The Kozlow Napisano 30 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2011 Panowie, Tematyka od zawsze mnie interesowała i intrygowała. Wiem, że temat jest poruszany na wielu forach, ale ja jestem ciekaw jak tatuaże są postrzegane przez forumowych Gentelmenów? Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 30 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2011 Było już na forum dyskutowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 30 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2011 a to przepraszam, szukałem ale znalazłem jedynie 2 wpisy dotyczące tej tematyki. Proszę o moderatora o usunięcie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 Myslelem ze temat tabu to np. odd spodnie z elanowelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 Szczerze powiedziawszy wolalbym spodnie z elanowelny anizeli jakikolwiek tatuaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 Szczerze powiedziawszy wolalbym spodnie z elanowelny anizeli jakikolwiek tatuaz I like 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 Szczerze powiedziawszy wolalbym spodnie z elanowelny anizeli jakikolwiek tatuaz I like To akurat jest oczywista oczywistosc: spodnie zawsze mozna zmienic, zdjac, a z tatuazem jest pewien klopot pod tym wzgledem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 1 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 Bo trzeba pamiętać, że tatuaż to nie jest jedynie forma ozdoby;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 Bo trzeba pamiętać, że tatuaż to nie jest jedynie forma ozdoby;) tak. to forma samookaleczenia. dlatego powinna być jak najbardziej dyskretna. sobie bym nie zrobił 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ę-żine Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 A ja poważnie zastanawiam się nad tatuażem, klasycznie na lewym ramieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 A ja poważnie zastanawiam się nad tatuażem, klasycznie na lewym ramieniu. Porzuć tę myśl . Powyższe posty wywarły na mnie taką presję, że chyba zaraz wytnę sobie ten "zbezczeszczony" kawałek skóry nożem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 A ja poważnie zastanawiam się nad tatuażem, klasycznie na lewym ramieniu. W europejskiej kulturze tatuaż traktowany jest jako samookaleczenie lub sposób oznaczenia osób z demimonde`u lub przestępców. Być może ciekawym argumentem podczas poważnego zastanawiania się będzie fakt, że tatuaż ma aspekt religijny - nie wiem jak w islamie, ale w judaizmie i chrześcijaństwie jest traktowany jako symbol buntu przeciw Jedynemu Bogu i oddanie fałszywym bożkom lub demonom. Jest więc zdecydowanie elementem "antykultury", a więc czymś co nie ma nic wspólnego z męską elegancją. Pozdr, wojvv EDIT: poprawki stylistyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 Wychodzi, że wykonanie takiego niewinnego tatuażu jest porównywane do piętnowania lub oszelmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 i na starość nie wygląda najlepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 Przeczytaj sobie Księgę Kapłańską, 19; 28. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 Przeczytaj sobie Księgę Kapłańską, 19; 28. Pozdrawiam, Dr Tatuaże na podstawie tego fragmentu są zakazane w judaizmie. Islam ma własne święte wersety przeciw tatuażom. Chrześcijaństwo jednak nie zakazuje tatuowania się, z wyjątkiem paru odłamów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 1 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 A ja poważnie zastanawiam się nad tatuażem, klasycznie na lewym ramieniu. W europejskiej kulturze tatuaż traktowany jest jako samookaleczenie lub sposób oznaczenia osób z demimonde`u lub przestępców. Być może ciekawym argumentem podczas poważnego zastanawiania się będzie fakt, że w tatuaż ma aspekt religijny - nie wiem jak w islamie, ale w judaizmie i chrześcijaństwie jest traktowany jako symbol buntu przeciw Jedynemu Bogu i oddanie fałszywym bożkom lub demonom. Jest więc zdecydowanie elementem "antykultury", a więc czymś co zdecydowanie nie ma nic wspólnego z męską elegancją. Pozdr, wojvv Proszę nie oceniajmy kultury szeroko rozumianej jedynie przez pryzmat religii... takie generalizowanie jest bezsensowne. Jest XXI wiek trzeba jednak trochę głowę otworzyć, inaczej do dziś palilibyśmy ludzi za to, że mają znamiona. Samobiczowanie moim zdaniem było gorszym przejawem samookaleczenia niż tatuaż... Fakt kiedyś znaczono przestępców i prostytutki tatuażami, tak samo jak legionistów rzymskich czy ludzi wywożonych do obozów. W wielu kulturach natomiast miał zupełnie inne znaczenie i na pewno nie pejoratywne... Teraz pytanie do przeciwników: Czy według was, tatuaż nie może być dziełem sztuki? Pzdr, M 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 (...) Teraz pytanie do przeciwników: Czy według was, tatuaż nie może być dziełem sztuki? Pzdr, M oczywiście, że tak, ale musi być rzeczywiście dziełem sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 1 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 W takim razie co w tym nie "kulturalnego"? Sztuka jest źródłem ekspresji czyż nie? Nie można jej ująć w ramy (moim zdaniem). Sztuka ma stymulować, czasem rodzić kontrowersje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 w obecnych czasach prawie wszystko (tzn. każdy przejaw ekspresji) może być uznane za sztukę, oczywiście o ile nie ogranicza praw innych osób natomiast pytanie postawione na wstępie brzmiało "jak tatuaże są postrzegane przez forumowych Gentelmenów', a zatem jak tatuaż ma się do męskiej elegancji. To już zupełnie inna kwestia niż to,czy tatuaż jest sztuką in generale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 1 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 Kyle masz racje, ale nie mówimy o totalnej abstrakcji którą są fekalia w słoiku... W tym przypadku akurat, mówimy o jednej ze starszych form sztuki... I nie mówmy o ekstremach jak te załączone powyżej... ale raczej o pojedynczych tatuażach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 W takim razie co w tym nie "kulturalnego"? Sztuka jest źródłem ekspresji czyż nie? Nie można jej ująć w ramy (moim zdaniem). Sztuka ma stymulować, czasem rodzić kontrowersje... nam chodzi o elegancję, a nie każda sztuka jest elegancka. a nie każde dzieło jest kulturalne. itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 1 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 no ale nie którzy z założenia wykluczają tatuaż jako elegancki?! Oczywiście moim zdaniem trafiłeś w sedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 A ja poważnie zastanawiam się nad tatuażem, klasycznie na lewym ramieniu.(...) Proszę nie oceniajmy kultury szeroko rozumianej jedynie przez pryzmat religii... takie generalizowanie jest bezsensowne. Jest XXI wiek trzeba jednak trochę głowę otworzyć, inaczej do dziś palilibyśmy ludzi za to, że mają znamiona. (...) Teraz pytanie do przeciwników: Czy według was, tatuaż nie może być dziełem sztuki? Pzdr, M Szanowny Kolego, "Sala klubowa" jest na tym forum miejscem na różne dyskusje "light", jednak prosiłbym (a sądzę, że inni Forumowicze również byliby za to wdzięczni) żebyś aż tak nie zaniżał poziomu dyskusji (chodzi o Twój fragment na temat religii). Tatuaż z pewnością może być traktowany przez niektórych ludzi jak dzieło sztuki, podobnie jak wystawiane w finansowanym z naszych podatków Centrum Sztuki Współczesnej "dzieła" z dziecinnymi laleczkami w różnym stopniu "zanurzonymi" w vaginie. Kwestia smaku, poczucia wstydu, itd. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 1 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2011 (...) I nie mówmy o ekstremach jak te załączone powyżej... ale raczej o pojedynczych tatuażach. to odwieczne zagadnienie - co sprawia, że coś jest sztuką? czym musiałby być pojedynczy tatuaż, żeby został uznany za sztukę? celowo pokazałem zdjęcie ricka genesta. gość przez swoją 'miłośc' do tatuażu stał się w zasadzie wyrzutkiem społecznym i wylądował na bruku. stał się chodzącym dziełem sztuki, a przez przypadek mugler zatrudnił go do swojej kampanii reklamowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi