Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czym miałby być zrażony? Każda firma z topowej listy (AP, PP, VC i wiele innych) ma w swojej ofercie zegarki ociekające kruszcem i kamieniami. Jest duża grupa klientów których interesują takie zegarki, więc są produkowane. 

Co do Tudora, to aktualnie brak tego typu oferty, to nie jest to żaden ukłon w stronę forumowych miłośników (?) zegarków, tylko inny model biznesowy na rozwój marki po tym jak wypuszczenie Black Baya okazało się takim sukcesem.

Jeszcze kilka lat temu w ofercie taki widok nie był rzadki:

8360-Tudor3.jpg

Opublikowano

Czym miałby być zrażony? Każda firma z topowej listy (AP, PP, VC i wiele innych) ma w swojej ofercie zegarki ociekające kruszcem i kamieniami. Jest duża grupa klientów których interesują takie zegarki, więc są produkowane. 

Miałem na myśli nastawienie typu bling-bing, gdzie właśnie najbardziej się liczą złoty i brylanty w połączeniu z nazwą Rolex, a w środku już bez znaczenia lub może nawet najlepiej kwarc, bo jest bezobsługowy i nie trzeba się męczyć...

Opublikowano

Hmm.. ale czyje masz na myśli nastawienie? 

Jeśli nastawienie klientów lubiących drogie rzeczy, to to normalne w konsumpcyjnym świecie, podobnie klientki kupujące drogie torebki zapewne nie zastanawiają się nad tym czy skóra jest korygowana czy w anilinowej wyprawie. Dobra luksusowe nie są w większości przypadków nastawione na klienta końcowego który jest koneserem w danej dziedzinie.

Druga sprawa - pisanie, że Rolex ostatnio się kojarzy z amerykańskim bling blingiem - to jest nieprawda. Rolex jest bardzo tradycyjną firmą która jest konserwatywna we wprowadzaniu nowinek, modyfikacji swoich ikonicznych modeli. Zegarki biżuteryjne produkuje od lat, jest to jakiś ułamek produkcji. W państwach które są dojrzałe, nikt nie ma takiego (bling bling) odbioru tej marki. Sa to tradycyjne bardzo dobrej jakości zegarki klasy średniej sprzedawane w setkach tysięcy egzemplarzy. Zauważyłem, że w Polsce która nie ma żadnej kultury zegarkowej (PRL itp.) wiedza na temat najbardziej znanej marki zegarkowej na świecie, bierze się z amerykańskich filmów, teledysków oraz programów typu reality show, a przy masowym przepływie informacji (internet) docierają do laików najczęściej sensacyjne wieści, np. kolekcja zegarków Floyda Mayweathera ktore rzutują na odbiór marki w kręgu osób nieznajacych się w temacie.

BTW - Rolex nie produkuje kwarców, więc nie jest bezobsługowo.

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Zauważyłem, że w Polsce która nie ma żadnej kultury zegarkowej (PRL itp.) wiedza na temat najbardziej znanej marki zegarkowej na świecie, bierze się z amerykańskich filmów, teledysków oraz programów typu reality show, a przy masowym przepływie informacji (internet) docierają do laików najczęściej sensacyjne wieści, np. kolekcja zegarków Floyda Mayweathera ktore rzutują na odbiór marki w kręgu osób nieznajacych się w temacie.

Dokładnie takie popkulturowe nastawienie miałem na myśli - sprowadzanie znakomitej marki zegarkowej do roli producenta brylantowo-złotych odważników na ręce celebrytów.

Opublikowano

Marcin - fajny ten Sinn, ale chyba niezły z niego 'grubasek'? 

Możesz napisać, jaką ma szerokość/wysokość?

Dobrze widzisz, jest wysoki (gruby) - 14,2 mm przy średnicy kopert 40 mm. :) Tu masz specyfikację: https://www.sinn.de/en/Modell/756.htm

Ale w użytkowaniu nie odczuwa się tego. Dobrze leży na ręce i przyjemnie się go nosi.

Mechanizm Valjoux ma tę specyficzną cechę, że rotor bardzo głośno i żywiołowo się kręci, czuć wręcz, jak zegarek przy gwałtowniejszych ruchach ręki wibruje.

Opublikowano

Kontiki poza wszystkim (w tym tarczą, deklem) ma fantastycznie wyprofilowaną kopertę - od jakiegoś czasu jest to dla mnie jedna z kluczowych kwestii, wskutek czego wiele zegarków odpada jako potencjalne nabytki.

Co do obrotu, to w telefonie nie wiem, jak obrócić (albo mi się nie chce szukać...), a z peceta w pracy nie mogę wysłać zdjęć ;-).