Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tych dwóch zdjęć gdzie widać cała sylwetkę, to poły marynarki nie są specjalnie za długie, guzik położony w dobrym miejscu moim zdaniem (dla dynamiki sylwetki być może mogłoby być trochę krótsze, ale niekonieczne, a też skrócić odrobinę można w razie zmiany preferencji). Rękawy dużo za długie. Talia za wąska, ale niedużo raczej, możliwe,że jest zapas materiału umożliwiający poluzowanie. Trudno mi się wypowiedzieć czy dobra jest w ramionach, z jednego zdjęcia może wynikać, że odrobinę za duża, ale to jest generalnie problem w RTW, często mi się zdarza, że marynarka w talii jest kusa, a w ramionach za duża, chociaż wąski w barkach nie jestem.

Jaki to rozmiar i ile masz wzrostu?

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
28 minut temu, Kyle napisał:

Z tych dwóch zdjęć gdzie widać cała sylwetkę, to poły marynarki nie są specjalnie za długie, guzik położony w dobrym miejscu moim zdaniem (dla dynamiki sylwetki być może mogłoby być trochę krótsze, ale niekonieczne, a też skrócić odrobinę można w razie zmiany preferencji). Rękawy dużo za długie. Talia za wąska, ale niedużo raczej, możliwe,że jest zapas materiału umożliwiający poluzowanie. Trudno mi się wypowiedzieć czy dobra jest w ramionach, z jednego zdjęcia może wynikać, że odrobinę za duża, ale to jest generalnie problem w RTW, często mi się zdarza, że marynarka w talii jest kusa, a w ramionach za duża, chociaż wąski w barkach nie jestem.

Jaki to rozmiar i ile masz wzrostu?

Rękawy na pewno do skrócenia, talia do poszerzenia o kilka centymetrów. Barki są moim zdaniem na styku, raczej okej. Mam 172 cm, a rozmiar to 48. Mam kilka marynarek z SuSu i niestety odkąd regularnie ćwiczę siłowo wyrosłem z 46, a i 48 wymaga poszerzenia.

Ostatnio zakupiłem też marynarkę z Cavour i leży lepiej, najpewniej tylko skrócę rękawy. A tutaj chyba nie chce mi się bawić z tym wszystkim.

Opublikowano
On 12/3/2025 at 2:43 PM, spenziak said:

Przyszedł do mnie garnitur z SuSu. Marynarka Havana w rozmiarze 48 i spodnie 46. Oczywiście rękawy i nogawki do skrócenia ale wydaję mi się, że marynarka jest za duża. Co o tym myślicie?

Testów ciąg dalszy. Tym razem marynarka w rozmiarze 46 i spodnie w rozmiarze 23. O ile spodnie wyglądają w porządku (chociaż wciąż nadają się do skrócenia), o tyle marynarka wciąż wydaje mi się zbyt duża (szczególnie w talii) oraz chyba zbyt długa. Chcę zamawiać docelowo custom made, więc spodnie byłyby w rozmiarze 23, natomiast nie wiem co z marynarką. Pewnie spróbuję jeszcze 44, może warto rozważyć 22?

image.thumb.jpeg.4a70cb970236bd24667b11d61417c8d3.jpeg

image.thumb.jpeg.1bd1a703803ab6036dbc3e9a516cb289.jpeg

image.thumb.jpeg.b1de340a7475a8ca459cb282b00caa4c.jpeg

image.thumb.jpeg.fde19de0589a2fd7cbb793bd4f2409eb.jpeg

image.thumb.jpeg.92509614b2763472c5ed8cdbe603049e.jpeg

Opublikowano
49 minutes ago, spenziak said:

Testów ciąg dalszy. Tym razem marynarka w rozmiarze 46 i spodnie w rozmiarze 23. O ile spodnie wyglądają w porządku (chociaż wciąż nadają się do skrócenia), o tyle marynarka wciąż wydaje mi się zbyt duża (szczególnie w talii) oraz chyba zbyt długa. Chcę zamawiać docelowo custom made, więc spodnie byłyby w rozmiarze 23, natomiast nie wiem co z marynarką. Pewnie spróbuję jeszcze 44, może warto rozważyć 22?

Moim zdaniem marynarka jest rozmiarowo dobra i - jak na RTW z wieszaka - naprawdę ładnie leży. Jest klasycznie długa, ale na pewno nie za długa. Ja bym na Twoim miejscu nie brał mniejszej. Chyba, że nie chodzi Ci o garnitur, a o trykot Spidermana...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
2 hours ago, Gwiezdny durszlak said:

Marynarka z garnituru od Bytom sylwetka wyszczuplona 176/100 - mam wrażenie, że jest krótka. Proszę o uwagi dot. spasowania marynarki. Zostawić czy wybrać coś większego?

Jest krótka, choć pan model na zdjęciu ma - proporcjonalnie do swojego wzrostu - jeszcze krótszą ?. Nasze czołowe sieciówki mają okropne zdjęcia, jeśli chodzi o odsłanianie sempiterny - a naprawdę da się dużo lepiej zaprezentować ubrania, wystarczy spojrzeć na foty Poszetki i Herse (bo u Macaroniego marynarki wyglądają na fotach jak crop topy).

Ja bym na Twoim miejscu spróbował 182/100. Zakryje siedzenie, co da ładniejszy wizualnie efekt i nada stylizacji odpowiedniej gravitas. Rękawy będą zapewne minimalnie za długie, ale nadające się do ładnego skrócenia.

Zastanawia mnie natomiast jedna rzecz. Ramiona, klatka, plecy, talia - wszędzie całkiem dobrze leży. Natomiast ewidentnie jest coś nie tak z szerokością rękawa (chyba jest za wąski) i wszyciem go do korpusu pod pachą. I to nie jest kwestia Twojej budowy, bo na panu modelu też się rękawy nieładnie w tym miejscu układają.

