Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Takie połączenie.

Czarna sportowa (dosyć gruba) marynarka

Szary sweter, który wygląda dość grubo, w rzeczywistości, jest w miarę lekki.

Żółta koszula.

Ciemne granatowe jeansy (ale chodzi mi o górę).

Jak to widzicie? Czy sweter nie gryzie się z marynarką, rozpiąć jakiś guzik więcej?

post-2267-13658920882124_thumb.jpg

post-2267-13658920882457_thumb.jpg

Zacząć trzeba od marynarki - otóż jest ona czarna. Czarna marynarka jest "na miejscu" na pogrzebie, na ślubie, na imprezach wieczornych. Nigdy natomiast w parze z jeansami. Czarna marynarka i do tego sportowa? Niemożliwość. Czarna marynarka i sweter? Także coś dziwnego. Polecałbym raczej marynarkę granatową.

Zacząć trzeba od marynarki - otóż jest ona czarna. Czarna marynarka jest "na miejscu" na pogrzebie, na ślubie, na imprezach wieczornych. Nigdy natomiast w parze z jeansami. Czarna marynarka i do tego sportowa? Niemożliwość. Czarna marynarka i sweter? Także coś dziwnego. Polecałbym raczej marynarkę granatową.

Ja bym spojrzał na to z innej strony. Osoby o południowej karnacji dobrze wyglądają w czarnych marynarkach w dzień. Inna sprawa że "południowców" w Polsce mało. Nie zasady, ale zdrowy rozsądek oraz wyczucie własnych kolorów powinno decydować o kolorze marynarki.

E tam, na razie działa. Jeśli zostaniesz na forum, to przy zakupie kolejnej marynarki dwa razy pomyślisz nad czarną, ale tymczasem jest w sam raz.

Nawiązując do powyższych postów, to jakie swetry zakładamy do marynarek, niekoniecznie do czarnych, może być granatowa?:)

Bo z tego co widzę to na razie nie trafiam w połączenie sweter-marynarka. I mając te 2 marynarki (czarna + ta brązowa (pokazana kilka dni temu)) nie wiem kompletnie jaki sweter do niej założyć. Może jakiś cienki golf, lub kardigan?

A na forum zamierzam zostać, póki nie zacznę sam kombinować z zestawami.

A coś się tak uparł na te swetry pod marynarkę?

Te, które masz noś bez marynarki, a marynarki na same koszule.

Za jakiś czas kupisz sobie granatową marynarkę i do niej cienkie swetry w kolorze niebieskim, habrozm, beżowym i będziesz nosił sweter z marynarką.

Widzisz, idzie zima. A ja lubię zakładać i swetry i marynarki, chciałem to ze sobą pogodzić, a widzę że to nie takie proste:)

Granatowa marynarka to teraz zakup nr 1.

Zacząć trzeba od marynarki - otóż jest ona czarna. Czarna marynarka jest "na miejscu" na pogrzebie, na ślubie, na imprezach wieczornych. Nigdy natomiast w parze z jeansami. Czarna marynarka i do tego sportowa? Niemożliwość.

A dlaczego nie? Czarna marynarka, która nie jest od garnituru, tylko np. sztruksowa, świetnie się nadaje do jeansów. Oczywiście czarny garnitur tylko na wymienione przez Ciebie okazje, ale czarna, dajmy na to sztruksowa, marynarka jest zakazana? Kompletnie nie rozumiem, dlaczego na tym forum utrwalany jest tak banalny mit.

Jak widać, czarna marynarka może mieć więcej oblicz, tak jak brązowe buty.

Mając sportową marynarkę oraz tą garniturową, osobiście widzę róznicę w jej noszeniu, i niby są prawie takie same, to zauważam różnice i też nie widzę problemu aby łączyć czarną marynarkę z ciemniejszymi prostymi jeansami. Na ulicach w Tv, najczęściej w połączeniu jeansy-marynarka spotyka się tę marynarkę, koloru czarnego.

Po odpowiedniej edukacji zrozumiałem że czerń najlepiej łączy się z bielą a to mnie ogranicza.

Nie bójmy się kolorów :]

Z szarością też :D.

Masz oczywiście rację, z tym że pisanie, iż czarna, sztruksowa marynarka jest absolutnie zakazana i niedopuszczalna nie jest prawidłowe. Jeśli ktoś lubi i koniecznie chce, to proszę bardzo. Żaden kanon nie zostanie złamany.

Sergiuszu,

Wydaje mi się że szarość ma dużo więcej możliwości. Np. Róż, błękit. Te dwa jakoś mi się nie widzą z czarnym.

Masz rację, z tym że ja nie o tym pisałem. Nie jestem wielkim zwolennikiem czarnegov (jak napisałem, nie posiadam ani jednej debatowanej tutaj czarnej, sztruksowej marynarki), odpowiedziałem tylko na bardzo radykalną wypowiedź jednego z forumowiczów.

A jak widzi wam się marynarka z aksamitu/weluru?

Świetny, ale bardzo ryzykowny pomysł. W zależności od detali aksamitna marynarka może się nadawać dla 20-latka albo dla 60-latka (lub też sprawiać, że jeden wygląda jak drugi i odwrotnie). Mowa o alternatywie dla smokingu na wieczory, czy o marynarce na co dzień?

Z własnego doświadczenia wiem, że aksamit ma wiele oblicz i budzi bardzo podzielone opinie. W Tokio widzieliśmy z dziewczyną marynarkę smokingową wykonaną z jedwabnego aksamitu - pod jednym kątem wyglądała jak najpiękniejsza rzecz, jaka wyszła spod igły krawca, po drugim - jak najtandetniejsze poliestrowe zasłony. Ja bardziej widziałem w niej to pierwsze, dziewczyna to drugie ;)

(między innymi dzięki temu wróciłem do domu bogatszy o te 300.000 jenów, które za nią chcieli.)

Masz rację, z tym że ja nie o tym pisałem. Nie jestem wielkim zwolennikiem czarnegov (jak napisałem, nie posiadam ani jednej debatowanej tutaj czarnej, sztruksowej marynarki), odpowiedziałem tylko na bardzo radykalną wypowiedź jednego z forumowiczów.

Gdzie tu radykalizm? Po prostu marynarka czarna jest stworzona na określone okazje i jest raczej wieczorowa. To nie radykalizm, a prawda. Jeśli prawda jest radykalna, cóż ... pozostaje mi być radykałem.

Czarna sztruksowa marynarka to już jakiś totalnie potworny pomysł. Nie mam pojęcia z czym można by ją łączyć. Jakie odd trousers do niej dobrać?

A jak widzi wam się marynarka z aksamitu/weluru?

Świetny, ale bardzo ryzykowny pomysł. W zależności od detali aksamitna marynarka może się nadawać dla 20-latka albo dla 60-latka (lub też sprawiać, że jeden wygląda jak drugi i odwrotnie). Mowa o alternatywie dla smokingu na wieczory, czy o marynarce na co dzień?

Z własnego doświadczenia wiem, że aksamit ma wiele oblicz i budzi bardzo podzielone opinie. W Tokio widzieliśmy z dziewczyną marynarkę smokingową wykonaną z jedwabnego aksamitu - pod jednym kątem wyglądała jak najpiękniejsza rzecz, jaka wyszła spod igły krawca, po drugim - jak najtandetniejsze poliestrowe zasłony. Ja bardziej widziałem w niej to pierwsze, dziewczyna to drugie ;)

(między innymi dzięki temu wróciłem do domu bogatszy o te 300.000 jenów, które za nią chcieli.)

Dałeś mi tym do myślenia. W aksamitnej marynarce jest wiele sprzeczności. Jak wiadomo aksamit to specjalny splot bawełny. Bardzo szlachetny, droższy niż zwykła bawełna (tu porównanie kaszmir vs. wełna owcza). Napisałeś o alternatywie dla smokingu. Powszechnie wiadomo że marynarka z bawełny jest niżej w skali formalności. Za to smoking jako strój wieczorowy wg. mnie nie powinien mieć czegoś "drugiej kategorii" (dwuznacznie to zabrzmiało ale chodzi mi o wspomnianą wyżej formalność).

Jeśli chodzi o ubiór dzienny to wydaje mi się ona zbyt poważna. W pamięci mam obraz a dokładniej zdjęcie Mr. Vintage z jego wieczerzy Bożonarodzeniowej. Dokładnie na taką okazję wyobrażam sobie taką marynarkę.

Aksamit podoba mi się właśnie przez jego rożne oblicza. Szczególnie grę światła na materiale.

Jak wiadomo aksamit to specjalny splot bawełny.

Wiadomo że to owszem, specjalny splot, ale bynajmniej bawełna nie jest obowiązkowa...

Jak pisałem, zdarzają się też okazy z aksamitu w całości jedwabnego, jak i mieszanki jedwabiu i bawełny w różnych proporcjach.

Ostatecznie wszystko zależy od kroju, detali i osoby pod spodem. Potrafię sobie bez problemu wyobrazić studenta w ciemnoszarych spodniach i wiśniowej lub granatowej aksamitnej marynarce. Po osobie w tym wieku nie oczekuje się raczej krawata, więc gdyby chciał uczynić swój ubiór bardziej eleganckim, taka marynarka byłaby według mnie jak najbardziej na miejscu.

Z kolei aksamit skrojony jak tradycyjna marynarka dla pana w wieku 40-60 lat zupełnie mi nie leży i kojarzy mi się z 'fikuśnymi ciuchami' sprzedawanymi w najpodlejszych sieciówkach obok poliestrowych garniturów, krawatów i laczków o ściętych, kwadratowych noskach. Przez podobne skojarzenia nie potrafię patrzeć na moleskin. Bardziej odpowiednią w tym wieku tkaniną jest raczej sztruks - również bawełniany, również o ciekawej fakturze i także , a jednak kojarzony z bardziej casualowymi strojami i nieco mniej rzucający się w oczy.

Zaś mówiąc o alternatywie dla smokingu, miałem na myśli aksamit w kolorze czarnym, wiśniowym lub midnight blue, z klapami wykończonymi jedwabiem i wszystkimi detalami, jak w 'tradycyjnym' wariancie.

Po odpowiedniej edukacji zrozumiałem że czerń najlepiej łączy się z bielą a to mnie ogranicza.

Nie bójmy się kolorów :]

Z szarością też :D.

A fiolet?

Mam pytanie: przeczytałem gdzieś, mignęło mi przed oczami, na którymś z blogów anglojęzycznych, że czarny garnitur zakłada się po pięćdziesiątce, wcześniej tylko granatowy i szary - no, chyba, że ktoś jest dandysem. Prawda czy fałsz?