Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym drewnem w prawidlach to tez nie wiadomo czy to tylko pic na wodę...

Pic na pewno nie. Pomijam bakterio- i grzybobójcze właściwości olejów eterycznych zawartych w drewnie cedrowym (bo zdania ekspertów są podzielone). Jednak nie ulega wątpliwości, że bardzo dobrze absorbuje wilgoć, więc prawidła cedrowe dbają o to by nasze buty były suche.

Co do pytania zasadniczego: jak wyżej- materiał z którego wykonany jest wieszak nie ma większego znaczenia.

Opublikowano

Zdania ekspertów mogą być podzielone (co oznacza, że jedni z nich są ekspertami, a drudzy nie), ale zapach cedrowy jest bardzo przyjemnym, obiektywnym faktem.

Zapach, który czujemy po rozpakowaniu nowych prawideł nie ma nic wspólnego z naturalnym zapachem drewna, tylko pochodzi od syntetycznego olejku, którym prawidla sa skrapiane. To tez obiektywny fakt.

A tak na marginesie, nawet naturalny olejek cedrowy produkowany przemysłowo nie pochodzi od cedru, tylko od orzeszków limby syberyjskiej.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Panowie, dziękuję za odpowiedzi. Zostanę przy drewnianych wieszakach, bo plastiku w większości jego zastosowań staram się unikać.

ps

"Nawet naturalny olejek cedrowy produkowany przemysłowo nie pochodzi od cedru, tylko od orzeszków limby syberyjskiej." Za takie wstawki uwielbiam to forum :). Whitesnake, gratuluje wiedzy. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Panowie, z tkaniny o składzie 47% wełny, 44% lnu, 9% jedwabiu i o gramaturze 240 wyjdzie jaki garnitur, raczej wiosenno-jesienny (bo chyba na lato jednak za gruba?)? A może wręcz zimowy (ale z lnem? :/).

Ciekawi mnie jak matowość lnu zagra z połyskiem jedwabiu, ale przy 9% jedwabiu chyba wyjdzie bardziej "wieczorny" garnitur, lepiej wyglądający przy sztucznym świetle? Intrygujący ten skład; nie mam doświadczenia, żeby ocenić, a zdjęcia w internecie mi na to pytanie nie odpowiedzą - pomożecie?

Opublikowano

Uszylem z podobnego, probnik Mirage w Harissons, z początku wydawał się świetny, ale raczej na ciepłą pogodę niż upał , ale strasznie się przeciera, wygląda już trochę jak szmatka przy ciemniejszym materiale. Żałuję wyboru

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Powiedziałbym, że kratka Księcia Walii to jeden z najlepszych wyborów na ślub. Jednak, gdzieś natknąłem się na niezbyt pochlebne opinie dotyczące krawatów z CT. 

Opublikowano

Powiedziałbym, że kratka Księcia Walii to jeden z najlepszych wyborów na ślub. Jednak, gdzieś natknąłem się na niezbyt pochlebne opinie dotyczące krawatów z CT.

Mam 2 krawaty CT i nie narzekam jak narazie...a na dluższe poszukiwania nie mam za bardzo czasu :) do 16.08 juz niewiele czasu pozostało, chyba, że polecicie ciekawe sklepy internetowe.

Opublikowano

Dzięki za ostrzeżenie. To pewnie to 9% jedwabiu tak się "szmaci" (w Twojej też była podobna zawartość jedwabiu?)... Wygląda na to, że ta "moja" tkanina jest od Zegny. Chyba faktycznie postoję; postawię na jakąś czystą wełnę, albo z delikatnym 5% jedwabiu dla połysku.

Ja mam marynarkę ze 100% jedwabiu (z angielskiej firmy DAKS). Jak na razie, sprawuje się rewelacyjnie: zgniecenia szybko się rozprostowują, wytarć póki co nie widać (miałem ją na sobie wprawdzie tylko kilkanaście razy...). Przede wszystkim jednak jest bardzo przewiewna, mimo że ma podszewkę i lekkie wypełnienie.

Opublikowano

Daks to porządna firma; niestety, ich marynarki, z którymi się zetknąłem, podobnie jak to jest w przypadku innych firm brytyjskich (Aquascutum, Burberry), mają spore poduchy w ramionach, co mi się jakiś czas temu zdecydowanie przestało podobać.

Opublikowano

Ta, która Ci się bardziej podoba. Obie są mniej formalne od białej, ale w mniej więcej takim samym stopniu. W praktyce na równi z czystą błękitną. I dzięki za cynk o nowych happy hours ;)