tryhp3 Napisano 14 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2025 W dniu 12.11.2025 o 09:50, Marcous napisał: Poszukuję brązowych trzewików olejowanych na jesien /zima czy oprócz martensów cos innego znajdę? W PL Amazonie jest kilka modeli marki Thursday. Z tego co kojarzę to sensowne są wyższe linie Made in USA. Amazon.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 14 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2025 9 minut temu, tryhp3 napisał: W PL Amazonie jest kilka modeli marki Thursday. Z tego co kojarzę to sensowne są wyższe linie Made in USA. Amazon.pl Te buty w Stanach sa sprzedawane za 199 dolarów. Na Amazon za 1500 zl +250 zł wysyłka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 17 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2025 W dniu 13.11.2025 o 20:51, Krzysiek_W napisał: Czy ktoś z Was widział online sweter w podobnym stylu? Cena w us 258$, plus wszystko inne i troche za dużo na test https://www.taylorstitch.com/products/fisherman-sweater-in-taupe-merino-2410?utm_content=Facebook_UA&variant=40832870580301&utm_source=IGShopping&utm_medium=Social&fbclid=PAT01DUAODFXNleHRuA2FlbQIxMABzcnRjBmFwcF9pZA81NjcwNjczNDMzNTI0MjcAAafDD40p5VpSBobUTBxJA0z84lR3P5u4sW1fFU6RVcbUTm_aAlKSRhibk5mz4Q_aem_AZkTLQSRxy0jCOmKBXp1mA Zupełnie przypadkowo znalażłem też to https://www.gentlemanstore.pl/Peregrine-Winston-Crew-Jumper-Oak sweter made in Uk. Wysyłka z Czech. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 17 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2025 7 godzin temu, Velahrn napisał: Zupełnie przypadkowo znalażłem też to https://www.gentlemanstore.pl/Peregrine-Winston-Crew-Jumper-Oak sweter made in Uk. Wysyłka z Czech. Bardzo Ci dziękuję ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 17 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2025 W dniu 24.10.2025 o 18:03, Robert napisał: Cześć, szukam jesienno-zimowego płaszcza wełnianego (może być mieszanka wełny) z kapturem. Kaptur nie powinien być odpinany. Jakby jeszcze był slim to super. Kolor szary lub granatowy. Widzieliście coś takiego? Znowu w odmętach Sieci znalazłem coś interesującego https://burelfactory.com/en/collections/vestuario-tudo/products/canadiana?variant=54150806798681 Konkretna gramatura (800 gsm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 22 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2025 W dniu 17.11.2025 o 13:54, Velahrn napisał: Znowu w odmętach Sieci znalazłem coś interesującego https://burelfactory.com/en/collections/vestuario-tudo/products/canadiana?variant=54150806798681 Konkretna gramatura (800 gsm) Dziękuję dobry człowieku. Fajny płaszcz. Niestety cenowo trochę poza moim zasięgiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 24 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2025 Marynarka w kratkę gun club - gdzie? Ofertę Poszetki, Herse, ZR znam. Mam coś upatrzone w Spier&Mackay, gdzie chyba jest na ten moment najlepsza dla mnie relacja cena/jakość. Ale nie do końca przekonuje mnie deseń kratki. Znalazłem jeszcze coś takiego: https://www.walkerslater.com/edward-jacket-lambswool-puppytooth-sandstone Kilka podobnych firm z UK jeszcze znalazłem, ale nie podobają mi się fasony (klapy etc.). Macie pomysły na jakieś inne źródła? Jakiś internetowy MTM może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 25 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2025 Kupiłem w zeszłym roku w Cavour, ale już nie ma. Co do MTM, zapraszam w niedzielę na spotkanie z Arminem z AROS Sarajewo, ul. Poleczki w Warszawie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 25 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2025 @Kyle, https://bergbergstore.com/products/dag-sport-tweed-jacket-brown-green-oat Ale tutaj najlepiej poczekać na wyprzedaże. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 25 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2025 Kyle zdaje się jest 190+ a Berg ma tylko longi na chucherka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 25 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2025 Mam marynarkę Berg&Berg i jestem raczej chucherkiem, dlatego nie będę tego podważał. Myślę jednak, że Berg kroi ostatnie kolekcje raczej klasycznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 25 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2025 Dzięki, ładne, oni chyba mają też wariant dla wyższych, ale z potencjalnie mi odpowiadającego rozmiaru 152 wszystko się wyprzedało. 3 godziny temu, lubo69 napisał: Kupiłem w zeszłym roku w Cavour, ale już nie ma. Pokaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 25 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2025 19 minut temu, Wodzu napisał: Mam marynarkę Berg&Berg i jestem raczej chucherkiem, dlatego nie będę tego podważał. Myślę jednak, że Berg kroi ostatnie kolekcje raczej klasycznie. Tzn. mi nie chodzi o kroje. Chodziło mi o to, że Berg marynarki na wysoki wzrost ma max do 150 (kilka modeli 152) czyli odpowiedniki 50-52. Osoby przy wzroście 190+ na które pasuje taki rozmiar są raczej dosyć szczupłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 25 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2025 34 minuty temu, Kyle napisał: Pokaż Selfie w dresiku w biegu. Oni to chyba nazywają shepherd’s check, moim zdaniem niesłusznie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 25 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2025 Świetna! Chyba na nazywanie tych kratek nie m paragrafów ani standardów. Swoją drogą, warto byłoby przywrócić aktywność tematu o nowych nabytkach, zawsze łatwiej tam wkleić zdjęcia niż w "co masz dziś na sobie", a nabytki kolegów są z reguły inspirujące. Popatrzyłem na rozmiarówkę Berg&Berg oraz Cavour i trochę jestem pomiędzy standardem regular a wysoki. Z regular wolałbym długość rękawa, a wysokiego długość marynarki. Do tego schudłem w ostatnie trzy miesiące 10 kg, trzeba to wszystko na spokojnie przeanalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 25 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2025 Cavour ma m.in. tę przewagę nad Berg&Berg, że nie cuduje z guzikami funkcjonalnymi przy rękawach. Wiem, to bardzo pożądany sartorialny atrybut, ale w przypadku marynarek RTW raczej przeszkadza, bo mocno ogranicza możliwość dopasowania długości. Ja mam 186cm wzrostu i z Cavour mam rozmiar 150 - leży dobrze, choć ja mam ponadprzeciętnie długie ręce i muszę szukać tej dodatkowej długości, żeby to jakoś wyglądało. Przy krótszych kończynach obstawiam, że 50-tka byłaby ok. Tak na mnie leży 150 Cavour: B&B w tym samym rozmiarze: I zdjęcie bonusowe w super slow-motion: Obie marynarki przed jakimikolwiek poprawkami krawieckimi. Może da Ci to jakiś ogląd, jeśli będziesz rozważał którąś z tych marek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 25 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2025 Dzięki! Berg wydaje się trochę krótszy. Rękawów nie planujesz odrobinę skrócić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 25 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2025 I tak też jest, Berg jest ciut krótszy. Rękawy skróciłem w obu, ale właśnie funkcjonalne dziurki w Bergu mocno tę operację ograniczyły - chętnie skróciłbym jeszcze z 1cm, ale wtedy guziki będą już za blisko krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 25 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2025 A nie masz wrażenia, że sama marynarka z Cavour mogłaby być odrobinę krótsza? Nie piszę tego, żeby Tobie zwracać uwagę, tylko sam mam u siebie dylemat, że w przypadku longów (choćby z SuSu czy ze S&M) marynarka jest odrobinę przydługa (sięga tak do końca kciuka mniej więcej). Tu się pojawia kilka kwestii: 1) przy garniturze to mniejszy problem, bo i tak marynarka się zlewa trochę ze spodniami i mniej to się w oczy rzuca, poza tym garnitur to jest coś bardziej konserwatywne niż odd jacket, więc można argumentować, że tak jest bardziej klasycznie (przykładowo z SuSu mam garnitury long, ale jedyną odd jacket mam regular) 2) długość rękawa vs nasz anatomia (ja mam chyba ręce relatywnie krótki w stosuniu do wzrostu, nawet w marynarkach regular zdarzało mi się skracać rękawy) 3) położenie guzika. Podstawowy problem na ogół to zbyt wysokie położnie, ale bywa w drugą stronę, w longach może się pojawić przegięcie, mam marynarkę dwurzędową long, gdzie guzik, na który marynarka jest zapinana, już prawie leży na biodrach I tak sobie krążę czasem pomiędzy regular i long Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 25 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2025 Zdjęcie jest wykonane z niekorzystnej perspektywy, żeby prawidłowo ocenić dlugość marynarki, ale generalnie masz rację - dokładnie takie miałem wrażenie i wątpliwości, dlatego finalnie skróciłem ją o ok. 1 - 1,5cm. Nie wpłynęło to źle na proporcje samej marynarki, nakładane kieszenie są też na tyle daleko od dolnej krawędzi, że to taka maksymalna wartość, o jaką dało się ją skrócić. O mniej więcej podobną wartość skróciłem rękawy, stąd mniej więcej udało się zachować proporcje w długości rękawów vs długości całej marynarki vs długość kończyn vs proporcje sylwetki. Znam te rozkminy, nad którymi spędziłem stanowczo za dużo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 25 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2025 7 godzin temu, Wodzu napisał: Ja mam 186cm wzrostu i z Cavour mam rozmiar 150 - leży dobrze, choć ja mam ponadprzeciętnie długie ręce i muszę szukać tej dodatkowej długości, żeby to jakoś wyglądało. Ponadprzeciętnie długie ręce to mam ja. Przy 4 cm więcej, rękawy longów są na mnie zazwyczaj nieco za krótkie. SuSu są akceptowalne, żeby było książkowo to powinny być dłuższe z 1 cm ale, biorąc pod uwagę długość rąk to proporcja jest w miarę OK. Najkrótsze rękawy w longach jakie mierzyłem były z Poszetki. Zdjęcie poniżej nie z opuszczonymi rękawami, ale mniej więcej tak to wyglądało z opuszczonymi. Także ciesz się, że można coś podziałać u krawca w twoim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 25 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2025 Panowie, a może ktoś z Warszawy ma marynarkę z Cavour albo Berga w rozmiarze 52 lub 54 (regular albo long, wszystko jedno), żeby można było poglądowo przymierzyć? Wiem, można zamówić, zwrócić (w Bergu zwrot płatny widziałem), no ale ślad węglowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 26 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2025 11 godzin temu, tryhp3 napisał: Ponadprzeciętnie długie ręce to mam ja. Przy 4 cm więcej, rękawy longów są na mnie zazwyczaj nieco za krótkie. SuSu są akceptowalne, żeby było książkowo to powinny być dłuższe z 1 cm ale, biorąc pod uwagę długość rąk to proporcja jest w miarę OK. Najkrótsze rękawy w longach jakie mierzyłem były z Poszetki. Zdjęcie poniżej nie z opuszczonymi rękawami, ale mniej więcej tak to wyglądało z opuszczonymi. Także ciesz się, że można coś podziałać u krawca w twoim przypadku No wiem, wiem, jak myślisz, że jesteś w czymś dobry, to zawsze gdzieś znajdziesz Chińczyka, który robi to lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Non Vid Napisano 28 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2025 Panowie, szukam zimowej czapki takiej jak powyżej: - grubej/mięsistej - drobno tkanej, minimalistycznej, bez wyraźnych pionowych "żeber" - z niegryzącej wełny: merino, kaszmiru, albo alpaki - wysokość 18-21 cm (22 cm jest już za wysoka) - czarnej Jedyną wadą tej powyższej jest materiał (akryl). Niestety, wszystkie wełniane, które znajduję w Internecie, są strasznie cienkie (co oznacza mniej wyraziste podwinięcie), często za wysokie, i mają dużo pionowych linii, które sprawiają, że moja podłużna głowa wygląda w nich jak jajo. 🥚 Będę bardzo wdzięczny za wszelkie polecenia 🙏 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 29 Listopad 2025 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2025 3 godziny temu, Non Vid napisał: Panowie, szukam zimowej czapki takiej jak powyżej: - grubej/mięsistej - drobno tkanej, minimalistycznej, bez wyraźnych pionowych "żeber" - z niegryzącej wełny: merino, kaszmiru, albo alpaki - wysokość 18-21 cm (22 cm jest już za wysoka) - czarnej Jedyną wadą tej powyższej jest materiał (akryl). Niestety, wszystkie wełniane, które znajduję w Internecie, są strasznie cienkie (co oznacza mniej wyraziste podwinięcie), często za wysokie, i mają dużo pionowych linii, które sprawiają, że moja podłużna głowa wygląda w nich jak jajo. 🥚 Będę bardzo wdzięczny za wszelkie polecenia 🙏 Best secret oczywiście. https://invite.bestsecret.com/VPQ-7SY-R6W?c=pl&v=19acd14f03e&utm_campaign=iaf_page_invitation&utm_medium=desktop_copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration i szukaj Johnstona 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi