Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj rzadko widuje się marynarki jednorzędowe z zamkniętymi klapami. Były one jednak spotykane w złotym okresie męskiej elegancji, czyli w latach 30. XX w. Współczesne zdjęcia marynarek z zamkniętymi klapami zamieściłem w innym wątku na tym forum:

viewtopic.php?f=1&t=582&start=90

viewtopic.php?f=1&t=582&p=11971&hilit=sznitowe#p11971

Z klasycznych ilustracji Laurence'a Fellowsa (1885-1964), wybrałem trzy przykłady:

post-387-13658919804215_thumb.jpg

post-387-13658919804483_thumb.jpg

post-387-13658919804814_thumb.jpg

Opublikowano

Ja widzę je ostatnio dosyć często. Wróciły do łask mody męskiej choć nie w tak dużych rozmiarach jak na rysunkach. Nadają większej formalności i drapieżności garniturowi. Jestem za, szczególnie do jednorzędowego garnituru wizytowego z kieszeniami bez patek. Z tego co słyszałem uszycie jednorzędowej marynarki z zamkniętymi klapami jest jednym z trudniejszych zadań dla krawca. Takie marynarki były znakiem rozpoznawczym Sir Anthony Eden'a, brytyjskiego premiera w latach 1955-1957. Sir Anthony Eden to był dandys wśród polityków.

post-235-13658919805181_thumb.png

post-235-13658919805444_thumb.gif

Opublikowano

Zaki, pozwolę sobie zauważyć, że sir Anthony Eden na pierwszym zdjęciu ma spodnie bez manszetów, o których dyskutowaliśmi w specjalnym wątku na tym forum:

viewtopic.php?f=1&t=653

Zgadza się. Trochę na przekór obecnemu trendowi na naszym forum :) Można być eleganckim bespoke i bez manszetów.

Nic dziwnego. Przecież to Anglia.

Opublikowano

Zaki, pozwolę sobie zauważyć, że sir Anthony Eden na pierwszym zdjęciu ma spodnie bez manszetów, o których dyskutowaliśmi w specjalnym wątku na tym forum:

viewtopic.php?f=1&t=653

Zgadza się. Trochę na przekór obecnemu trendowi na naszym forum :) Można być eleganckim bespoke i bez manszetów.

Nic dziwnego. Przecież to Anglia.

Pod tym linkiem przykład z Włoch:

viewtopic.php?f=1&p=12493#p12493

Opublikowano

Funkcjonalnie niczym się nie różnią od "zwykłych" marynarek. Estetycznie jest to natomiast miła odmiana, dość rzadko spotykana na polskich ulicach. Polecam szczególnie jako drugi lub trzeci garnitur oraz osobom lubiącym eksperymentować lub wyróżniać się spośród tłumu.

Edit: jedna z nich jest zapinana tylko na jeden guzik, co jest elementem dodatkowo wyróżniającym.

Opublikowano

Wydaje mi się, że w rozumieniu stylu lat 30. XX w. jednorzędowa marynarka z zamkniętymi klapami nie podnosiła formalności garnituru, ale była raczej dandy. Wskazują na to dodatki na poniższej, kolejnej ilustracji Laurence'a Fellowsa.

post-387-13658919806361_thumb.jpg

Opublikowano

Z ciekawości spytam czy któryś z kolegów planuje uszycie takie marynarki jak w tytule wątku tudzież jest szczęśliwym posiadaczem takowej?

Spodobała mi się bardzo, na pewno coś takiego uszyję.
Opublikowano

Trzy guziki z zamknieta klapa - fantastyczna marynarka! Prawie sto procent pewnosci, ze zaden napotkany facet nie bedzie mial czegos podobnego!

Opublikowano

Na pierwszym rysunku zupełnie niespotykana dziś marynarka- zamknięte klapy przy 3 guzikach? Tego się dziś nie widuje.

Szycie na miarę ma tę przewagę, że nic nie musi być "out-of-date":

Swietna marynarka ... z tak dobranym krawatem wyglada bardzo klasycznie i z klasa, Super!
Opublikowano

Mam pytanie dotyczące strollera. Otwarte klapy są bardziej klasyczne od zamkniętych? Czy te drugie to dopiero kwestia ostatnich dekad?

Zawsze zamknięte wydawały mi się bardziej klasyczne i wydawało mi się, że przed wojną były częściej spotykane od otwartych.