Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Movado i charakterystyczne dla tej marki wzornictwo.Współcześnie firma oferuje różne warianty tzw. "museum watch"

Nathan G. Horwitt (szkoła Bauhaus) opracowuje wzór tarczy w 1947 roku.I żadna firma zegarkowa nie jest wówczas nim zainteresowana. 

Mija wiele lat i pojawia się zainteresowanie ze strony marki Movado. W 1959 roku wzór trafia do Museum of Modern Art w N.Y. i staje się w pewnym sensie ikoną w świecie designu zegarkowego.

movado.thumb.jpg.ae67decf14b78e41c0b28fdcaf0eab86.jpg

• Oceniam pozytywnie 7
Opublikowano
58 minut temu, BrotherM napisał:

Zwykły, prosty zegarek. Nigdy nie nosiłem. Dzisiaj tylko baterie wymieniłem.

Z jakiej okazji,  od kogo otrzymałem i ile przeleżał w pudełku, cóż sami odczytacie. ;)

Przyznaj, że chciałeś się dedykacją pochwalić, a nie zegarkiem :P Już spieszyłem z gratulacjami, bo wiem jaką uczelnię skończyłeś, lecz doczytałem, że to "tylko" za liceum :P 

Opublikowano
54 minuty temu, bodzixon napisał:

Przyznaj, że chciałeś się dedykacją pochwalić, a nie zegarkiem :P Już spieszyłem z gratulacjami, bo wiem jaką uczelnię skończyłeś, lecz doczytałem, że to "tylko" za liceum :P 

Mam raptem aż dwa zegarki i przyszło mi do głowy, że jeśli miałbym budować kolekcję, to w tej sferze byłoby może miło jakby za każdym modelem stała jakaś osobista historia. ;)

Liczy się gest, w tym wypadku grona nauczycielskiego (czy ktokolwiek decyzję podejmował), albo jakiś aspekt sentymentalny. Mniejsza o markę, etc.

Przy okazji Wielkanocy przypomniał mi się ten model, zalegał półkę od 7 lat. Chyba czas najwyższy zacząć używać. ;)