achimpe Napisano 18 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2025 1 godzinę temu, Wodzu napisał: Żeby w miarę sensownie ocenić długość na podstawie zdjęcia, to musi być ono wykonane z odległości ~2m. Czy teraz widać lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 18 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2025 Z tych dwóch zdjęć gdzie widać cała sylwetkę, to poły marynarki nie są specjalnie za długie, guzik położony w dobrym miejscu moim zdaniem (dla dynamiki sylwetki być może mogłoby być trochę krótsze, ale niekonieczne, a też skrócić odrobinę można w razie zmiany preferencji). Rękawy dużo za długie. Talia za wąska, ale niedużo raczej, możliwe,że jest zapas materiału umożliwiający poluzowanie. Trudno mi się wypowiedzieć czy dobra jest w ramionach, z jednego zdjęcia może wynikać, że odrobinę za duża, ale to jest generalnie problem w RTW, często mi się zdarza, że marynarka w talii jest kusa, a w ramionach za duża, chociaż wąski w barkach nie jestem. Jaki to rozmiar i ile masz wzrostu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
achimpe Napisano 18 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2025 28 minut temu, Kyle napisał: Z tych dwóch zdjęć gdzie widać cała sylwetkę, to poły marynarki nie są specjalnie za długie, guzik położony w dobrym miejscu moim zdaniem (dla dynamiki sylwetki być może mogłoby być trochę krótsze, ale niekonieczne, a też skrócić odrobinę można w razie zmiany preferencji). Rękawy dużo za długie. Talia za wąska, ale niedużo raczej, możliwe,że jest zapas materiału umożliwiający poluzowanie. Trudno mi się wypowiedzieć czy dobra jest w ramionach, z jednego zdjęcia może wynikać, że odrobinę za duża, ale to jest generalnie problem w RTW, często mi się zdarza, że marynarka w talii jest kusa, a w ramionach za duża, chociaż wąski w barkach nie jestem. Jaki to rozmiar i ile masz wzrostu? Rękawy na pewno do skrócenia, talia do poszerzenia o kilka centymetrów. Barki są moim zdaniem na styku, raczej okej. Mam 172 cm, a rozmiar to 48. Mam kilka marynarek z SuSu i niestety odkąd regularnie ćwiczę siłowo wyrosłem z 46, a i 48 wymaga poszerzenia. Ostatnio zakupiłem też marynarkę z Cavour i leży lepiej, najpewniej tylko skrócę rękawy. A tutaj chyba nie chce mi się bawić z tym wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spenziak Napisano 18 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2025 On 12/3/2025 at 2:43 PM, spenziak said: Przyszedł do mnie garnitur z SuSu. Marynarka Havana w rozmiarze 48 i spodnie 46. Oczywiście rękawy i nogawki do skrócenia ale wydaję mi się, że marynarka jest za duża. Co o tym myślicie? Testów ciąg dalszy. Tym razem marynarka w rozmiarze 46 i spodnie w rozmiarze 23. O ile spodnie wyglądają w porządku (chociaż wciąż nadają się do skrócenia), o tyle marynarka wciąż wydaje mi się zbyt duża (szczególnie w talii) oraz chyba zbyt długa. Chcę zamawiać docelowo custom made, więc spodnie byłyby w rozmiarze 23, natomiast nie wiem co z marynarką. Pewnie spróbuję jeszcze 44, może warto rozważyć 22? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vinx78 Napisano 18 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2025 49 minutes ago, spenziak said: Testów ciąg dalszy. Tym razem marynarka w rozmiarze 46 i spodnie w rozmiarze 23. O ile spodnie wyglądają w porządku (chociaż wciąż nadają się do skrócenia), o tyle marynarka wciąż wydaje mi się zbyt duża (szczególnie w talii) oraz chyba zbyt długa. Chcę zamawiać docelowo custom made, więc spodnie byłyby w rozmiarze 23, natomiast nie wiem co z marynarką. Pewnie spróbuję jeszcze 44, może warto rozważyć 22? Moim zdaniem marynarka jest rozmiarowo dobra i - jak na RTW z wieszaka - naprawdę ładnie leży. Jest klasycznie długa, ale na pewno nie za długa. Ja bym na Twoim miejscu nie brał mniejszej. Chyba, że nie chodzi Ci o garnitur, a o trykot Spidermana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 18 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2025 2 godziny temu, spenziak napisał: spodnie w rozmiarze 23. Tą drogą nie idź, ponieważ dostaniesz niższy stan. Wielu tutaj jak już coś to kupuje spodnie na wysoki wzrost i je skraca. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gwiezdny durszlak Napisano 15 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń Marynarka z garnituru od Bytom sylwetka wyszczuplona 176/100 - mam wrażenie, że jest krótka. Proszę o uwagi dot. spasowania marynarki. Zostawić czy wybrać coś większego? - https://bytom.com.pl/szara-marynarka-set-bytom-71408-1 Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vinx78 Napisano 15 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2 hours ago, Gwiezdny durszlak said: Marynarka z garnituru od Bytom sylwetka wyszczuplona 176/100 - mam wrażenie, że jest krótka. Proszę o uwagi dot. spasowania marynarki. Zostawić czy wybrać coś większego? Jest krótka, choć pan model na zdjęciu ma - proporcjonalnie do swojego wzrostu - jeszcze krótszą 🙃. Nasze czołowe sieciówki mają okropne zdjęcia, jeśli chodzi o odsłanianie sempiterny - a naprawdę da się dużo lepiej zaprezentować ubrania, wystarczy spojrzeć na foty Poszetki i Herse (bo u Macaroniego marynarki wyglądają na fotach jak crop topy). Ja bym na Twoim miejscu spróbował 182/100. Zakryje siedzenie, co da ładniejszy wizualnie efekt i nada stylizacji odpowiedniej gravitas. Rękawy będą zapewne minimalnie za długie, ale nadające się do ładnego skrócenia. Zastanawia mnie natomiast jedna rzecz. Ramiona, klatka, plecy, talia - wszędzie całkiem dobrze leży. Natomiast ewidentnie jest coś nie tak z szerokością rękawa (chyba jest za wąski) i wszyciem go do korpusu pod pachą. I to nie jest kwestia Twojej budowy, bo na panu modelu też się rękawy nieładnie w tym miejscu układają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 16 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń W opisie szablonu tej marynarki jest "DOPASOWANE RĘKAWY". Także tak sobie to wymyślili a raczej trochę przedobrzyli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spenziak Napisano 18 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń On 12/18/2025 at 8:05 PM, spenziak said: Testów ciąg dalszy. Tym razem marynarka w rozmiarze 46 i spodnie w rozmiarze 23. O ile spodnie wyglądają w porządku (chociaż wciąż nadają się do skrócenia), o tyle marynarka wciąż wydaje mi się zbyt duża (szczególnie w talii) oraz chyba zbyt długa. Chcę zamawiać docelowo custom made, więc spodnie byłyby w rozmiarze 23, natomiast nie wiem co z marynarką. Pewnie spróbuję jeszcze 44, może warto rozważyć 22? Zamówiłem jeszcze marynarkę w rozmiarze 44 i chyba w niej czuje się najlepiej (chyba w ramionach leży najlepiej). Boje się jednak że jest odrobinkę za mała (chociaż w talii wygląda że jest trochę luzu a i tak czasami tworzy się iks). Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 18 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń Guzik jest bardzo naciągnięty. Daje to efekt za małej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 18 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń Ta ma złe proporcje, guzik jest zbyt wysoko w stosunku do linii talii i zapewne dlatego robi się X. Zobacz, że każda kolejna, którą mierzysz (coraz mniejsze rozmiary), jest nie tylko mniejsza w ramionach czy talii, ale także krótsza i przez to guzik jest wyżej (moim zdaniem zbyt wysoko). Sama marynarka też chyba już zbyt krótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spenziak Napisano 18 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń W takim razie pewnie zostanie rozmiar 46 i spodnie do skrócenia. Czy ktoś z Was orientuje się jak mierzona jest szerokość klap w przypadku SuSu? Chciałem zamówić custom made z ostrymi klapami. Wynika stamtąd że klapy otwarte w Havanie mają 9.8 cm ale te 9.8 wychodzi mi właściwie mierząc na skos na szwie łączącym klapę z kołnierzem. Mierząc prostopadle do podłoża wychodzi 9.2cm. Pytam dlatego że standardowe klapy zamknięte to ponoć 10.5 cm a nie chcę zbytnio zaburzać proporcji. Wersja z wąskimi klapami ostrymi to 9cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 18 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń Mierzy się długość odcinka tworzącego kąt prosty z zewnętrzną krawędzią klapy w najszerszym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń W dniu 15.01.2026 o 11:14, Gwiezdny durszlak napisał: Marynarka z garnituru od Bytom sylwetka wyszczuplona 176/100 - mam wrażenie, że jest krótka. Proszę o uwagi dot. spasowania marynarki. Zostawić czy wybrać coś większego? - https://bytom.com.pl/szara-marynarka-set-bytom-71408-1 Z góry dzięki za pomoc Sądząc po długości w stosunku do rąk, jest za krótka, ale kategoryczna ocena zależy od proporcji sylwetki. Natomiast ogólnie nie leży za dobrze w ramionach, tzn. Bytom stosuje mocną konstrukcję ramion, z jednej strony to może dawać bardziej męską sylwetkę, z drugiej - ramiona marynarki, które wyglądają nieco kwadratowo i na zbyt szerokie, jak u Ciebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 22 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń Prawda, że to są na tyle różne marynarki, że posiadanie obu jest uzasadnione? (dodam, że stylistycznie są takie same- zapięcie na 2,5 guzika, nakładane kieszenie, natomiast materiał w tej z zieloną kratką jest wyraźnie grubszy) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
void Napisano 22 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń Skoro już masz.... będziesz mógł zużywać każdą z nich ponad dwukrotnie dłużej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 22 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń No i dobry argument przed żoną: "Kochanie, pomyliło ci się coś. To przecież ta sama marynarka, co wczoraj, nic nowego nie kupowałem." I wtedy wiesz, że masz coś tylko dla siebie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 22 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń Nawet zrobiłem eksperyment i się nie zorientowała, dopóki nie powiedziałem, że to nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 22 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń Trzeba było nie mówić. Mógłbyś kupić jeszcze jedną 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 23 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 18 godzin temu, Kyle napisał: Prawda, że to są na tyle różne marynarki, że posiadanie obu jest uzasadnione? (dodam, że stylistycznie są takie same- zapięcie na 2,5 guzika, nakładane kieszenie, natomiast materiał w tej z zieloną kratką jest wyraźnie grubszy) O ile nie kupiłbym dwóch identycznych marynarek, to jeśli posiadam dwie nawet bardzo podobne, ale obie na mnie dobrze leżą, są dobre jakościowo i dobrze się w nich czuję, na pewno nie pozbyłbym się żadnej z nich. W tym przypadku jednak różnica materiału jest wyraźna, więc ciężko nawet mówić o bardzo podobnych. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 23 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 9 godzin temu, pablocito napisał: Trzeba było nie mówić. Mógłbyś kupić jeszcze jedną 47 minut temu, mosze napisał: W tym przypadku jednak różnica materiału jest wyraźna, więc ciężko nawet mówić o bardzo podobnych. No właśnie, jest jeszcze taka szara w granatowo-bordową kratkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 26 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń Czy słusznie mam wątpliwości co do tego jak leży ten sweter? Upolowałem wreszcie swój rozmiar w Alan Paine w rozsądnych pieniądzach i to w merino. Mam lekkie wątpliwości co do tego czy nie jest zbyt szeroki pod pachami, ale bardziej te wątpliwości miałem przed lustrem niż teraz patrząc na zdjęcia - po nich wydaje mi się, że ok. No ale skoro już zrobiłem, to wrzucę;) biorę zatem po 200 zł od każdej z drużyn i słucham Państwa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 26 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 46 minut temu, MarianoItaliano napisał: Czy słusznie mam wątpliwości co do tego jak leży ten sweter? Upolowałem wreszcie swój rozmiar w Alan Paine w rozsądnych pieniądzach i to w merino. Mam lekkie wątpliwości co do tego czy nie jest zbyt szeroki pod pachami, ale bardziej te wątpliwości miałem przed lustrem niż teraz patrząc na zdjęcia - po nich wydaje mi się, że ok. No ale skoro już zrobiłem, to wrzucę;) biorę zatem po 200 zł od każdej z drużyn i słucham Państwa! Nie jest zbyt szeroki, to na pewno. Ja bym się zastanowił, czy nie ma zbyt krótkich rękawów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 26 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń Dzięki za opinię. Ja je trochę pociągnąłem do góry, żeby było widać kawałek mankietów koszuli, natomiast one spokojnie mogłyby być z 2-3 cm dłuższe przy takiej potrzebie i podciągnięciu ich w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi