jimi_66 Napisano 7 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2015 Jestem stosunkowo "świeży" jeżeli chodzi o obuwie skórzane, dlatego mam pytanie, zakupiłem buty jak w linku http://answear.com/370006-tom-tailor-denim-buty-wysokie.html buty z nubuku. Normalne jest że po pierwszym przetarciu szmatką buta ścierany jest kolor, co widać na szmatce?po wyschnięciu widać jaśniejsze miejsca? dodam ze buta jeszcze w żaden sposób nie impregnowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 7 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2015 Pielęgnacja nubuku jest podobna do pielęgnacji zamszu. Zapomnij więc o szmatkach, twardych pastach i tłuszczach. Zapoznaj się z tym wątkiem https://forum.butwbutonierce.pl/topic/3108-jak-dba%C4%87-o-obuwie-zamszowe/ Tutaj znajdują się akcesoria, które pomogą w pielęgnacji nubukowego obuwia http://multirenowacja.pl/category/zamsz-i-nubuk?horizontal Czy więc normalne jest, że po przetarciu szmatką ścierany jest kolor? Nie wiem, nigdy nie traktowałem w ten sposób nubukowych butów, a użycie specjalnej szczotki, nie powodowało utraty/ubytków koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Włóczykij2 Napisano 17 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2015 Cześć, za kilka dni kupuję nowe buty i zastanawiam się jakby je zaimpregnować czy co też z nimi zrobić zanim zacznę ich używać. Czy może mi ktoś podpowiedzieć, bo dopiero zaczynam przygodę z dbaniem o buty trochę lepszym niż pasta kiwi na wszytko Ew. czy znacie jakieś zakłady w trójmieście, gdzie zajmują się czyszczeniem i renowacją obuwia? Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 18 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2015 Za mało danych. Nie wiadomo co to za buty, co to za skóra ... Tak w ciemno to zapoznaj się może z tym poradnikiem: http://pastadobutow.pl/05_jak-zadbac-o-nowa-pare-butow.html Dotyczy najlepszych skór i środków, ale chodzi o samą zasadę. Możesz użyć niższej linii Saphir lub odpowiedników Tarrago. Jak złapiesz bakcyla, to za nic w świecie nie będziesz chciał oddawać butów do czyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Włóczykij2 Napisano 18 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2015 Dzięki za odpowiedź oraz link. Buty nie są jakiejś super jakości, chociaż na wiosnę planuję jakieś od yanko wziąć Buty to te: http://www.massimodutti.com/pl/pl/sale/men/buty-c1265534p4526147.html?keyword=BUTY%20Z%20KLAMRAMI Zanim sam się wezmę bardziej skłaniałbym się ku jakiemuś profesjonaliście W niedługim czasie także do Ciebie po zapewne spory zestaw, ale to za jakieś 2 miesiące, nakłada się na to kilka aspektów, m.in. wprowadzam się do własnego mieszkania i wtedy chcę sobie zorganizować to lepiej, bo narazie zbyt koczowniczo egzystiuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bieniek12345 Napisano 18 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2015 Koledzy zakupiłem brązowe buty z nabuku firmy kazar. Impregnuje zgodnie ze sztuka. Niestety duzo jezdze autem i na piecie buty sie brudza/traca kolor/wycieraja.Jak temu zapobiec?Po chwili jazdy mam piete brudna i boje sie ze zaraz straca kolor w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 22 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2015 I nie mam pytań! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptakug Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Witam Mam takie pytanie czym można jeszcze doczyścić to http://www.iv.pl/images/26125007766656471937.jpg(nie wiem czemu ale zdjęcia nie chce mi przyjąć forum więc wklejam link). Dodam tylko że już użyłem renomat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 W jakim czasie po użyciu renomatu robiłeś zdjęcie ? Jak krótko po, to jeszcze skóra nie zdążyła wyschnąć i jest to normalne. Jak po kilku godzinach, to jest to poważniejsza sprawa, jeżeli masz to mógłbyś spróbować użyć odplamiacz hussard (też może być na początku ciemny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptakug Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Zdjęcie było robione gdzieś po 15 minutach. Teraz byłem zobaczyć czyli gdzieś godzina po użyciu tak samo wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 To tak jak wspominałem wyżej, daj skórze czas wyschnąć, najlepiej co najmniej do rana. Potem ewentualnie możesz użyć jak masz hussarda. Jakby to nie pomogło, to raczej samemu nic więcej nie zdziałasz. ps. jako trochę półśrodek możesz użyć renovating cream w jasnym kolorze, ale trzeba umiejętnie go nakładać, by przykryć to ciemne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptakug Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Właśnie że nie mam. Jak kupowałem to czytałem forum że renomat jest bardzo dobry więc go wziołem. Na innych obuwiach się sprawdził. To pozostało