Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, wiecie może gdzie można kupić tkaniny nadające się do uszycia poszetek? Len, jedwab, bawełna? Najlepiej w okolicach Warszawy.

Te, które kupiłem na Alledrogo, bardziej nadają się na podszewki - są zbyt sztywne, ciężkie. Ale jedną już prawie uszyłem. :)

Rozumiem, że kolega ma zacięcie i chce sobie sam uszyć :>? Nie łatwiej skorzystać z oferty sklepów stacjonarnych/internetowych? Sądzę, że wybór jest ogromny a i chodzić w przypadku internetowych nie trzeba ^_^.

Jak szukać materiałów na spodnie i marynarki? Od jakiegoś czasu wpadają mi bardzo niestadardowe(?) wzroy i kolory na którch znalezienie nijak nie mogę liczyć w naszych sklepach. Czy pozostaje żmudne i długie szukanie po różnych firmach? Czy jest takowy wątek z zebranymi różnymi producentami materiałów gdzieś na forum?

Drugie pytanie (może się wydawać głupie). Czy w MTM można spokojnie przyjść z własnym materiałem, czy krawcy raczej kręcą nosem?

Tak ogólnie wrzucam też o jakie wzory mi chodzi. Może ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów jak Zaki lub Tomek Miller przypomną sobie jak zobaczą.

post-2900-0-26222100-1379331452_thumb.jp

post-2900-0-92176100-1379337883_thumb.jp

Pogadaj z Romanem (Zakim), przecież zajmuje się dystrybucją tkanin.

MTM z własną tkaniną może być problemem - to chyba główny element, na którym budują marżę.

Z drugiej strony jak mają Ci wycenić 30min pracy konsultanta, wpisanie wymiarów i automatyczne modyfikacje wykroju (software), wykrojenie tego przez ploter, klejenie/zgrzewanie, zszycie przez szwaczkę, obróbkę detali - na 500zł?

Tak trochę nietypowo - mam problem z paskiem od spodni. Mianowicie sam mi się przesuwa - tzn. wystarczy kilkunastominutowy spacer żeby klamra powędrowała ze środka aż do najbliższej szlufki. Problem dotyczy tylko jednej pary spodni - sztruksowych chinosów z Vistuli, ale występuje przy każdym pasku - niezależnie od jego szerokości. Ciasne zapięcie paska nie pomaga. Czy ktoś już może spotkał się z czymś podobnym i wie czym to może być spowodowane?

Mam dwa szaliki z dość cienkiej wiskozy - jak na dwa sezony użytkowania trzymają się całkiem nieźle, są bardzo miękkie (bardziej od mojego innego szalika z czystego jedwabiu). Z wad - stosunkowo mocno się mechacą , słabo grzeją (ale akurat to może być kwestia grubości) i zostawiają farfocle na koszulach i płaszczach.

Starszym cechu we Wrocławiu jest Wanda Fok, mistrz krawiectwa męskiego i damskiego

http://forum.butwbutonierce.pl/topic/536-wrocław-przewodnik-miejski/?p=28566

Poza tym nie wiem czy dobrze zrozumiałem wpis ale chyba chodzi o poprawki "wspaniale radzi sobie z dopasowywaniem marynarek, koszul, spodni itd. do sylwetek klientów."