Skocz do zawartości

Pielęgnacja obuwia - zasady ogólne

saphir.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem stosunkowo "świeży" jeżeli chodzi o obuwie skórzane, dlatego mam pytanie, zakupiłem buty jak w linku http://answear.com/370006-tom-tailor-denim-buty-wysokie.html

buty z nubuku. Normalne jest że po pierwszym przetarciu szmatką buta ścierany jest kolor, co widać na szmatce?po wyschnięciu widać jaśniejsze miejsca? dodam ze buta jeszcze w żaden sposób nie impregnowałem 

Pielęgnacja nubuku jest podobna do pielęgnacji zamszu. Zapomnij więc o szmatkach, twardych pastach i tłuszczach.

Zapoznaj się z tym wątkiem 

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/3108-jak-dba%C4%87-o-obuwie-zamszowe/

Tutaj znajdują się akcesoria, które pomogą w pielęgnacji nubukowego obuwia

http://multirenowacja.pl/category/zamsz-i-nubuk?horizontal

Czy więc normalne jest, że po przetarciu szmatką ścierany jest kolor? Nie wiem, :) nigdy nie traktowałem w ten sposób nubukowych butów, a użycie specjalnej szczotki, nie powodowało utraty/ubytków koloru.

• 2 weeks later...

Cześć,

za kilka dni kupuję nowe buty i zastanawiam się jakby je zaimpregnować czy co też z nimi zrobić zanim zacznę ich używać.

Czy może mi ktoś podpowiedzieć, bo dopiero zaczynam przygodę z dbaniem o buty trochę lepszym niż pasta kiwi na wszytko :P

Ew. czy znacie jakieś zakłady w trójmieście, gdzie zajmują się czyszczeniem i renowacją obuwia?

Dzięki za odpowiedzi.

Za mało danych. Nie wiadomo co to za buty, co to za skóra ...

Tak w ciemno to zapoznaj się może z tym poradnikiem:

http://pastadobutow.pl/05_jak-zadbac-o-nowa-pare-butow.html

Dotyczy najlepszych skór i środków, ale chodzi o samą zasadę. Możesz użyć niższej linii Saphir lub odpowiedników Tarrago.

Jak złapiesz bakcyla, to za nic w świecie nie będziesz chciał oddawać butów do czyszczenia ;)

Dzięki za odpowiedź oraz link.

Buty nie są jakiejś super jakości, chociaż na wiosnę planuję jakieś od yanko wziąć :)

Buty to te:

http://www.massimodutti.com/pl/pl/sale/men/buty-c1265534p4526147.html?keyword=BUTY%20Z%20KLAMRAMI

Zanim sam się wezmę bardziej skłaniałbym się ku jakiemuś profesjonaliście :D

W niedługim czasie także do Ciebie po zapewne spory zestaw, ale to za jakieś 2 miesiące, nakłada się na to kilka aspektów, m.in. wprowadzam się do własnego mieszkania i wtedy chcę sobie zorganizować to lepiej, bo narazie zbyt koczowniczo egzystiuję  :mrgreen:

W jakim czasie po użyciu renomatu robiłeś zdjęcie ? Jak krótko po, to jeszcze skóra nie zdążyła wyschnąć i jest to normalne. Jak po kilku godzinach, to jest to poważniejsza sprawa, jeżeli masz to mógłbyś spróbować użyć odplamiacz hussard (też może być na początku ciemny).

To tak jak wspominałem wyżej, daj skórze czas wyschnąć, najlepiej co najmniej do rana. Potem ewentualnie możesz użyć jak masz hussarda. Jakby to nie pomogło, to raczej samemu nic więcej nie zdziałasz.

ps. jako trochę półśrodek możesz użyć renovating cream w jasnym kolorze, ale trzeba umiejętnie go nakładać, by przykryć to ciemne miejsce.

Fotografie dedykuję specjalnie kolegom nieprzekonanym i wątpiącym w możliwości użytkowania zamszowych butów w trudnych, ciężkich warunkach. Fotografie po kilkunastominutowym spacerze w padającym śniegu, już z delikatną breją na chodnikach (2h opadów dzisiaj wieczorem) i tylko po kilku "tupnięciach" na suchej podłodze.

Zamszowe primeshoes (dobrej jakości), uczciwie zaimpregnowane nano, nic więcej.

attachicon.gif20150122_192517.jpg

attachicon.gif20150122_192524.jpg

attachicon.gif20150122_192531.jpg

Czym zaimpregnowales buty??

Co proponujesz na ochrone piety w okresie zimowym i jezdzeniu autem?

Witajcie!

Jako że jedne z moich ulubionych butów były już w fatalnym (naprawdę fatalnym) stanie - kupiłem sobie nowe, podobne, ale porządniejsze.

Massimo Dutti, 329zł (z 749zł), robione w Hiszpani, z bardzo twardej skóry. (w porównaniu do innych butów, zwłaszcza do szmacianych na zdjęciu)

I tutaj pojawiają się moje pytania:
Czy zanim je porządnie wypastuję brązową pastą, zmieniając im trochę kolor i zmniejszając kontrasty (nie podoba mi się zróżnicowanie kolorów na skórze), powininem je jakoś... umyć? Coś z nimi zrobić?
Czy należy je jakoś zmiękczyć na czas rozchodzenia? Czy po prostu kilka dni pochodzić po domu? Głównie chodzi mi o skórzaną podeszwę, jest twarda i nie za bardzo się zgina.

Dziękuję!

Tu link do tego modelu na stronie MD:

http://www.massimodutti.com/ru/ru/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%8C-%D0%B2%D1%81%D0%B5/%D1%81%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D0%B2-%D0%B4%D1%8B%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BA%D1%83-c1009256p4525845.html

10967035_10204871054608625_994727912_n.j

Ktoś kiedyś mówił, że buty w sklepie pokrywają jakąś niby-pastą aby lepiej się prezentowały i sprzedawały. I zaleca się oczyszczenie "fabrycznie" nowych butów jakimś delikatnym środkiem czyszczącym aby usunąć to coś i wtedy tłuszcz, krem, pasta.

Podeszwa skórzana - jest jakiś dubbin/tłuszcz do podeszw z multirenowacja.pl lub też środek do skórzanych podeszw f-my Colonil. Chyba nie jest zalecane zmiękczanie skórzanych podeszw, robią je twarde nie bez powodu, będą się ścierać podczas używanie. Możesz je podzelować bo przy naszej pogodzie podeszwy mogą się zamoczyć i pleśnieć...