tylko oddać do szewca? Użyję półśrodka renovating cream Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JayJay Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Czym traktować takie buty żeby wyglądały przyzwoicie możliwie długo? https://forum.butwbutonierce.pl/topic/510-jakie-buty-mam-dzi%C5%9B-na-sobie/page-117#entry152576 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roswell89 Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Raz na jakiś czas tłuszcz do skór (Dubbin), regularnie krem (polecam Saphir Pommadier), dla uzyskania połysku i jako dodatkowe zabezpieczenie można też pastę (np. Saphir d'Or) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bieniek12345 Napisano 31 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2015 Fotografie dedykuję specjalnie kolegom nieprzekonanym i wątpiącym w możliwości użytkowania zamszowych butów w trudnych, ciężkich warunkach. Fotografie po kilkunastominutowym spacerze w padającym śniegu, już z delikatną breją na chodnikach (2h opadów dzisiaj wieczorem) i tylko po kilku "tupnięciach" na suchej podłodze. Zamszowe primeshoes (dobrej jakości), uczciwie zaimpregnowane nano, nic więcej. 20150122_192517.jpg 20150122_192524.jpg 20150122_192531.jpg Czym zaimpregnowales buty?? Co proponujesz na ochrone piety w okresie zimowym i jezdzeniu autem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 31 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2015 Rozumiem, że zdanie "uczciwie zaimpregnowane nano" jest zbyt zagadkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 31 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2015 No cóż, nie każdy łapie slang forumowy i wie, że nano = nanoprotector tarrago Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 31 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2015 Chyba po pewnym czasie niektóre rzeczy wydają się być bardziej oczywistymi niż są naprawdę Wybacz, Bieniek, tę zupełnie nieempatyczną reakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bieniek12345 Napisano 1 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2015 OK. A co podpowiecie na wycierajaca sie piete od jazdy autem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 1 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2015 Ja powiem to - masz zbyt daleko odsunięty fotel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czapla Napisano 2 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2015 Czym potraktować podeszwy nowych oksfordów Yanko przed pierwszym użyciem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 2 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2015 http://blog.multirenowacja.pl/skorzane-podeszwy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czapla Napisano 2 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2015 http://blog.multirenowacja.pl/skorzane-podeszwy/ Dzięki, Dubbin Medaille D'or i wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antolll Napisano 3 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2015 Witajcie! Jako że jedne z moich ulubionych butów były już w fatalnym (naprawdę fatalnym) stanie - kupiłem sobie nowe, podobne, ale porządniejsze.Massimo Dutti, 329zł (z 749zł), robione w Hiszpani, z bardzo twardej skóry. (w porównaniu do innych butów, zwłaszcza do szmacianych na zdjęciu)I tutaj pojawiają się moje pytania:Czy zanim je porządnie wypastuję brązową pastą, zmieniając im trochę kolor i zmniejszając kontrasty (nie podoba mi się zróżnicowanie kolorów na skórze), powininem je jakoś... umyć? Coś z nimi zrobić?Czy należy je jakoś zmiękczyć na czas rozchodzenia? Czy po prostu kilka dni pochodzić po domu? Głównie chodzi mi o skórzaną podeszwę, jest twarda i nie za bardzo się zgina.Dziękuję!Tu link do tego modelu na stronie MD: http://www.massimodutti.com/ru/ru/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%8C-%D0%B2%D1%81%D0%B5/%D1%81%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D0%B2-%D0%B4%D1%8B%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BA%D1%83-c1009256p4525845.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paero123 Napisano 3 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2015 Ktoś kiedyś mówił, że buty w sklepie pokrywają jakąś niby-pastą aby lepiej się prezentowały i sprzedawały. I zaleca się oczyszczenie "fabrycznie" nowych butów jakimś delikatnym środkiem czyszczącym aby usunąć to coś i wtedy tłuszcz, krem, pasta. Podeszwa skórzana - jest jakiś dubbin/tłuszcz do podeszw z multirenowacja.pl lub też środek do skórzanych podeszw f-my Colonil. Chyba nie jest zalecane zmiękczanie skórzanych podeszw, robią je twarde nie bez powodu, będą się ścierać podczas używanie. Możesz je podzelować bo przy naszej pogodzie podeszwy mogą się zamoczyć i pleśnieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi