi. Wg mnie pasta Medaille d'or daje większy połysk niż ta z linii Beaute du Cuir. Jednak różnica nie jest ogromna.

Takie pytania już się pojawiały i odpowiedź była taka, że różnica jest w recepturze, ale jak to tylko producent wie.

Kremy z linii niebieskiej ładniej pachną :), ale to już mało znacząca różnica.

• 2 weeks later...

Zdubluję post ale to chyba ...

Naturalnym wyborem bedzie wosk w kolorze tan, oczywiście. Choć ja do lustra na tych butach używam nawet czarnego. Cała ta zabawa w precyzyjne dobieranie kolorów, wydaje mi sie niepotrzebna.

Zadbaj czyms o podeszwy lub przygotuj sie na zelowanie bo strasznie szybko sie zużywają.

Naturalnym wyborem bedzie wosk w kolorze tan, oczywiście. Choć ja do lustra na tych butach używam nawet czarnego. Cała ta zabawa w precyzyjne dobieranie kolorów, wydaje mi sie niepotrzebna.

Zadbaj czyms o podeszwy lub przygotuj sie na zelowanie bo strasznie szybko sie zużywają.

Saphir chyba nie ma koloru, który nazywa się "tan". Czy koniakowy (nr 10) będzie dobry?

Whitesnake - używasz czarnego wosku do jasnobrązowych butów?   :shock:  Nie zostają ci po tym przebarwienia na skórze? 

Nie zostają. Na butach, na których szczególnie mi zależy pierwsze warstwy wosku kładę bezbarwnym, lub w kolorze skóry a wykańczam czarnym. Żaden pigment nie ma styczności ze skórą. W wosku i tak pewnie jest go niewiele.

Możesz wrzucić jakieś zdjęcia jak to wygląda?

Butów w kolorze tan jeszcze nie wyciągnąłem a na zimę wszystkie czyszczę renovatorem i kremuje. Wrzucę foty jak tylko przygotuję jakąś parę do sezonu.

• Oceniam pozytywnie 1

Kilka przykładów zastosowania ciemniejszego wosku:

http://blog.multirenowacja.pl/lustrzany-polysk-i-przyciemnione-noski-w-butach-eleganckich/

Pamiętajcie, że wosk zawiera stosunkowo niewiele pigmentu w porównaniu do kremu.

Jeżeli wosk zawiera niewiele pigmentu, to w jaki sposób udało Wam się osiągnąć takie przyciemnienie skóry? Próbowałem zrobić do samo (czarny wosk na mahoniowe buty) i tej czerni właściwie nie widać. Czy to może być kwestia skóry?

Jeżeli wosk zawiera niewiele pigmentu, to w jaki sposób udało Wam się osiągnąć takie przyciemnienie skóry? Próbowałem zrobić do samo (czarny wosk na mahoniowe buty) i tej czerni właściwie nie widać. Czy to może być kwestia skóry?

Jest to kwestia wytrwałości w nakładaniu wosku warstwa po warstwie, warstwa po warstwie, jak w przypadku chęci uzyskania mirror shine ;)

• Oceniam pozytywnie 1

Jedni użyją czarnego, inni ciemnego brązu ... do tego wszystkiego jeszcze tan u różnych producentów obuwia potrafi wyglądać inaczej :)

Tak na oko, to wosk w kolorze nr 3

Ale jeżeli szukasz absolutnego optimum, to zrób proszę fotkę w świetle dziennym, podeślij mailem na adres sklepowy, a tam kolorystyczni specjaliści już doradzą konkretniej :)

Panowie proszę o podpowiedź co mogło być powodem, iż doszło do takiej "awarii" podeszwy?

Dla ułatwienia wspomnę, iż buty są kupione w na początku sierpnia 2014 roku. 

W drugim buty usterka jest podobna. Buty były konserwowane, włączenie z podeszwami. 

Buty zaliczyły około 40 "przebiegów" w różnych okolicznościach przyrody.

post-3562-0-19611000-1425583934_thumb.jp