Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję z rady.

Tak myślałem, że będziecie odradzać mi zakup dwurzędówki, choć podobają mi się one bardzo i być może zakupię sobie kiedyś taką marynarkę jako rozszerzenie kolekcji.

Co do tych dwóch akurat - owszem są trochę za krótkie (ta jaśniejsza jest ciut dłuższa), a guziki mogłyby być niżej. Niewielkie klapy w moim przypadku wyglądają całkiem proporcjonalnie i naturalnie, natomiast wąskie rękawy uznałem za zaletę, ponieważ większość marynarek ma je masakrycznie szerokie niezależnie od rozmiaru. Festyn feszyn to może też lekka przesada, na żywo prezentują się lepiej i nie mają jakiś specjalnie odpustowych cech, choć widać, że są skrojone pod młodszego i szczupłego odbiorcę.

Dobra, to wracam do prób zakupu jednorzędówki, choć uwierzcie mi, że jest to niezwykle ciężkie, aby przy mojej dobrać dobrze leżącą marynarkę o odpowiedniej długości. Najczęściej słyszę: "Przykro mi, nie mamy nawet jednej sztuki w pańskim rozmiarze", ale nikt nie mówił, że będzie łatwo :-)

Połączenie granatowego garniaturu (dośc jasnego) i jasnobrązowego paska i butów. Dobre czy nie? Nigdy nie lubiłem brązów (przeszło mi dopiero niedawno jak zobaczyłem te lotniki). 

Zrobiłem zdjęcia całej sylwetki i butów, ale komórką wczoraj przy sztucznym świetle i wyszły fatalnie, stąd umieszczam tylko jedno zdjęcie z bliska, które dobrze pokazuje kolor garnituru i paska oraz drugie zdjęcie butów i paska zrobione przez Patine (3 paski, ten na dole to ten, który zakupiłem).

post-3261-0-96281000-1401783844_thumb.jp

post-3261-0-61090300-1401783869_thumb.jp

Wg mnie niedobre, jasnobrązowe buty (i paski) słabo wyglądają z ciemniejszymi kolorami. Szukałem dobrego określenia i z pomocą przyszedł shoe snob - napisał, że jasne buty z ciemnym garniturem wyglądają "tanio" i ja bym się pod tym podpisał.

Granat - ciemniejszy brąz lub średni brąz, ale (najlepiej) wpadający w czerwień.

• Oceniam pozytywnie 1

Połączenie granatowego garniaturu (dośc jasnego) i jasnobrązowego paska i butów. Dobre czy nie?

Temat był już obszernie dyskutowany:

http://forum.butwbutonierce.pl/topic/1287-granatowy-garnitur-brązowe-buty/?hl=+granat +brąz

Osobiście noszę czasem granatowy garnitur i koniakowe oksfordy, uważam, że wygląda to fajnie, choć staram się stosować to zestawienie w słoneczne dni.

• Oceniam pozytywnie 1

Witam Państwa,

Kupiłem pewien czas temu piękny dwurzędowy garnitur w tenis po kosztach i zaniosłem do przeróbek. Całość wyniosła mnie nieco ponad 300zł, co uważam za całkiem nieźle jak na taki garnitur (Sarar, linia Sartoria 99/1 wełna/kaszmir) Chciałbym usłyszeć Państwa zdanie na temat temat jego wyglądy na mnie gdyż pomimo spełnienia marzeń o takim garniturze nie do końca jestem pewien jego prezentacji. 

MAP6qsA.jpg

Dv2pPSi.jpg

nhrqait.jpg

W ramionach leży ładnie, długość rękawów i nogawek prawidłowa.

Nie podobają mi się proporcje, ale tutaj ciężko coś skomentować, zdjęcie zostało zrobione z bliska. Proponuję kolejne zdjęcia całej sylwetki, zrobione ze sporej odległości (10m lub więcej) i skadrowane.

W ramionach leży ładnie, długość rękawów i nogawek prawidłowa.

Nie podobają mi się proporcje, ale tutaj ciężko coś skomentować, zdjęcie zostało zrobione z bliska. Proponuję kolejne zdjęcia całej sylwetki, zrobione ze sporej odległości (10m lub więcej) i skadrowane.

Również co do proporcji mam pewne zastrzeżenia. Wydaje mi się, że marynarka jest lekko za krótka. Martwi mnie również brak wyraźnego wcięcia w talii i podejrzewam, że to wina za nisko wszytej pachy. Byłem skonsultować to z panem Górką ale stwierdził, że technicznie nie da rady tego skorygować ze względu na wcięcie kieszeni.

Panowie, zwracam się do Was z prośbą o radę.

Zastanawiam się nad zakupem marynarki w zbliżonym kolorze i wzorze do tej:

kratka.jpg

tylko ta moja byłaby zapinana na trzy guziki

W związku z tym mam pytania:

1. Czy taka marynarka (zapinana na trzy guziki) pasuje do noszenia z jeansami, chinosami itd. ?

2. Zostawić ją zapinaną na trzy guziki, czy zaprasować na 2,5?

Będę wdzęczny za każdą radę.

W związku z tym mam pytania:

1. Czy taka marynarka (zapinana na trzy guziki) pasuje do noszenia z jeansami, chinosami itd. ?

2. Zostawić ją zapinaną na trzy guziki, czy zaprasować na 2,5

1. To zależy od materiału. IMO tak. Ale jeżeli jest z charakterystycznej wełny "garniturowej", z połyskiem to czasem może być ciężko coś zgrać.

2. Zaprasować na 2.5. Trzy guziki są chyba zbyt oldschoolowe.:P

Tutaj efekty, jakie osiągnął Mr Vintage po zaprasowaniu i małych przeróbkach marynarki z sh - http://mrvintage.pl/2010/11/loro-piana-na-25-guzika.html

1. Pasuje i sam tak noszę, tyle że moja jest z granatowego matowego twillu w kratę. Więcej zależy od tkaniny niż ilości guzików. 
2. Ja bym nie zaprasowywał ale to kwestia gustu. Jeśli mam taką możliwość, wybieram marynarki na 3 guziki, dużo bardziej mi się podobają.

Szanowni Panowie,

kupiłem po okazyjnej cenie nową marynarkę. Zawsze mam kłopot z ich dopasowaniem, bo jestem szeroki w barkach w stosunku do talii. Jak Waszym zdaniem marynarka "leży" na mnie? Jest sens oddać ją do krawcowej, ktora mi ją dopasuje [skrócenie rękawów, zwężenie w talii], czy jest ona zwyczajnie za duża? Przepraszam za słabą jakość zdjęć. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

post-5388-0-71302800-1402771882_thumb.pn

post-5388-0-41105500-1402771883_thumb.jp

post-5388-0-24349600-1402771884_thumb.jp

Szanowni Panowie,

kupiłem po okazyjnej cenie nową marynarkę. Zawsze mam kłopot z ich dopasowaniem, bo jestem szeroki w barkach w stosunku do talii. Jak Waszym zdaniem marynarka "leży" na mnie? Jest sens oddać ją do krawcowej, ktora mi ją dopasuje [skrócenie rękawów, zwężenie w talii], czy jest ona zwyczajnie za duża? Przepraszam za słabą jakość zdjęć. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ekspertem nie jestem ale jak dla mnie to ona jest na Ciebie za duża w klacie, talii jak i w barkach. Spróbuj rozmiar mniejszy

No i postaraj się robić zdjęcia w neutralnej pozycji będzie łatwiej oceniać ;)

Mi się wydaje, że chociaż ramiona wyglądają nieźle. Jednak na zdjęciu pleców sprawiają wrażenie przyciasnych, jakby ciągnęły materiał pomimo, że jest zbyt obszerna. Zakres przeróbek zbyt duży. M.in. skracanie i zwężanie rękawów, talia... Z guzikami też mi coś nie gra, ale mogę się mylić

Zupełnie nie do uratowania i w dodatku cała wygnieciona :D

Oddaj, póki (jeśli) możesz.

Szerokie barki i wąska talia (której pod tą marynarką zwyczajnie nie widać), jeśli mieści się w granicach normy, to akurat dobra sylwetka do kupowania z wieszaka. Dużo gorzej znaleźć coś na kogoś z wystającym brzuszkiem albo stosunku klatki do pasa 1:1. Więc nie łam się i szukaj (może niekoniecznie w H&M).