Skocz do zawartości

Klasyfikacja angielskich marek obuwniczych wg jakości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie popełniajmy celowo błędów osób, które zrobiły to nieświadomie. Chcesz zapytać się o jakość butów polskich lub innych to zrób to w innym temacie lub załóż odpowiedni wątek. Będzie czytelnie i da to możliwość wypowiedzenia się na dany temat innym osobom. :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przy okazji dyskusji o skórach i ich jakości pojawiły się wątpliwości dotycząca angielskiej firmy Grenson i stosowanych przez nich skór - czy full czy corrected grain. Ponieważ na mojej liście zakupowej jest model Curt to zadałem im pytanie o rodzaj skóry, dodałem do pytania też model Sharp. Potwierdzili, że w tych modelach stosują full grain. Oczywiście o ile nie minęli się z prawdą to ich odpowiedź dotyczyła tylko tych 2 modeli i nie można wykluczyć, że w innych stosują skóry gorszej jakości.

Opublikowano

Przy okazji dyskusji o skórach i ich jakości pojawiły się wątpliwości dotycząca angielskiej firmy Grenson i stosowanych przez nich skór - czy full czy corrected grain. Ponieważ na mojej liście zakupowej jest model Curt to zadałem im pytanie o rodzaj skóry, dodałem do pytania też model Sharp. Potwierdzili, że w tych modelach stosują full grain. Oczywiście o ile nie minęli się z prawdą to ich odpowiedź dotyczyła tylko tych 2 modeli i nie można wykluczyć, że w innych stosują skóry gorszej jakości.

Można zanieść do rzeczoznawcy.

Poniżej moja wypowiedź odnośnie marki Grenson:

Również model Sharp, choć pamiętajmy, że to od producenta zależy klasyfikacja i ustalanie regulacji kontrolnych dotyczących jakości poszczególnych grup materiałów. To co Grenson nazywa skórami top-grain, w mojej opinii jest wciąż w dużym stopniu pigmentowaną powierzchnią (corrected-grain).

Wedle mojej wiedzy taka sama zależność jak pomiędzy TG i CG występuje poziom wyżej (FG=>TG). Poza tym pamiętajmy, że nie ma czegoś takiego jak zunifikowana jakość wyrobów od angielskich producentów obuwia. Można dyskutować o całych liniach lub najlepiej - wybranych modelach.

Ja np. Grensona kojarzę jedynie z niskiej i wysokiej półki. Wbrew pozorom, ich półka średnia prezentuje relatywnie najgorszy value for money. Nie "siedzę" aż tak głęboko w Grensonie, ale pewny jestem tylko co do pochodzenia skór w kolekcjach masterpiece i rose.

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sharp jest zrobiony z bardzo dobrej skory oczywiscie full grain. Nie bedac zadnym skoroznawca nie dostrzegam roznicy w jakosci owej skory pomiedzy Grenson Sharp a C&J Benchgrade.

Ponizej Grenson Sharp - przeszedlem w nich wiele wakacyjnych kilometrow. Nie sa naprawde o wiele gorsze od Tricker's Stow

Dołączona grafika

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

ostatnio sie natknałem na buty Gleneagles Hamilton,nigdzie jednak nie moge znalesc informacji na temat tych butów,moze ktos sie orientuje co to za marka i jak sie klasyfikuje w stosunku do innych angielskich marek?

Paul

• 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Debenhams to brytyjska sieć domów towarowych. Co do pochodzenia Twoich butów, zdałbym się na wiedzę/intuicję Immune (patrz wątek, w którym je pokazywałeś). "Ręcznie szyte w Anglii" to bardzo szerokie pojęcie i wcale nie musi oznaczać, że wszystko w tych butach jest angielskie.

• 1 rok później...
Opublikowano

Udalo mi sie wczoraj dokonczyc dlugo planowanego posta dot zestawienia klasycznych czarnych oxfordow z roznych marek angielskich. Zebralem wiekszosc cenionych marek a takze ich roznych linii obuwia w jednym miejscu, razem z cena, linkiem do sklepu online/oficjalnej strony oraz przygotowalem subiektywna ich ocene. Na podstawie punktacji wyliczylem swego rodzaju wspolczynnik ktorego uzylem do porownania. Pierwsza kategoria skupia sie na szeroko rozumianej jakosci i wygladzie, a druga na cenie. Wg mnie waga stosunku jakosci do ceny powinna byc ok 4:1 i taka tez zastosowalem. Ocena jakosci jest subiektywna i mam nadzieje, ze zadna marka sie nie obrazi.

Oto link do posta w ktorym znajdziecie tabele, ktora mozna dowolnie sortowac. W planie byly tez male 150x150 zdj ale tabela byla wtedy bardzo nieksztaltna i zrezygnowalem.

http://blueloafers.com/shoes-2/shoe-style-guide/

Mam nadzieje ze moze sie okaze przydatny.

Opublikowano

Według jakich kryteriów oceniałeś jakość?

Jakosc nazywalem za kazdym razem 'jakoscia' bo nie jestem ani ekspertem od skor ani zawodowcem jesli chodzi o produkcje butow. Do jakosci zaliczalem:

• jakosc wykonania
  • wykonczenie
  • wyglad, estetyka
  • kopyto
  • rodzaj podeszwy
  • wrazenia dot samej skory

Wszystko subiektywne

• 5 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Ostatnio "reanimowałem" (wątek o małej renowacji) znajomemu trzyletnie derby John White na gumie . Jak na buty mocno eksploatowane i zaniedbane oceniam je dobrze. Stan skóry i podeszwy rewelacyjny. Skóra jet miękka. Znajomy ocenia komfort noszenia na "super".