Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I tu wracamy do fachowca (y):

Nie zleciłbym takiej marynarki komuś, kto miałby szyć ją po raz pierwszy w życiu.

Bede w kwietniu znowu w Warszawie to moze akurat bedziesz mial ja na sobie, chetnie zrobilbym pare zdjec ;-)

Opublikowano

W koncu moge sie podzielic zdjeciem z ostatniego przyjazdu do Warszawy na pierwsza i druga przymiarke. Relacja z tej pierwszej juz pojawila sie na blogu, mozna tam znalezc dokladniejsze zdjecie tkaniny, opis zamowienia i pierwsze przemyslenia dotyczace dopasowania. 

Fotografie: Andrzej Belina Brzozowski

post-5525-0-85526700-1457977203_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 5
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Taki bizneskejs;

Wskaż najlepszy wybór dla trzyczęściowego garnituru, którego formalność miałaby być złamana jedynie materiałem. Marynarka jednorzędowa z dwurzędową kamizelką i spodniami o wyższym stanie z szerokim pasem i dwiema zakładkami. Warunki użytkowania; pomieszczenia zamknięte, jesień, zima, wiosna.

post-3633-0-06143900-1459260327_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Ciekaw jestem opinii, więc nie chcę na razie podawać mojego faworyta. Jeśli jednak piszesz o szarej kracie PoW, to jest ona poza wyborem - kolorystycznie to musi być jakiś odcień niebieskiego. Potrzebuję mundurka do pracy ;)

Opublikowano

Zabawny zbieg okoliczności, ale dokładnie taki garnitur jaki opisałeś będę odbierał za tydzień/dwa i tkanina jest identyczna z tym jaśniejszym szarym birdseye na środku zdjęcia. Klapy zamknięte, marynarka na jeden guzik.

Opublikowano

Ciekaw jestem opinii, więc nie chcę na razie podawać mojego faworyta. Jeśli jednak piszesz o szarej kracie PoW, to jest ona poza wyborem - kolorystycznie to musi być jakiś odcień niebieskiego. Potrzebuję mundurka do pracy ;)

Birdseye jest fajny ale podoba mi sie tylko w szarym kolorze.

Chodzilo mi o ta szaro-niebieska/niebieska POW (prawy dolny rog), nie ten szary u gory.

Opublikowano

W przypadku bardziej formalnych wołów roboczych w kolorze niebieskim / granatowym, fajnie wyglądają fil a fil. 

Jak nie lubisz żabiego oczka, to jest jeszcze główka od szpilki - bardziej prostokątna, więc bardziej biznesowa:

tumblr_mpvcb9lPwt1s3of5io1_500.jpg

Pod kątem niewidocznego wzoru - mozaika (czarny/granat na niebieski) - nawet z pół metra zlewa się w jedną tkaninę 

tumblr_o2zxouFsbi1ro6az1o2_1280.jpg

Lub mniejsza niż to mozaika: 

tumblr_mmksucCZZM1rladpyo6_1280.jpg

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Próbnik Caccioppoli Neapolis III 

W ogóle pod kątem fajnych wzorów i żywych kolorów (oraz letnich tkanin) to warto się pochylić nad próbnikami tego włoskiego producenta

Jedna uwaga - Caccioppoli to nie producent, sprzedają tkaniny wykonane głównie przez Loro Piana i VBC.

• Oceniam pozytywnie 2
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Nazwalbym to raczej opisem charakterystyki obydwu niz porownaniem. 

B&Tailor jest zdecydowanie luzniejsza, ma wiecej zapasu w zapieciu, takze na szerokosci bioder. Rekawy sa szersze i dluzsze. Jest do tego wykonana na grubszym plotnie. Spedzilem w tym garniturze dotychczas 2 dni w pracy i dzien na slubie/weselu. Marynarki nie trzeba sciagac bo prawie jej nie czuc na sobie (mimo, ze jest ciezsza i grubsza z przodu).

Zaremba to spore dopasowanie, czuc to przy zakladaniu, pachy sa chyba nawet wyzsze niz w bntailor. Dobrze obejmuje ramiona. (plus lekkosc itd. patrz post wyzej)

Wiem, ze roznia sie dosc od siebie, ale poniewaz to pierwsze zamowienia od obu pracowni i dopiero co je odebralem, nie zdecydowalem, ktora jest dla mnie wygodniejsza. Mysle ze wyjdzie w praniu. B&Tailor jest bardziej konserwatywny i glowna role w wygladzie marynarki graja klapy z kozerka. U Zaremby natomiast przez wieksze dopasowanie wszystkie linie sa podkreslone, ktos moglby powiedziec ze wyglada atrakcyjniej przez to. Zalezy od oczekiwan. 

Styl obu marynarek ma swoje konsekwencje w dopasowaniu, kroju i 'wygodzie'. Czesc z tych aspektow sie wyklucza. Uwazam ze troche luzniejszy kroj zawsze bedzie sie wydawal wygodniejszy, nie bedzie za to az tak przyjemny dla oka. Takie spostrzezenia i podejscie do bespoke moim zdaniem jest bardzo wazne. Trzeba pamietac ze zamawia sie styl danego krawca. Ja pozwolilem obu krawcom uszyc marynarke wg ich stylu, tj B&Tailor wykroil tak jak uwazal ze dla mnie bedzie optymalne. Finalnie delikatnie zostalo to wytaliowane, ale wiecej bym nie zmienial. 

Nie wiem czy taka odpowiedz bedzie satysfakcjonujaca. 

• Oceniam pozytywnie 5