Skocz do zawartości

Muzyka dla naszych uszu

booe

Rekomendowane odpowiedzi

ciach

A wiesz, że ja też? :D Wczoraj w nocy nawet nuciłem jeden, ale nie pamiętam który (mój ulubiony to trzeci, w każdym razie). :)

Pozdrawiam, Dr

No coż moje 2,5 letnie dziecko też lubi III koncert, podchodzi do mnie i mówi: Bacha, Bacha, wtedy muszę włączyć, wziąć ją na ręce i .... tańczyć. :D

No coż moje 2,5 letnie dziecko też lubi III koncert, podchodzi do mnie i mówi: Bacha, Bacha, wtedy muszę włączyć, wziąć ją na ręce i .... tańczyć. :D

Świetnie, aby naprawdę rozumieć Bacha, to trzeba zaczynać bardzo wcześnie (jak np. ja :) ).

Nota bene, lubię też czwarty koncert. ;)

Pozdrawiam, Dr

Czemu nie? :) Nie naszła mnie jeszcze ochota, aby odkrywać religijną muzykę renesansu, ale to wcale nie oznacza, że jej nie lubię. :)

To ja proponuję posłuchać i przeczytać moje analizy "Planet" Holsta, Koncertu fortepianowego D-dur na lewą rękę Ravela oraz znacznie skromniejszy opis "Valses nobles et sentimentales" tego samego kompozytora, czyli co polecam posłuchać w najbliższym sezonie artystycznym w Filharmonii Narodowej w Warszawie (link). ;)

Pozdrawiam, Dr

Jest power*

*moc, potęga, siła.

Jest*

*żart, many a true word is spoken in jest - żartem mówi się wiele prawdziwych słów

Ty tłumacz, ja Wałęsa ;-)

Nie mogę znaleźć tego starego kabaretu, gdzie Wałęsa rozmawiał z zachodnim politykiem przez tłumacza, jakoś tak to leciało:

Wałęsa- Chcemy 100 milionów

Tłumacz - łan handret milion

Polityk zachodni - tu macz

Tłumacz do Wałęsy - za dużo

Wałęsa do Tłumacza - ty tłumacz ja Wałęsa

i tak dalej...

Ja właśnie mam słuchawki w uszach i z nich sączą się przecudowne dźwięki 9 Symf. Beethovena...... , że oklepane, że znane, że ..... GENIALNE !!!

A tak na bardzo wesoło to polecam historię sztuki z "przymrużeniem oka" Warto zobaczyć do końca. Nie próbujcie się powstrzymać od salw śmiechu. :D

Tak to już bywa z oklepanymi utworami - zazwyczaj jest jakiś powód, dlaczego są aż tak znane. ;)

Ja w tej chwili słucham znacznie mniej oklepanych Wariacji na fortepian op. 27 Antona Weberna (link). :) Potem zabieram się za Drei Klavier Stücke Schoenberga, a na koniec dnia rzecz jasna Mozart. :D

Pozdrawiam, Dr

Nie wszystkie dzieła Mozarta czy Beethovena są oklepane, może zauważyłeś, że całkiem niewiele jest tych "sławnych" utworów. Jeśli chodzi o Mozarta (którego bardziej znam), to są to np. Requiem, dwudziesty pierwszy koncert fortepianowy, szesnasta i siedemnasta sonata fortepianowa, czterdziesta i czterdziesta pierwsza symfonia, Eine Kleine Nachtmusik i to właściwie tyle (wszystkie te utwory bardzo lubię ;) ).

Jeśli interesują Cię mniej znane utwory Mozarta (czyli raczej wszystkie poza powyższymi :P ), to polecam posłuchać mszy oraz wariacji fortepianowych. Sonaty skrzypcowe też mogą być ciekawe, ale osobiście nie polecam, bo nie znam. :)

Pozdrawiam, Dr

Czy mogę szanownego Doktora prosić o jakiś link ? ;) Chętnie się również poedukuję w tym zakresie mimo, że jazz jest mi dużo bliższy, jednak jak wiadomo trzeba poznawać nowe horyzonty :) A ciekaw jestem Twojej opinii na temat opery a szczególnie Haendla - Juliusz Cezar. Słyszałem wiele opinii, że ciężka w odbiorze itd ale powiem szczerze, że dla mnie dużo łatwiejsza niż np przytoczony Górecki, gdzie po wysłuchaniu do końca jego 2 symfonii miałbym obawy spać sam w ciemnym pokoju :P

Oczywiście. :) Oto kilka utworów Mozarta, które polecam (z tych niezbyt znanych, rzecz jasna ;) ):

Sonata fortepianowa D-dur KV 284 "Dürnitz" (trzecia część jest świetna ;) )

Osobiście bardzo lubię koncerty na instrumenty dęte, więc mogę ci polecić też te dzieła:

Koncert obojowy C-dur KV 314

Koncerty waltorniowe także są warte uwagi. ;)

Pozdrawiam, Dr

Świetna zabawa Bobby'ego McFerrina i Chicka Corea'i, w której opus Mozarta posłużyło za kanwę do improwizacji:

http://youtu.be/UP1EHtnInR0

Polecam całą płytę z tej kolaboracji, już bardziej klasyczna :) tak jak poniżej:

http://youtu.be/X8UWpn0j09A

Link do płyty:

http://www.ceneo.pl/12333072

Dołączona grafika