LuckyMan Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 1 minutę temu, tryhp3 napisał: Z tą wytrzymałością zupełnie nie załapałeś. Domy stuletnie często mają mocniejszą konstrukcję niż obecne. W takim razie poprosiłbym o wytłumaczenie, podziękowałbym serdecznie ? Zależy kto buduje ? Jak kupujecie dom od dewelopera albo budujecie za pomocą firmy to się zgodzę, jak sami lub z pomocą znajomego budowlańca to konstrukcja może być bardzo solidna nie wspominając o tym że dawniej nie wiedzieli co to prosta ściana ? Cytuj
Kyle Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 54 minuty temu, LuckyMan napisał: Jak mogą służyć do końca życia jeśli mówicie że buty czy to za 500 czy za tysiąc czy więcej mają taką samą wytrzymałość, jedynie przyjmują lepiej kosmetyki, to tak jakby dom 100 letni ciągle tapetować wkoncu tapeta nie pomoże bo konstrukcja się rozleci ? Nadal nic nie rozumiesz. To o tej samej (rzekomo) wytrzymałości to pisał głównie ten od wchodzenia w oxfordach na Śnieżkę. A kwestia absorpcji kosmetyków przez skórę, co bagatelizujesz, jest rzeczą fundamentalną. Skóra jest zasadniczym materiałem butów, a przyjmowanie kosmetyków przesądza o tym, czy będzie się ona dobrze starzeć, czy nie, więc w dużej mierze przesądza o żywotności butów. 25 minut temu, LuckyMan napisał: Z pewnością osoba ubrana elegancko jest inaczej postrzegana. Warto jednak pamiętać, że klasę można pokazać bez wydawania fortuny, tak samo jak można wydać duże pieniądze i wciąż wyglądać mało stylowo. Dlatego nie oceniajmy wszystkiego wyłącznie przez pryzmat metki czy ceny. Widzę, że niektórzy bardzo starają się tutaj zabłysnąć, ale prawda jest taka, że same drogie ubrania nie gwarantują ani dobrego stylu, ani prezencji. Niestety, pewnych rzeczy nie da się kupić, niezależnie od tego, ile kosztują buty czy garnitur. ? PS: niektórzy tu wstawiają swoje zdj i nie ubliżając, nikt by nie zwrócił na nich uwagi, a napewno nie kobieta i nie ważne jak elegancko by nie było ubrani ? Co za żenująca wypowiedź. Po pierwsze, metki czy ceny na ubraniu, które się nosi, nie widać (zauważyłeś, żeby ktoś tu wstawiał zdjęcia z widocznym logo producenta ubrania?). Po drugie, najwyraźniej bazujesz na powierzchownej i z gruntu błędnej obserwacji - nikt tu nie epatuje cenami, dyskusje dotyczą jakości,dopasowania kroju, łączenia kolorów, faktur materiałów. Po trzecie, współczuję dotychczasowych relacji z kobietami, bo zapewne z nich wywodzisz swoje obserwacje co do ich reakcji. Prawda jest taka, że się uparłeś na jakiś poziom wydatku na buty i za wszelką cenę odsuwasz racjonalne argumenty, a robisz to w sposób daleki od logiki, do tego jeszcze zrobiłeś się niegrzeczny, choć poświęcamy swój czas, żeby pomóc. Najwyraźniej niepotrzebnie. Dalsza dyskusja jest bezprzedmiotowa. W sumie wszystko jedno - nawet w bordowym garniturze i butach Ryłko to tylko jeden dzień, i tak wszyscy będą mówili, że świetnie wyglądasz, a wbrew temu co mówią wszelcy naganiacze od ślubno-weselnego biznesu, najważniejszy jest nie ten jeden dzień, tylko wszystkie pozostałe. 1 Cytuj
tryhp3 Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 45 minut temu, LuckyMan napisał: W takim razie poprosiłbym o wytłumaczenie, podziękowałbym serdecznie ? Zależy kto buduje ? Jak kupujecie dom od dewelopera albo budujecie za pomocą firmy to się zgodzę, jak sami lub z pomocą znajomego budowlańca to konstrukcja może być bardzo solidna nie wspominając o tym że dawniej nie wiedzieli co to prosta ściana ? Co do butów to myślę, że @Kyle Ci nieco już wyjaśnił. Co do domów. Mieszkam w bloku który ma ściany o grubości 60 cm pełnej cegły. Jest to oficjalny schron, który będzie stał nawet po wybuchu bomby atomowej. Dzisiaj takich wynalazków się nie buduje choćbyś miał dużo kasy to budowlaniec tylko puknął by się w głowę. Ale nie idźmy w wątki poboczne. To forum o trochę innej tematyce. Co do ubioru to kobiety zwracają na niego uwagę a w pierwszym kontakcie głównie na buty, choćbyś nawet bardzo to wypierał, to jest udowodnione badaniami. Jeżeli nie podobają Ci się jakieś stylizacje z forum, to znaczy że mogą być nie w twoim guście, bo nie muszą albo jeszcze po prostu do nich nie dorosłeś. Ale uwierz, kobieta zwróci uwagę na kogoś w marynarce i w zadbanych butach, a dresa ominie. Cytuj
mosze Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 55 minut temu, LuckyMan napisał: Tak samo nie widać czy buty są za 1000 zl czy za 200, chodzi o to żeby były dobre, a napewno da się kupić coś dobrego nie wydając fortuny ? Ceny nie widać i nie da się jej precyzyjnie określić bez starannych oględzin zdjętego obuwia. Ale nie chodzi o ustalenie ceny. Ktoś zorientowany odróżni bez problemu buty tanie i marne jakościowo od butów przyzwoitych i wreszcie od butów jakościowo bardzo dobrych. Podobnie koneser win odróżni wino jakościowe od "sikacza". Albo znawca sztuki odróżni płótno mistrza od twórczości sprawnego, ale jedynie rzemieślnika. 1 Cytuj
LuckyMan Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego W dresach chodzę tylko po domu ? Więc mi to nie grozi. Skończmy wymądrzanie i przejdźmy do tego i co Mi i pewnie niektórym również tu zaglądających na forum najbardziej zależało. Mi chodziło o wskazanie według Was najlepszych butów w tym zestawieniu jakie podałem. Liczyłem na odpowiedź typu Ja bym wybrał te z tego zestawienia lecz jeśli budżet ci pozwoli to lepiej kupić np buty na Patine posłużą ci długo dlatego bo... Na taką odpowiedź liczyłem a spotkałem się troche z krytyką i prawda jest taka, że Panowie mieli nieprzyjemny ton do Mnie czy do jednego faceta który też tu się wypowiadał, nie wspomnę że było wypominanie ze narzeczona pójdzie w sukni za tyle, że wesele wyjdzie tyle itd a ty oszczedzasz na butach, liczyłem na normalną odp a było dużo odp krytycznych. A myślę że dużo ludzi jest takich jak Ja, to jest forum mody męskiej, mody eleganckiej i wiem że wam mega zależy na tym żeby ubierać się stosownie prawidłowo i na lata, ale będą tu wpadać takie laiki jak ja i pytać o takie same rzeczy Jak ja, więc prosiłbym o po prostu normalny ton wypowiedzi i pomocny, prsedeszystkim pomocny. Dziękuje i pozdrawiam. Cytuj
tryhp3 Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego Przecież dostałeś odpowiedzi jakie oczekiwałeś i to zaraz pod twoim postem. Potem dostałeś odpowiedzi gdzie szukać nieco droższych butów które ujdą ale tych odpowiedzi nie przyjmowałeś. Pytań dlaczego buty szyte są lepsze na tym forum było już setki. Wystarczy poszukać, albo zapytać się Googla tudzież AI, jeśli odpowiedzi cię nie satysfakcjonują. 2 Cytuj
Mamrot Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2 godziny temu, LuckyMan napisał: Interesuje się ....kulinariami. Musisz zrozumieć punkt widzenia użytkowników tego forum. To tak jakbyś wszedł na forum kulinarne i domagał się roztrzygnięcia, który fast food jest lepszy i miał pretensje, że nikt nie da ci odpowiedzi jakiej oczekujesz a negujące argumenty uznajesz za nieracjonalne. Potem zjawia się mesjasz, który udowodni, że ta społeczność jest oderwana od rzeczywistości, bo on i tysiące mu podobnych konsumuje to ze smakiem i nie zauważa różnicy, więc po co przepłacać. 12 minut temu, LuckyMan napisał: Liczyłem na odpowiedź typu Ja bym wybrał te .... Większość z nas miała sartolialne wpadki i to co Ci radzą koledzy wynika z doświadczenia. Tanie buty nie są mniej trwałe, one po czasie wyglądają tak, że wstyd w nich chodzić (nawet na Śnieżkę). Cytuj
kedzior82 Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego hej, a może skoro to mają być buty stricte na wesele czyli, powiedzmy, maks. kilkanaście godzin, warto rozejrzeć się za używanymi? Bardzo dobre używane buty na vinted czy ebay można znaleźć za nawet 200-300 zł, reszta zostaje na czyszczenie, kosmetyki lub podstawową renowację. Przy okazji będą już rozchodzone i wygodniejsze. 1 Cytuj
spacerowicz92 Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Opublikowano 22 Lutego On 2/18/2026 at 9:09 AM, LuckyMan said: Będę szukał mam jeszcze czas ale Jestem człowiekiem dla którego buty to tylko buty, wolę przeznaczyć dodatkową kasę na lepszą koszule albo więcej kwiatów do dekoracji, taki Jestem. Ostatnie moje buty wizytowe są marki Gino Rossi, są dla mnie wygodne, używałem je na dwóch weselach,3 sylwestrach i 3 balach i wcale nie wyglądają tak źle, oczywiste już posiadają ślady przerysowań na nosku, ale dla mnie były wystarczające, natomiast na swoje wesele chce kupić jak najlepsze buty w danym zakresie cenowym i po prostu nie wiem które wybrać żeby były najlepsze czyli najważniejsze dla mnie żeby się tak nie rysowały na nosku a druga sprawa to komfort, nie jestem wymagający natomiast jeśli w danej cenie mam 4 marki to chce wybrać tą najlepszą, nie wiem czy jedt to dla państwa zrozumiałe, myślę że nie każdy z was odrszu miał buty za ponad 1000 zł, no chyba że wszyscy to urodzeni milionerzy, ale Ja niestety nim nie jestem ? Nie trzeba być milionerem, kwestia rozsądnego lokowania wydatków. Nie brakuje ludzi którzy wydadzą 3k na telefon a szkoda im pieniędzy na materac dobrej jakości na którym spędzają dobre 1/3 życia bo sen. Co więcej, przedmówcy podali ci miejsca gdzie można porządne obuwie kupić w akceptowalnej nawet na twój aktualny fundusz cenie. Sam korzystam aktualnie z Herring Bath które kupiłem za jakieś 350zł, teraz widzę że są za 500. Nie sprawdziłeś oferty a podważasz to czy osoby które podsuwają propozycje rozumieją twoje wymagania. Loake outlet również pozwala zdobyć buty naprawdę nieporównywalne z typową sieciówką. Nie chcesz tyle płacić? To włącz CCC albo zalando, bierz najtańsze i nie komplikuj sobie życia. Oferują w zasadzie taką samą jakość jak te od których zaczęła się dyskusja. On 2/19/2026 at 11:57 AM, LuckyMan said: Ja bym wybrał te z tego zestawienia lecz jeśli budżet ci pozwoli to lepiej kupić np buty na Patine posłużą ci długo dlatego bo No i taką odpowiedź dostałeś. Które byś nie wybrał, są równie słabe i nieprzewidywalne. Jak cię stać, zaglądasz na herring, patine albo polujesz na okazje w outlecie Loake, solovair i może kilka innych. 2 Cytuj
lubo69 Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 6 godzin temu, spacerowicz92 napisał(a): szkoda im pieniędzy na materac dobrej jakości na którym spędzają dobre 1/3 życia bo sen … a pozostałe 2/3 w butach😉 4 Cytuj
jaskokoz Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Opublikowano 22 Lutego W dniu 19.02.2026 o 09:36, LuckyMan napisał(a): Interesuje się boksem, wyścigami (szczególnie F1) i kulinariami. Hobbistycznie boks, jazda na rowerze, karting. Rozumiem że dla kogoś kto jest pasjonatem mody eleganckiej tj nie tylko koszula, ale dla mnie np coś ważnego to dom, im mniej wydam na przyslowiowe głupoty tym więcej będzie na dom ? Wesele mnie wychodzi na 100 osób ok 100 tys na które wydam sam wraz z narzeczoną, ponieważ chcemy sami je zorganizowaćz wolimy by rodzice jak się chcą dołożyć to żeby dali więcej do koperty, jestem z tradycyjnej Polskiej rodziny na wsi ? Ooo, to częściowo jak ja. W zeszłym roku na Spa siedziałem na jednej z najlepszych trybun tego toru pomiędzy La Source a Eau Rouge i zapamiętam ten wyścig naprawdę długo. Zakładam, że w pełni rozumiesz te emocje i wspomnienia, a teraz wyobraź sobie, że na forum fanów F1 ktoś usiłuje tłumaczyć, że "wyścig to tylko wyścig", a najtańsza wejściówka na tor to praktycznie to samo. W jednym i drugim przypadku jesteś "gdzieś" w okolicy wyścigu. Tutaj tak mamy m.in. z butami. Za dwa tygodnie Australia - czekamy :-) 1 1 Cytuj
shoecollector Opublikowano 16 Marca Zgłoś Opublikowano 16 Marca Czesc! Szukam opcji na zakup sensownych, klasycznych butów. Zastanawiam sie czy udało mi sie zlokalizować wszystkie sensowne (z punktu widzenia PL) miejsca do monitorowania Dajcie znać czy jeszcze gdzieś warto zajrzeć, w szczególności szukając czegoś w przedziale 700-1,000 pln (mam wrażenie ze ciężko trafić w tej kwocie w kategorii 3, najciekawszej, poza wyprzedażą / outlet) 1 - PL siecówki: ryłko, wojas 2 - PL brands: Clue, KH/ Lord, Miler 3 - Sklepy z ofera Intl brandami: klasycznebuty.pl, Loake, Poszetka, Elegancki Pan, Gentelman Store, Macaroni Tomato, Patine, Berg's (w Klif w Warszawie, maja buty), Herring Shoes, Pediwear Cytuj
Velahrn Opublikowano 17 Marca Zgłoś Opublikowano 17 Marca 23 godziny temu, shoecollector napisał(a): Czesc! Szukam opcji na zakup sensownych, klasycznych butów. Zastanawiam sie czy udało mi sie zlokalizować wszystkie sensowne (z punktu widzenia PL) miejsca do monitorowania Dajcie znać czy jeszcze gdzieś warto zajrzeć, w szczególności szukając czegoś w przedziale 700-1,000 pln (mam wrażenie ze ciężko trafić w tej kwocie w kategorii 3, najciekawszej, poza wyprzedażą / outlet) 1 - PL siecówki: ryłko, wojas 2 - PL brands: Clue, KH/ Lord, Miler 3 - Sklepy z ofera Intl brandami: klasycznebuty.pl, Loake, Poszetka, Elegancki Pan, Gentelman Store, Macaroni Tomato, Patine, Berg's (w Klif w Warszawie, maja buty), Herring Shoes, Pediwear Vinted - jeśli nie boisz się używek. Można kupić za niewielki % nowych. Z butami GYW jest tak, że dużo ludzi kupuje i potem stwierdza, że są niewygodne (na samym początku rozchodzenia), więc próbuje je sprzedać. dodatkowo, buty GYW "nie idą" na vinted, co oznacza rynek kupującego. 1 Cytuj
Kyle Opublikowano 17 Marca Zgłoś Opublikowano 17 Marca 1 godzinę temu, Velahrn napisał(a): Vinted - jeśli nie boisz się używek. Można kupić za niewielki % nowych. Z butami GYW jest tak, że dużo ludzi kupuje i potem stwierdza, że są niewygodne (na samym początku rozchodzenia), więc próbuje je sprzedać. dodatkowo, buty GYW "nie idą" na vinted, co oznacza rynek kupującego. Idą, idą, tylko w odpowiedniej cenie, dzięki Vinted pozbyłem się Loake Lincoln, które wbrew moim nadziejom nie rozbiły się o pół rozmiaru po kilku założeniach (kupowałem je okazyjnie, więc nawet dużo nie straciłem). Ale na Vinted można też trafić nowe w dobrej cenie (lepszej niż sklepowa), tylko trzeba śledzić (przykładowo gdybym potrzebował czarnych trzewików, to chyba wczoraj przemknęły mi C&J za około 1,5 tysiąca). Cytuj
Jarek85 Opublikowano 17 Marca Zgłoś Opublikowano 17 Marca Aż sprawdziłem z ciekawości i znalazłem derby Edward Green za 2000 zł. Chyba okazja? Szkoda, że ciut za duże. Widzę też parę od Jana Kielmana. Cytuj
Gocławianin Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca 15 godzin temu, Jarek85 napisał(a): Widzę też parę od Jana Kielmana. Nie kupuj butów (i nie tylko) robionych na miarę dla kogoś innego. Prawdopodobieństwo, że trafisz z rozmiarem, tęgością, kopytem kupując buty zrobione na wymiar innej osoby jest bardzo małe. 1 1 Cytuj
Jarek85 Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca A to tylko jako ciekawostkę wrzuciłem. Za to te Edwardy Greeny naprawdę mi się podobają, szkoda że chyba o rozmiar za duże. Cytuj
lubo69 Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca Cieszę się, że w wątku „buty trochę taniej” pojawiła się jedna z najdroższych marek na świecie😉 Jeśli te EG są nowe, to na pewno warto, bo w takiej cenie da się kupić tylko model Polperro (takie mokasynki - rękawiczki na stopy), w dodatku na przecenie. Mam trzy pary EG i oceniam je zdecydowanie wyżej niż jakiekolwiek inne, w tym Kielmany, pod względem komfortu i jakości skóry. Niestety, aktualne ceny katalogowe balansują na granicy absurdu. Cytuj
Manul Opublikowano 23 Marca Zgłoś Opublikowano 23 Marca Trzeba by przetestować kolego Velahrn ??? https://pl.aliexpress.com/item/1005009751698673.html?pdp_npi=4%40dis!PLN!522%2C03 zł!480%2C39 zł!!!950.18!874.40!%402103890917742929690761462eb8a2!12000050050637424!sh!PL!0!X&spm=a2g0n.store_m_allProduct.allProducts.1005009751698673&gatewayAdapt=glo2pol Cytuj
Velahrn Opublikowano 23 Marca Zgłoś Opublikowano 23 Marca Godzinę temu, Manul napisał(a): Trzeba by przetestować kolego Velahrn ??? https://pl.aliexpress.com/item/1005009751698673.html?pdp_npi=4%40dis!PLN!522%2C03 zł!480%2C39 zł!!!950.18!874.40!%402103890917742929690761462eb8a2!12000050050637424!sh!PL!0!X&spm=a2g0n.store_m_allProduct.allProducts.1005009751698673&gatewayAdapt=glo2pol Wyobraź sobie, że testowałem. Cytuj
Velahrn Opublikowano 23 Marca Zgłoś Opublikowano 23 Marca 16 minut temu, Manul napisał(a): Z jakim skutkiem ? Sprzedałem na vinted. Zaraz odgrzebie zdjęcia z tej oferty (mojego autorstwa) Cytuj
Velahrn Opublikowano 23 Marca Zgłoś Opublikowano 23 Marca Generalnie to masz to, za co płacisz. To buty odpowiadające jakościowo tym 400-500 zł. Szczerze mówiąc, są strasznie nierówne, tzn. stylistycznie super, ale obiecują więcej, niż to, czym są naprawdę. Konstrukcyjnie... dziwne. Jeden ze szwów na ramie jest atrapą, ale drugi jest prawdziwy. Skóra i płótno cholewki przyzwoitej jakości. Podeszwa Vibram na 99 % podrabiana. Obcas w całości plastikowy, tylko udaje skórę. Wewnątrz same syntetyczne materiały. Generalnie to podróbka White's C350 Cutters. Największe różnice są właśnie w środku - White's to skóra, skóra, skóra, trochę gwoździ i jeszcze potem skóra - dzięki temu masz ów legendarny arch support. Tutaj w środku w tych "Originals" but jest całkowicie płaski. Cytuj
Velahrn Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia https://allegro.pl/produkt/buty-skorzane-pike-brothers-1966-low-quarters-black-42-456180a5-d7fa-42c7-8d9d-c2f5a3d58dae?offerId=17727769617 https://allegro.pl/produkt/buty-skorzane-pike-brothers-1966-low-quarters-redwood-brown-42-ca4b1610-6791-48a1-8fa9-168c5740c627?offerId=16780758014 https://allegro.pl/produkt/buty-skorzane-pike-brothers-1966-low-quarters-cognac-oiled-44-6048eb7c-e4c6-4f5a-aad0-3229ebc6120c?offerId=17968150715 Fajne buty firmy Pike Brothers, made in Portugal, w dobrej cenie i z polskiego sklepu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi