+Immune+ Napisano 11 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2011 Nie popełniajmy celowo błędów osób, które zrobiły to nieświadomie. Chcesz zapytać się o jakość butów polskich lub innych to zrób to w innym temacie lub załóż odpowiedni wątek. Będzie czytelnie i da to możliwość wypowiedzenia się na dany temat innym osobom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 9 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2011 Przy okazji dyskusji o skórach i ich jakości pojawiły się wątpliwości dotycząca angielskiej firmy Grenson i stosowanych przez nich skór - czy full czy corrected grain. Ponieważ na mojej liście zakupowej jest model Curt to zadałem im pytanie o rodzaj skóry, dodałem do pytania też model Sharp. Potwierdzili, że w tych modelach stosują full grain. Oczywiście o ile nie minęli się z prawdą to ich odpowiedź dotyczyła tylko tych 2 modeli i nie można wykluczyć, że w innych stosują skóry gorszej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 9 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2011 Przy okazji dyskusji o skórach i ich jakości pojawiły się wątpliwości dotycząca angielskiej firmy Grenson i stosowanych przez nich skór - czy full czy corrected grain. Ponieważ na mojej liście zakupowej jest model Curt to zadałem im pytanie o rodzaj skóry, dodałem do pytania też model Sharp. Potwierdzili, że w tych modelach stosują full grain. Oczywiście o ile nie minęli się z prawdą to ich odpowiedź dotyczyła tylko tych 2 modeli i nie można wykluczyć, że w innych stosują skóry gorszej jakości.Można zanieść do rzeczoznawcy. Poniżej moja wypowiedź odnośnie marki Grenson: Również model Sharp, choć pamiętajmy, że to od producenta zależy klasyfikacja i ustalanie regulacji kontrolnych dotyczących jakości poszczególnych grup materiałów. To co Grenson nazywa skórami top-grain, w mojej opinii jest wciąż w dużym stopniu pigmentowaną powierzchnią (corrected-grain). Wedle mojej wiedzy taka sama zależność jak pomiędzy TG i CG występuje poziom wyżej (FG=>TG). Poza tym pamiętajmy, że nie ma czegoś takiego jak zunifikowana jakość wyrobów od angielskich producentów obuwia. Można dyskutować o całych liniach lub najlepiej - wybranych modelach. Ja np. Grensona kojarzę jedynie z niskiej i wysokiej półki. Wbrew pozorom, ich półka średnia prezentuje relatywnie najgorszy value for money. Nie "siedzę" aż tak głęboko w Grensonie, ale pewny jestem tylko co do pochodzenia skór w kolekcjach masterpiece i rose. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 Alfred Sargent ze starszej linii Premier (lub aktualne Exclusive)- jakość wykonania i wygoda TOP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gccg. Napisano 20 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2012 Jaka marka angielskich butów przypadła wam do gustu najbardziej pod względem jakości i trwałości?C&J i Tricker's Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gccg. Napisano 20 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2012 Przy okazji dyskusji o skórach i ich jakości pojawiły się wątpliwości dotycząca angielskiej firmy Grenson i stosowanych przez nich skór - czy full czy corrected grain. Ponieważ na mojej liście zakupowej jest model Curt to zadałem im pytanie o rodzaj skóry, dodałem do pytania też model Sharp. Potwierdzili, że w tych modelach stosują full grain. Oczywiście o ile nie minęli się z prawdą to ich odpowiedź dotyczyła tylko tych 2 modeli i nie można wykluczyć, że w innych stosują skóry gorszej jakości. Sharp jest zrobiony z bardzo dobrej skory oczywiscie full grain. Nie bedac zadnym skoroznawca nie dostrzegam roznicy w jakosci owej skory pomiedzy Grenson Sharp a C&J Benchgrade. Ponizej Grenson Sharp - przeszedlem w nich wiele wakacyjnych kilometrow. Nie sa naprawde o wiele gorsze od Tricker's Stow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 24 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2012 Trochę inna klasyfikacja: Grades Of Shoe Craftsmanship 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 20 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2012 odświeżona strona church's http://www.church-footwear.com/en/UK/ma ... ve-leather Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timeismine Napisano 3 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2012 A NPS Shoes ktoś kojarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paul Napisano 20 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2012 Witam, ostatnio sie natknałem na buty Gleneagles Hamilton,nigdzie jednak nie moge znalesc informacji na temat tych butów,moze ktos sie orientuje co to za marka i jak sie klasyfikuje w stosunku do innych angielskich marek? Paul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 29 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2012 Czy waszym zdaniem Jones Bootmaker mieści się w klasyfikacji? Mam parę maginotów od kilku lat, bardzo porządnie wyglądające, wygodne i trwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CezaryK. Napisano 2 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2013 A powiedzcie mi Panowie co wiecie o marce Debenhams? Ktoś posiada takie buty? Są to buty ręcznie wykonywane w Anglii i tyle mi wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 3 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2013 Debenhams to brytyjska sieć domów towarowych. Co do pochodzenia Twoich butów, zdałbym się na wiedzę/intuicję Immune (patrz wątek, w którym je pokazywałeś). "Ręcznie szyte w Anglii" to bardzo szerokie pojęcie i wcale nie musi oznaczać, że wszystko w tych butach jest angielskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 31 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2014 Udalo mi sie wczoraj dokonczyc dlugo planowanego posta dot zestawienia klasycznych czarnych oxfordow z roznych marek angielskich. Zebralem wiekszosc cenionych marek a takze ich roznych linii obuwia w jednym miejscu, razem z cena, linkiem do sklepu online/oficjalnej strony oraz przygotowalem subiektywna ich ocene. Na podstawie punktacji wyliczylem swego rodzaju wspolczynnik ktorego uzylem do porownania. Pierwsza kategoria skupia sie na szeroko rozumianej jakosci i wygladzie, a druga na cenie. Wg mnie waga stosunku jakosci do ceny powinna byc ok 4:1 i taka tez zastosowalem. Ocena jakosci jest subiektywna i mam nadzieje, ze zadna marka sie nie obrazi. Oto link do posta w ktorym znajdziecie tabele, ktora mozna dowolnie sortowac. W planie byly tez male 150x150 zdj ale tabela byla wtedy bardzo nieksztaltna i zrezygnowalem. http://blueloafers.com/shoes-2/shoe-style-guide/ Mam nadzieje ze moze sie okaze przydatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 31 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2014 Według jakich kryteriów oceniałeś jakość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 31 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2014 Według jakich kryteriów oceniałeś jakość? Jakosc nazywalem za kazdym razem 'jakoscia' bo nie jestem ani ekspertem od skor ani zawodowcem jesli chodzi o produkcje butow. Do jakosci zaliczalem: jakosc wykonania wykonczenie wyglad, estetyka kopyto rodzaj podeszwy wrazenia dot samej skory Wszystko subiektywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexak Napisano 10 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2014 Witam, czy zakup zimowych trzewików John White to dobry pomysł? co możecie powiedzieć o tej marce i o jakości butów?? dziekuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawaro Napisano 25 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2016 Ostatnio "reanimowałem" (wątek o małej renowacji) znajomemu trzyletnie derby John White na gumie . Jak na buty mocno eksploatowane i zaniedbane oceniam je dobrze. Stan skóry i podeszwy rewelacyjny. Skóra jet miękka. Znajomy ocenia komfort noszenia na "super". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ell Napisano 25 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2016 @dexak Ja mam trzewiki, dokładnie takie jak na zdjęciu. Po 2 sezonach wszystko jak najbardziej w porządku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi