Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Allegro, ebay, forumowy bazarek. Oczywiście to nie to samo co kupno w sklepie ale można trafić na sprzedających umożliwiających zwrot w przypadku niedopasowania. Odsprzedaż butów kupionych za 30-50% ceny metkowej również nie będzie dużym problemem. Sugerowałbym poznanie rozmiarówki kilku popularnych marek by wyrobić sobie opinię i koncentrację na jednej czy dwóch z nich by ograniczyć pomyłkę.  Ja obecnie poluje na loake bosworth 9,5uk w cenie do 700zł lub berwick 321 country calf 9uk do 600zł. Kupiłem tak loake anglesey tylko trzeba być cierpliwym.

Opublikowano
23 godziny temu, MrNare napisał:

Tak, chukka Berwicka. Ostatnio były zamszowe na gentlemanstore za 5 stówek, dużo ładniejsze i lepszej jakości niż te timby ;).  

Akurat skóra w butach Timberland jest lepsza niz w Berwick. 

Opublikowano
17 hours ago, lukmal said:

Akurat skóra w butach Timberland jest lepsza niz w Berwick. 

No to teraz mam mętlik w głowie ;) Ale będę się przyglądał Berwick’om jak można fajne promocje wyłapać ? Tylko, że będę to pierwsze moje buty takiej marki i nie wiem jak dobrać rozmiar. Długość mojej stopy to około 27cm. Np. Stan Smith’y noszę w rozmiarze 43 1/3.  Możecie mi pomóc i powiedzieć jak wyglada rozmiarówka u nich? 

Opublikowano
4 minuty temu, przemek279 napisał:

No to teraz mam mętlik w głowie ;) Ale będę się przyglądał Berwick’om jak można fajne promocje wyłapać ? Tylko, że będę to pierwsze moje buty takiej marki i nie wiem jak dobrać rozmiar. Długość mojej stopy to około 27cm. Np. Stan Smith’y noszę w rozmiarze 43 1/3.  Możecie mi pomóc i powiedzieć jak wyglada rozmiarówka u nich? 

Strzelałbym w Berwick 8 UK, Timberland 8.5 UK, ale mogę się mylić, tym bardziej że sam piszesz "około".

Opublikowano
6 minut temu, przemek279 napisał:

Rozmiarówka Berwicków uznawana jest za standardową. Zgadzam się Lubo69 i zacząłbym od 8uk ale w zależności od kopyta może być +/- 0,5 rozmiaru.

Opublikowano
Godzinę temu, lubo69 napisał:

Strzelałbym w Berwick 8 UK, Timberland 8.5 UK, ale mogę się mylić, tym bardziej że sam piszesz "około".

Timberland to plus 1,5 rozmiaru jaki nosisz na codzień. Czyli 8 uk to 9,5 Timberland. 

Opublikowano
59 minut temu, lukmal napisał:

Timberland to plus 1,5 rozmiaru jaki nosisz na codzień. Czyli 8 uk to 9,5 Timberland. 

Rozmiarówka Timberlanda jest amerykańska, ale na metkach wewnątrz buta jest też rozmiarówka UK, przynajmniej na tych z oficjalnej polskiej dystrybucji. 8 UK w Berwick, Loake, Yanko itp. to NIE jest 9,5 UK Timberland. Oczywiście to tylko przybliżone rozważania, bo przecież są różnice pomiędzy producentami, modelami i kopytami.

Opublikowano
21 minut temu, lubo69 napisał:

Rozmiarówka Timberlanda jest amerykańska, ale na metkach wewnątrz buta jest też rozmiarówka UK, przynajmniej na tych z oficjalnej polskiej dystrybucji. 8 UK w Berwick, Loake, Yanko itp. to NIE jest 9,5 UK Timberland. Oczywiście to tylko przybliżone rozważania, bo przecież są różnice pomiędzy producentami, modelami i kopytami.

Mam trzy pary butów Timberland. Wszystkie w rozmiarze 43,5. Normalnie noszę rozmiar 42. Długość wkładki w każdych timberland to 27,5 cm dla rozmiaru 43,5.

Opublikowano

No to się nie dogadamy, ponieważ ja miałem trzy czy cztery pary Timberlandów w rozmiarze 42,5, a pozostałe buty noszę w rozmiarach 42, bardzo rzadko 42,5 lub 41,5 :-) Timberlandy 43,5 były wyraźnie za duże, kiedyś mierzyłem.

Opublikowano

cześć,

Szukając butów na ślub i czytając forum zastanawiam się nad kilkoma rzeczami :)

1. Jeżeli w TKMaxx nie znajdę nic WOW, to zamierzam kupić Berwicki 3010, ale zastanawiam się, czy to poniżej to lepsza/gorsza opcja? Z przesyłką do PL wyjdzie ok. 50zł taniej...
https://www.bexley.com/Bexley/en/p/dress_shoes/hardwickii/chestnut_chocolate_gold?coloris=chataigne
2. Z tańszych butów polecana jest marka Nord, ale tutaj cena coś podejrzanie niska. Będą lepszym wyborem niż buty z sieciówek do 500zł? 
https://nord-shoes.com/polbuty_meskie_5047,749.html

Opublikowano
6 godzin temu, mjelec napisał:

cześć,

Szukając butów na ślub i czytając forum zastanawiam się nad kilkoma rzeczami :)

1. Jeżeli w TKMaxx nie znajdę nic WOW, to zamierzam kupić Berwicki 3010, ale zastanawiam się, czy to poniżej to lepsza/gorsza opcja? Z przesyłką do PL wyjdzie ok. 50zł taniej...
https://www.bexley.com/Bexley/en/p/dress_shoes/hardwickii/chestnut_chocolate_gold?coloris=chataigne
2. Z tańszych butów polecana jest marka Nord, ale tutaj cena coś podejrzanie niska. Będą lepszym wyborem niż buty z sieciówek do 500zł? 
https://nord-shoes.com/polbuty_meskie_5047,749.html

Ciemnobrązowe buty nie nadają się na ślub. Poza tym Nord jest okej, ale tylko najwyższa linia. Berwick to najlepszy wybór co do jakość/cena. 

Opublikowano

Podstawa to przynajmniej kilka wyjść po parę ładnych godzin, żeby buty się chociaż trochę "ułożyły". Berwicki przeważnie na początku, bywa też, że dłużej;-) są niewygodne, lepiej z dopasowaniem wg mnie powinno być w butach: https://www.poszetka.com/product-pol-3960-Crownhill-The-New-York.html

Podeszwa częściowo podzelowana, też będzie lepsza od skórzanej, bo tą i tak trzeba będzie od razu podzelować.

Szukanie butów w Tikeju to dobry pomysł, jak do ślubu zostały ze 2 lata;-)

Opublikowano
36 minut temu, flozbi napisał:

Podeszwa częściowo podzelowana, też będzie lepsza od skórzanej, bo tą i tak trzeba będzie od razu podzelować.

Dosyć dyskusyjne stwierdzenie. W żadnej parze z moich butów z podeszwą skórzaną nie miałem potrzeby i ochoty żeby od nowości je zelować.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Rozważałem tylko ciemnobrązowe (do granatowego garnituru), ale teraz biorę także pod uwagę czarne :)

Właśnie przy skórzanej podeszwie obawiam się ślizgania (zamierzam dużo tańczyć) i zastanawiam się czy używając ich dużo przed weselem nie spowoduje, że w dniu ślubu podeszwa będzie wytarta i wyglądała brzydko?