• Like 1
Opublikowano
On 12/18/2025 at 8:05 PM, spenziak said:

Zamówiłem jeszcze marynarkę w rozmiarze 44 i chyba w niej czuje się najlepiej (chyba w ramionach leży najlepiej). Boje się jednak że jest odrobinkę za mała (chociaż w talii wygląda że jest trochę luzu a i tak czasami tworzy się iks). Co o tym sądzicie?

IMG_20260118_171724.jpg

IMG_20260118_171657.jpg

IMG_20260118_171639.jpg

IMG-20260118-WA0000.jpg

Opublikowano

Ta ma złe proporcje, guzik jest zbyt wysoko w stosunku do linii talii i zapewne dlatego robi się X. Zobacz, że każda kolejna, którą mierzysz (coraz mniejsze rozmiary), jest nie tylko mniejsza w ramionach czy talii, ale także krótsza i przez to guzik jest wyżej (moim zdaniem zbyt wysoko). Sama marynarka też chyba już zbyt krótka.

Opublikowano

W takim razie pewnie zostanie rozmiar 46 i spodnie do skrócenia. Czy ktoś z Was orientuje się jak mierzona jest szerokość klap w przypadku SuSu? Chciałem zamówić custom made z ostrymi klapami. Wynika stamtąd że klapy otwarte w Havanie mają 9.8 cm ale te 9.8 wychodzi mi właściwie mierząc na skos na szwie łączącym klapę z kołnierzem. Mierząc prostopadle do podłoża wychodzi 9.2cm. Pytam dlatego że standardowe klapy zamknięte to ponoć 10.5 cm a nie chcę zbytnio zaburzać proporcji. Wersja z wąskimi klapami ostrymi to 9cm.

Opublikowano
W dniu 15.01.2026 o 11:14, Gwiezdny durszlak napisał:

Marynarka z garnituru od Bytom sylwetka wyszczuplona 176/100 - mam wrażenie, że jest krótka. Proszę o uwagi dot. spasowania marynarki. Zostawić czy wybrać coś większego? - https://bytom.com.pl/szara-marynarka-set-bytom-71408-1

Z góry dzięki za pomoc

Sądząc po długości w stosunku do rąk, jest za krótka, ale kategoryczna ocena zależy od proporcji sylwetki.

Natomiast ogólnie nie leży za dobrze w ramionach, tzn. Bytom stosuje mocną konstrukcję ramion, z jednej strony to może dawać bardziej męską sylwetkę, z drugiej - ramiona marynarki, które wyglądają nieco kwadratowo i na zbyt szerokie, jak u Ciebie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Prawda, że to są na tyle różne marynarki, że posiadanie obu jest uzasadnione? :-) (dodam, że stylistycznie są takie same- zapięcie na 2,5 guzika, nakładane kieszenie, natomiast materiał w tej z zieloną kratką jest wyraźnie grubszy)

mar.jpg

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
18 godzin temu, Kyle napisał:

Prawda, że to są na tyle różne marynarki, że posiadanie obu jest uzasadnione? :-) (dodam, że stylistycznie są takie same- zapięcie na 2,5 guzika, nakładane kieszenie, natomiast materiał w tej z zieloną kratką jest wyraźnie grubszy)

O ile nie kupiłbym dwóch identycznych marynarek, to jeśli posiadam dwie nawet bardzo podobne, ale obie na mnie dobrze leżą, są dobre jakościowo i dobrze się w nich czuję, na pewno nie pozbyłbym się żadnej z nich.

W tym przypadku jednak różnica materiału jest wyraźna, więc ciężko nawet mówić o bardzo podobnych.

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
9 godzin temu, pablocito napisał:

Trzeba było nie mówić. Mógłbyś kupić jeszcze jedną

47 minut temu, mosze napisał:

W tym przypadku jednak różnica materiału jest wyraźna, więc ciężko nawet mówić o bardzo podobnych.

No właśnie, jest jeszcze taka szara w granatowo-bordową kratkę ;-)

• Like 1
Opublikowano

Czy słusznie mam wątpliwości co do tego jak leży ten sweter? Upolowałem wreszcie swój rozmiar w Alan Paine w rozsądnych pieniądzach i to w merino. Mam lekkie wątpliwości co do tego czy nie jest zbyt szeroki pod pachami, ale bardziej te wątpliwości miałem przed lustrem niż teraz patrząc na zdjęcia - po nich wydaje mi się, że ok. No ale skoro już zrobiłem, to wrzucę;) biorę zatem po 200 zł od każdej z drużyn i słucham Państwa! ;)

PXL_20260126_133748401.jpg

PXL_20260126_133806798.jpg

PXL_20260126_133830422.MP.jpg

PXL_20260126_133846770.MP.jpg

Opublikowano
46 minut temu, MarianoItaliano napisał:

Czy słusznie mam wątpliwości co do tego jak leży ten sweter? Upolowałem wreszcie swój rozmiar w Alan Paine w rozsądnych pieniądzach i to w merino. Mam lekkie wątpliwości co do tego czy nie jest zbyt szeroki pod pachami, ale bardziej te wątpliwości miałem przed lustrem niż teraz patrząc na zdjęcia - po nich wydaje mi się, że ok. No ale skoro już zrobiłem, to wrzucę;) biorę zatem po 200 zł od każdej z drużyn i słucham Państwa! ;)

Nie jest zbyt szeroki, to na pewno.

Ja bym się zastanowił, czy nie ma zbyt krótkich rękawów.

• Oceniam pozytywnie 1