Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez ostatnie trzy dni na zmianę albumy:

1. Mercan Dede - Nefes (tradycyjna muzyka turecka, troche orientu + elektronika)

2. Justin Timberlake - The 20/20 experience (zupełnie nowy Justin. Dobry album na wieczór z kobietą)

3. Lisa Gerard feat. Klaus Schulze - Ballet 1,2,3,4 (rock elektroniczny, bardzo długie kawałki)

4. Benny Goodman - I'll never be the same ( klasyczny jazz z klarnetem w roli głównej)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio przeglądając net znalazłem ciekawą dla mnie płytę kapeli grającej cięższą odmianę rocka ale nie ciążącą zbytnio w stronę metalu. Muzyka jest bardzo rozbujana, ma w sobie sporo melodii i wokal z charakterem. Jest w tym jakiś pazur ale bez dręczenia uszu osób nienawykłych do gitarowego grania.

Kapela nazywa się Clutch i pobieżny wywiad środowiskowy przy użyciu Wikipedii pokazuje, że panowie muzycy popełnili od 1992 roku całkiem sporą ilość albumów.

A muzyka z najnowszej płyty "Earth Rocker" brzmi tak:

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Ostatnio przeglądając net znalazłem ciekawą dla mnie płytę kapeli grającej cięższą odmianę rocka ale nie ciążącą zbytnio w stronę metalu. Muzyka jest bardzo rozbujana, ma w sobie sporo melodii i wokal z charakterem. Jest w tym jakiś pazur ale bez dręczenia uszu osób nienawykłych do gitarowego grania.

Kapela nazywa się Clutch i pobieżny wywiad środowiskowy przy użyciu Wikipedii pokazuje, że panowie muzycy popełnili od 1992 roku całkiem sporą ilość albumów.

Znane i lubiane. Grają po prostu stoner rocka. Blast Tyrant i Pure Rock Fury też robią robotę. Mam nadzieję zobaczyć ich w tym roku.

Z młodych gniewnych, mniej oczywistych polecam jeszcze:

The Sword 

Black Spiders 

Poza tym warto rzucić uchem na Mustasch, posiadaczy szwedzkich Grammy: 

Na sentymencie po Merciful Fate, Kingu Diamondzie i właśnie stonerze wyrośli jeszcze kolejni Szwedzi Ghost

I jak jesteśmy trochę przy mistyce to warto posłuchać inspirowanego Wschodem stonera od weteranów z OM:

http://www.youtube.com/watch?v=-O8eqR-9qMM

Fajnie spotkać kogoś na forum z podobnym gustem muzycznym;)))

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

(...)

Ten Mustasch brzmi ciekawie :)

Co do The Sword to mam niestety z nimi problem, bo o ile Age of Winters (debiucik) był albumem, który słuchałem przez długi czas i z autentyczną przyjemnością, to każde kolejne wydawnictwo po prostu mnie nuży. Niby wszystko ok, wokal, gitary w tym samym stylu ale jakoś nie łapie mnie to, w przeciwieństwie do pierwszej płyty.

Podobnie zresztą mam z Sahg gdzie pierwszy album do dziś uważam za naprawdę swietne granie, podczas gdy dwójka i trójka są już zwyczajnie przyzwoite.

Z ostatnich ciekawych nabytków to jesienią skusiłem się na zbiorczą reedycję starych klasycznych albumów King's X (dwóch mi brakowało :D ) i polecam szczerze. Nie jest to ostre łojenie ale ich muzyka ma niesamowitą energię i  klimat :)

Pięciopak jest wydany tragicznie, takie bieda-wydawnictwo ale jednocześnie tani jak barszcz, więc polecam wszystkim, którzy nie przerzucili jeszcze się wyłącznie na sciąganie z netu  :)

http://www.youtube.com/watch?v=Wc7d6vHv9bg

http://www.youtube.com/watch?v=fmETRAr7UQo

post-480-0-47114900-1388777045_thumb.jpg