Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z góry proszę o wybaczenie jeżeli taki temat już jest. Ale z tego co sprawdzałem to raczej nie.

Ostatnio zainteresowały mnie spodnie z wysokim/podwyższonym stanem (o ile tak właśnie się nazywają, nie wiem czy dobrze je nazwałem). Przydały by się wszelkie porady i informację o takowych. Czy to one mają takie charakterystyczne rozcięcie z tyłu?

I jeszcze jedno. Czy zamawiając takie spodnie każdy krawiec podejmie się tego zadania? Czy to już raczej bardziej wymagające, specjalne zamówienie?

• Odpowiedzi 113
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

gdzie mogę dostać granatowe lub szare chinos, zwężane i przy okazji tanie (te w M&S kosztowały 80 zł bez przeceny)?

Cottonfield, Matinique (bardziej garniturowe), Mexx - ale żadne nie będą szczególnie tanie.

W takiej cenie jak w M&S to chyba tylko w Erze... to jest chciałem powiedzieć w H&M :twisted:

Albo tu (ostatnio CT to taki powiedziałbym forumowy dom mody :) ):

http://www.ctshirts.co.uk/mens-casualwe ... ||||||||||

Opublikowano

Kappahl.

Jak dla mnie Kappahl to powinien dostać złoty medal w kategorii "Jak jednym detalem schrzanić udany produkt" Nie wiem czy jestem jakiś niewymiarowy, ale co spodnie nie mierze, to albo jako dziwacznie, na zewnątrz, kieszenie z tyłu są wszyte, przez co tyłek się powiększa i kilka rozmiarów. Ostatnio też mierzyłem właśnie u nich spodnie chino, bardzo fajne zresztą, gdyby nie fakt, że kieszenie z przodu zamiast w miarę przylegać do ciała, to odstawały jakbym nosił w nich kilogram cukru :twisted:

Opublikowano

to odstawały jakbym nosił w nich kilogram cukru :twisted:

Aktualnie, oznaczać to może, że nosi się ktoś na bogato ;)

No w zasadzie :D

Opublikowano

Przepraszam, że się wtrącam ale czy mógł by ktoś jednak napisać coś o spodniach wymienionych w pierwszym poście? Jeśli nie to zamieńmy ten temat na zwyczajny temat o spodniach.

Ja w tym temacie mogę podesłać następującego linka (wideo, angielski), może coś pomoże:

http://blog.antoniovalente.ca/2010/03/1 ... explained/

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

spodnie podobno mają zasłaniać przyszwę. niedopuszczalna jest sytuacja, w której wychodzi wiązanie lub sznurówka w którymkolwiek miejscu.

Czy mógłbyś rozwinąć ten wątek: podobno vs. niedpuszczalne oraz w szerszym kontekście: włoska długość spodni i nogawka powiedzmy 19 cm...
Opublikowano

a koledze xkozioł program na miarę show wojewódzkiego. jego uwagi są tak niezwykle cięte, inteligentne i trafne, że tylko jego wspaniały charakter sprawia, że nie wpadł jeszcze w samouwielbienie.

takie zdanie, jeśli chodzi naturalnie o klasyczne spodnie w stylu angielskim, nie żadną włoską sprezzaturę, usłyszałem od p. Roberta Badury, krakowskiego krawca.

Opublikowano

takie zdanie, jeśli chodzi naturalnie o klasyczne spodnie w stylu angielskim, nie żadną włoską sprezzaturę, usłyszałem od p. Roberta Badury, krakowskiego krawca.

Kset, pomiędzy włoską sprezzaturą a angielską wyniosłą formalnością są jeszcze angielskie i włoskie style mniej skrajne w swoich założeniach. :) Większość osób mało obeznanych w temacie automatycznie kojarzy Włochów ze zbyt krótkimi nogawkami spodni, a Anglików z marynarkami tweedowymi i cylindrami. Wiadomo, że dzwonią ale nie wiadomo, w którym kościele...
Opublikowano

ależ ja rozumiem, specjalnie użyłem tego skrajnego przykładu, dla kontrastu.

w piątek odbieram spodnie od p. Badury, wrzucę zdjęcia. są to właśnie spodnie z wysokim stanem.

Opublikowano

Popieram Immune, nie ma co robić wojny tym bardziej, że jak zwykle każdy ma po troszę racji. Z zasłanianiem sznurowania to pewnie taka reguła kciuka, jak z długością nogawki do obcasa - generalnie się sprawdza, ale ważniejsze jak całość wygląda. I chyba nie ma co się nad nią dłuzej rozwidzić bo przy pewnych szerokościach nogawek i konstrukcjach butów będzie się sprawdzać, przy innych nie - tyle.

Opublikowano

Przepraszam, że się wtrącam ale czy mógł by ktoś jednak napisać coś o spodniach wymienionych w pierwszym poście? Jeśli nie to zamieńmy ten temat na zwyczajny temat o spodniach.

spodnie z wysokim stanem bardzo mi się podobają, ale jeszcze takich nie zamawiałem.

starsi krawcy powinni bez problemu takie uszyć. młodzi, których pytałem nie bardzo kojarzyli :roll: .

są cały czas popularne na savile row.

uważam, że sens zamawiania tych spodni jest wtedy gdy używamy szelek. o zaletach szelek wiele już na tym forum napisano, a spodnie z wysokim stanem są ich naturalnym dopełnieniem. rybi ogon z tyłu pozwala na lepsze układanie się materiału w ruchu i daje więcej luzu w pasie w pozycji siedzącej.

post-250-13658920211403_thumb.jpg

Opublikowano

Oh my...

Ja chciałem tylko powiedzieć że nie drążyłem tego tematu ;)

Poza tym spytałem się w zasadzie dlatego iż zaleciało mi panem Krajskim, jego blogiem, brakiem polotu, o talibach nie wspominając.

ważniejsze jak całość wygląda

nic dodać, nic ująć
Opublikowano

Przydałby się Łukasz_ i jego: "Guuuuuuuuys".

Panowie, dwa trudne charaktery ale bez żarcia się proszę. :)

Gdzie tam żreć! O co? Kolega mnie przecież tak wysoko ocenił :lol:

Heh, potyczka o miano forumowego Oscara Wilde'a ;-)

Opublikowano

jeśli chodzi o mnie, to absolutnie nie wdaję się w takie potyczki, tego rodzaju miano oddaję dobrowolnie, bez walki i z uśmiechem każdemu chętnemu ;)

A w temacie: spodnie z podwyższonym stanem w odsłonie pierwszej - przymiarka. Krawiec - Robert Badura.

Dołączona grafika

Twarz wycięta oczywiście z powodu beznadziejnej wręcz miny do zdjęcia... :roll:

Opublikowano

Przykro mi to pisać kset, ale jest fatalnie. Tak fatalnie, że nawet nie wiem od czego zacząć. :shock: Teraz już rozumiem co Pan Badura miał na myśli mówiąc o długości nogawek. Bierz go za fraki i niech szyje te spodnie od początku.