Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, co powiecie o torbie firmy daag do stroju casualowego-marynarka/sweter, jeansy.

Dołączona grafika

Czy ktoś miał styczność z "postarzaną" skórą tego typu, nie będzie się to obskubywać i przyczepiać do swetra lub wełnianego płaszcza?

Opublikowano

Nie jestem do końca przekonany czy obie torby są wykonane tak samo. Wydaje mi się, że Twoja torba to jazzy contact 160 i ma inną fakturę skóry.

Dołączona grafika

na tym zdjęciu może lepiej widać skórę z jakiej jest wykonana jazzy 10.

Opublikowano

Powiedz, czy

1. Krawat jest gruby czy cienki.

2. Jaki kołnierzyk.

Kołnierzyk włoski a krawat... hm na moje oko średni taka dość zgrzebna wełna ale nie tweed

To możesz spróbować four-in-hand. Jeśli powstanie węzeł na tyle gruby, by wypełnić całą przestrzeń pod kołnierzykiem, to four-in-hand jest dobrym pomysłem. Jeśli jednak krawat okaże się zbyt cienki, musisz poszukać większego węzła (albert, windsor?).

Opublikowano

Więcej na temat koszuli z poziomymi plisami na torsie dowiesz się w artykule o smokingu (bo do tego taka koszula służy): http://formalstyle.blogspot.com/2012/06/smoking.html

Sama plisa zakrywającą guziki jest tylko kwestią estetyczną, ponieważ w przypadku braku krawatu lub noszenia muchy, zakrywa guziki, a jak masz krawat to i tak jej nie widać. Ja je polecam każdemu, kto chodzi na co dzień z rozpiętym kołnierzem.

Opublikowano

Ostatnio zastanawiałem się nad kupnem pewnego zestawu ubrań ale nie umiem odpowiednio dobrać kolorystyki.

trampki

jeansy- ew.rurki (kremowe/białe?) lub (czerwone?)

koszula (krótkie rękawy, biała?) lub (długie rękawy, biała?)

sweter do serka np. (biało-czarna w romby lub inne wzory) lub (szary?)

krawat/muszka

Jak to widzicie?

Opublikowano

Ostatnio zastanawiałem się nad kupnem pewnego zestawu ubrań ale nie umiem odpowiednio dobrać kolorystyki.

trampki...

Jak to widzicie?

pomoże drobna korekta przyjętych założeń

trampki - nie, półbuty skórzane, brązowe angielki,

jeansy- ew.rurki (kremowe/białe?) lub (czerwone?) - nie, spodnie typu chinos, beżowe,

koszula (krótkie rękawy, biała?) lub (długie rękawy, biała?) - biała, długie rękawy,

sweter do serka np. (biało-czarna w romby lub inne wzory) lub (szary?) - szary, jednolity,

krawat/muszka, na początek samodzielnie wiązany krawat, muszki są dla zaawansowanych ;) ,

granatowa marynarka, jednorzędowa, na dwa guziki,