Skocz do zawartości

[LUBLIN], Dobry Krawiec

Celefinnel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie,

Trafiłem tutaj poszukując krawca, pracowni krawieckiej, w której ktoś dobrze mi podpowie co i jak należy skrócić, zwęzić m.in. spodnie (garniturowe, lniane, jeansowe), koszule, wyszczuplić marynarkę itp. Jest to związane z faktem zrzucenia 10 kg.

Z góry dziękuję za pomoc.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Witam,
jak oceniacie Pana Chłopka. Mam kilka marynarek do skrócenia rękawów, taliowania delikatnego + większość spodni do skrócenia i zastanawiam się komu to powierzyć. 
Dodatkowo chciałbym uszyć sobie marynarkę, więc jak możecie to podajcie jakieś namiary na sklep z materiałami, który polecacie :-)

• 3 months later...

Witam,

jak oceniacie Pana Chłopka. Mam kilka marynarek do skrócenia rękawów, taliowania delikatnego + większość spodni do skrócenia i zastanawiam się komu to powierzyć. 

Dodatkowo chciałbym uszyć sobie marynarkę, więc jak możecie to podajcie jakieś namiary na sklep z materiałami, który polecacie :-)

Polecam bardzo, szyłem u niego garnitur (zobacz wyżej), w tej chwili szyje u niego kolega Bczyn, a ja mam u niego garnitur, smoking i marynarkę w przeróbkach. równiez mój kolega z prac szył u niego garnitu na ślub i był bardzo zadowolony.

• 2 months later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

pewna miła pani ma zakład na ulicy Obrońców Pokoju, obsługiwała sklep Marlboro Classic, za czasów jego bytności w plazie, robi też poprawki dla Hugo Bossa; robiłem tam poprawki i dawała radę, czy są lepsze miejsca-pewnie tak, gorsze-napewno też;

Pana Chłopka ja osobiście nie polecam, nie dlatego że zrobił coś żle, i nie dlatego że odmówił wykonania przeróbek, ale dla spsobu w jaki odmówił;

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 8 months later...
  • 2 months later...
  • 2 months later...

Tak, dostałem niedawno namiary i jest to Pan Jerzy Wójcik, ul. Wieniawska 2

Mam pytanie konkretnie o tego krawca - czy ktoś szył u niego garnitur na miarę? Jeżeli tak to jakie macie spostrzeżenia? Widzę tutaj bardzo dużo dobrych opini o Panu Jerzym jednak odnoszą się głównie do różnych przeróbek.

Sam potrzebuję uszyć garnitur na bardzo ważną uroczystość i jak dotąd garnitury miałem szyte w zakładach krawieckich - niby na miarę ale jak się niedawno zorientowałem skład tkaniny pozostawia wiele do życzenia i z tego co udało mi się dowiedziec to jeżeli chodzi o kolor granatowy to w tej chwili nie mają nic 100% wełny. Nie wiem czy nie lepiej kupić garnitur w sklepie i ewentualnie przerobić delikatnie niż szyć na miarę u krawca, którego nie znam...

• 5 months later...

W zeszłe wakacje zweżałem dwie marynarki i skracałem spodnie. Nie chciało mi się szukać rekomendacji, więc poszedłem do najbliższego zakładu. Może komuś sie to przyda.

Pierwsza marynarka (M&S, len, lekka konstrukcja, bez wzoru) była przerabiana w zakładzie na rondzie Nauczycieli Tajnego Nauczania (piwnica w budynku na rogu Bohaterów Monte Cassino i Zana). Usługa ekspresowa (oddałem w południe, odebrałem wieczorem) kosztowała 80 pln. Przeróbka została zrobiona w taki sposób, że marynarka została zwężona wzdłuż środkowego szwu na plecach a zewnętrzna część "naramnienników" przycięta i rekawy ponownie wszyte. To sprawiło, że cała marynarka stała się węższa, ale nie wytaliowana, kołnierz z tyłu odstaje a na klatce robi się fałda. Szew na plecach jest dokladnie wykonany i zaprasowany, więc wygląda OK, ale wszycie rekawów u góry daje niezamierzony efekt spalla camicia.  ;)

Druga marynarka (P. Costelloe, tweed, ciężka konstrukcja, bez wzoru) i flanelowe spodnie zostały przerobione w zakładzie naprzeciwko na Targu na Wileńskiej. Pomimo moich kilkukrotnych uwag, że marynarka powinna być wytaliowana po szwach pobocznych i tylko lekko zwężona wzdłuż środkowego szwu, wygląda na to, że poboczne szwy nawet nie były dotknięte. Marynarka leży jednak znacznie lepiej niż lniana bez konstrukcji. Ramiona za to wszyte są jak w marynarce wojskowej - na ostro. Koszt 65 pln. Spodnie skrócone i ładnie zaprasowane, koszt chyba 20 pln.

Niewielkie zebranie może być wykonane po szwie środkowym - naturalnie zakład powinien zastosować się do życzeń klienta (żeby i po bocznych).

Cienkie marynarki bez konstrukcji leżą ładnie tylko na "równych" sylwetkach i przy dobrym dopasowaniu. Gruby tweed wybacza znacznie więcej.

• 1 month later...

Witam drogich przedmówców :-)

Uszyłem garnitur dwurzędowy u p. Łońskiego i tak jak wspomniano parę komentarzy wyżej - jest to przebranie rodem z PRLu... Garnitur wygląda jakbym dostał od ojca albo dziadka :-P Nie wspomnę już o traktowaniu klienta, gdyż umawialiśmy się na dwie butonierki i spodnie bez mankietów, a gdy przyszedłem to była jedna butonierka i mankiety przy spodniach, które od razu kazałem wypruć. Potrzebuje dobrego krawva, który podejmie się przeróbki (zwężenie spodni, wytaliowanie marynarki) i zastanawiam się między panem Chłopakiem, a p. Wójcikiem. Widzę, że jednak Pan chłopek był tutaj opisywany jako w miarę konkretny krawiec, ktoś miał może doświadczenie z przeróbkami i tu, i tu?