Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. a.tyburska Napisano 6 Styczeń 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2017 Dzień dobry wszystkim w nowym roku W tkackim wątku przez kilka miesięcy było cicho, a jak wiadomo cisza w eterze oznacza, że coś się dzieje. W lecie przeprowadziłam się na Wyspy Szetlandzkie, gdzie rozpoczęłam studia z dziedziny contemporary textiles na miejscowym college'u, by tkaniny były jeszcze lepsze i ciekawsze. Spacery w szetlandzkich okolicznościach przyrody sprzyjają inspiracjom. No dobrze, nie o landszaftach miało być, a o tkaniu. Nieprzerwanie przyjmuję zamówienia na szale męskie i damskie. Tkam je z wełny jagnięcej, z przędzy 50% merino/50% jedwab – dla wrażliwców, nowością jest kaszmir, w stonowanej palecie kolorów (jasny granat, ciemny granat, jasny burgund, zgniła zieleń, antracyt). Szal ze zdjęcia należy do mnie, stąd tkany zloty "szlaczek". Szale wiosenne i letnie wykonuję z bawełny lub lnu. Szerokość szali w gładkim splocie (płóciennym – np. kratka Vichy) to maksymalnie 35 cm szerokości. Szale wzorzyste (splot skośny, jodełka, pepitka) - od 23 do 26 cm. Długość szala to zazwyczaj 170-180 cm. Szczegóły – jak zawsze - ustalam indywidualnie z zamawiającym. Ceny od 490 zł z wysyłką „tracked and signed” na terenie Europy w cenie. Pozdrowienia z północy Alicja 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 6 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2017 A do mnie już leci szalik (nie, że taka szybka realizacja, zamówiłem odpowiednio wcześniej :D) - zdjęcia Autorki (swoje dodam, jak będę miał szalik): 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepo Napisano 6 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2017 Wygląda super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 6 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2017 Dziękuję, dziękuję, to zasługa wyłącznie Pani Alicji, która dobrała przędzę i kolory (ja tylko powiedziałem, że chcę pepitkę w dwóch zbliżonych odcieniach granatu - zresztą zainspirowany innym wyrobem Mistrzyni w pepitkę beżową). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 19 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 Panowie, serdeczne dzięki za miłe słowa na temat najnowszych szali! Dla Forumowiczów szukających szala dostępnego od ręki mam miłą wiadomość - szal w pepitkę w kolorze jasnego granatu i starego złota jest do wzięcia. Wymiary to 170 cm długości i 23 cm szerokości plus ręcznie robione frędzle o długości 10 cm. Do utkania tego szala użyłam przędzy o składzie 50% jedwabiu, 50% wełny merino, więc zadowoli on nawet najdelikatniejsze szyje Szal będzie pasował również paniom - klasyczna pepitka jest wspaniale uniwersalna. Dnia 6.01.2017 o 15:09, a.tyburska napisał: 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 4 Luty 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2017 Dzień dobry. Miło mi poinformować, że od dzisiaj kolory przędzy Klient może dobierać wspólnie ze mną z karty kolorów. Do wyboru są dwa rodzaje przędz: 100% wełna jagnięca -przędza produkowana w Szkocji (96 kolorów do wyboru) oraz 100% bawełna organiczna - uprawiana, przędziona i barwiona w sposob przyjazny dla środowiska (52 kolory do wyboru) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 11 Luty 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2017 Dobry wieczór Zbiór kart kolorów powiększył się o kolejne dwa rodzaje przędz. Przedstawiam wełnę merino (36 kolorów do wyboru) oraz mieszankę merino z jedwabiem 50/50 (43 kolory do wyboru). Z prezentowanej ostatnio karty kolorów bawełny organicznej wybrałam z Klientką dwa - w przygotowaniu szal inspirowany japońską sakurą i sztuką wyszywania kogin. Zapraszam do śledzenia procesu powstawania szala na moim Instagramie (link do profilu w podpisie). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. a.tyburska Napisano 28 Wrzesień 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2017 Dobry wieczór wszystkim Chciałabym odkurzyć nieco wątek - obecnie biorę udział w Shetland Wool Week, a po jego zakończeniu wracam do Polski. Wkrótce mam nadzieję podzielić się w tym wątku planami na jesień i zimę - będzie się tkało. Poniżej fotka z wiekowym (dosłownie) krosnem do tkania tweedu, na którym mam przyjemność prowadzić prezentacje podczas Wool Week (w zabytkowej maszynowni latarni morskiej, how cool is that?). 8 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 12 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2017 Dobry wieczór. Zgodnie z zapowiedzią uchylam rąbka tajemnicy nad czym obecnie pracuję - studio tkackie otwiera swoje podwoje dla Klientów! Niedługo więcej szczegółów. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 16 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2017 W tzw. międzyczasie urządzania mojej pracowni tkam szale z nowej kolekcji, jedwab&merino 50/50. Tutaj seria damska, szal zszyty na końcach tworzy tzw. komin (na życzenie mogę wykonać wersję szalikową bez frędzli). Dla Panów natomiast przygotowuję szarości w mieszance merino z kaszmirem 70/30, oczywiście z innym wzorem 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. a.tyburska Napisano 2 Styczeń 2018 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2018 Dzień dobry wszystkim w nowym roku, przez ostatnie kilka miesięcy pracowałam nad rebrandingiem mojej marki, która otrzymała nową nazwę inspirowaną szkockim krajobrazem... Z przyjemnością zawiadamiam, że już niedługo otwieram swoją pracownię w samym centrum Poznania, w budynku dawnej Masztalarni będącej częścią Zamku Cesarskiego. W ponad 100-letnim pomieszczeniu trwają ostatnie prace wykończeniowe. Wkrótce miejsce zasiedlą krosna, przędze i gotowe wyroby. Niezmiennie zapraszam do składania indywidualnych zamówień oraz do odwiedzenia pracowni - datę oficjalnego otwarcia podam niebawem. 9 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. a.tyburska Napisano 9 Luty 2018 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2018 Z przyjemnością informuję, że moja pracownia przy ul. Fredry 7 w Poznaniu jest już otwarta. Zapraszam do odwiedzin od poniedziałku do piątku w godzinach 9-17; często będę w pracowni również w soboty, tak żeby osoby pracujące w standardowych godzinach też miały szansę do mnie dotrzeć. Na miejscu dostępne są oczywiście gotowe wyroby, a także przędze, z których tkam tkaniny na zamówienie (m. in. cienka wełna merynosowa, mix merynosa i kaszmiru, wełna z jedwabiem). Z chęcią przybliżę też proces powstawania tkanin, który można zobaczyć na żywo popijając dobrą kawę Pozdrawiam i do zobaczenia - na foto pracownia przed wprowadzką, teraz jest jeszcze ciekawiej i piękniej. 7 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalina Panfil Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 Świetna lokalizacja! Chętnie odwiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 12 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 Zapraszam do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 13 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2018 czekamy na zdjęcia pracowni zapełnionej maszynami, wełnami itd, czyli w trakcie tworzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. a.tyburska Napisano 14 Luty 2018 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2018 Ok, na pierwszy ogień widok sprzed wejścia do pracy. Po prawej Zamek Cesarski, po lewej Masztalarnia. Widok ogólny pracowni, która mieści się w pokoju o nietypowym kształcie wieloboku. Krosno duże lekko zasłania drugie, mniejsze krosno. A to dzisiejszy podopieczny, który dorobił się frędzelków. Frędzle we wszystkich moich szalach wykonuję ręcznie w ten właśnie sposób. Oczywiście, mogę wykonać też szal bez frędzli, a także komin (szal złączony szwem na końcach). 5 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 16 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2018 Nie chwaliłam się jeszcze firmowymi pudełkami - od teraz tkaniny wysyłam w takich właśnie opakowaniach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 23 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2018 Dzień dobry. Wspominałam w tym wątku o tym, że wykonuję także szale bez frędzli. Zauważyłam jednak, że nie pokazałam jak taki szal może wyglądać, czas to nadrobić. Na zdjęciu poniżej przykładowy ścieg mereżkowy na próbce tkaniny bawełnianej, który ma za zadanie zabezpieczać tkaninę przed pruciem. Wykonany przeze mnie ręcznie, oczywiście 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraken Napisano 23 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2018 Frędzle, widzę frędzle 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 23 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2018 To zabezpieczone końce osnowy Żadna nazwa nie przychodzi mi do głowy... Chwosty (niestety) to też nie są. Frędzle mamy za to w tym szalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 25 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2018 Dzień dobry. Właśnie wystartowała moja nowa strona, zapraszam do odwiedzin i do lektury o tkaniu w praktyce - aby wejść na stronę należy kliknąć grafikę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nets Napisano 12 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2018 Czy jakieś czapki da się wyczarować na tych krosnach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 13 Marzec 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 Dzień dobry. To pytanie pojawia się w wątku nie po raz pierwszy - postaram się zająć tematem czapek na najbliższy sezon jesień-zima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 23 Marzec 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2018 Dzień dobry, krótkie ogłoszenie przedświąteczne dla osób poszukujących wielkanocnych prezentów W nadchodzącym tygodniu będę w pracowni dłużej, tak aby osoby pracujące w standardowych godzinach miały szansę rozejrzeć się wśród moich tkanin i - być może - wybrać wymarzony prezent 🐰 Od poniedziałku 26.03 do czwartku 29.03 godziny otwarcia pracowni przy ul. Fredry to 15-20 (płatność tylko gotówką). Sklep online czynny bez zmian 24h na dobę https://cottongrass.co/shop/ 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 4 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2018 Dzień dobry. W sobotę 21 kwietnia biorę udział w imprezie "Oko na Poznań" organizowanej przez Magazyn Usta. Ideą wydarzenia jest przybliżenie działalności poznańskich artystów i rzemieślników, na co dzień zaszytych w swoich pracowniach "Oko na Poznań" odbędzie się w hotelu Puro przy ulicy Stawnej 12, start w południe, wstęp bezpłatny. Zapraszam w imieniu poznańskich twórców, szczegóły tutaj https://www.facebook.com/events/503215136746531/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi