123 Napisano 25 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2013 W sprawie poprawek krawieckich i nie tylko polecam kontakt z Mirkiem - http://forum.butwbutonierce.pl/user/604-mirek/. 100% satysfakcji, super kontakt, profesjonalne podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 25 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2013 polecam kontakt z Mirkiem - http://forum.butwbutonierce.pl/user/604-mirek/. 100% satysfakcji, super kontakt, profesjonalne podejście. Potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Przede wszystkim: - skrócić rękawy w marynarce (pewnie i przeszyć guziki w związku z tym), - skrócić i zwęzić spodnie. Zależy mi na tym, żeby to było zrobione dobrze. Ile kosztują takie przeróbki? Wybacz, ale od razu wyprowadze Cie z bledu, zeby pozniej nie bylo placzu. Rekawow w marynarce niestety nie skraca sie dolem tylko gora bo w przeciwnym wypadku bedziesz chodzic z paskudnymi sladami po wypruciu imitacji dziurek. Tak wyglada to od praktycznej strony. Wspominam, bo niestety, nawet osoby na wysokich stanowiskach, ktore sie u nas pojawiaja, przychodza w garniturach tak wlasnie poprzerabianych i niestety, w wiekszosci przypadkow prym wioda krawcowe, albo leniwi krawcy:/ A te przerobki po prostu widac. Dlatego jak juz bedziesz rozmawial z krawcem, trzeba go uczulic na skracanie gora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Na jednych tkaninach widać (bawełna, len i mieszanki), na innych (wełna) nie. Jak bardzo widać, zależy od koloru, splotu itp. Ponieważ zakład z reguły obszywa w inny sposób (ma inną maszynę), trzeba spruć istniejące imitacje i obszyć na nowo. Ja w swoich marynarkach proszę o naszycie na poprzednich, wtedy mniej widać - oczywiście zostają ślady po najbliższych (jednej-dwóch) sprutych "dziurkach" przy krawędzi rękawa. Wcześniej należy się zastanowić, czy przeszywać - marynarki RTW mają zostawiony margines; jeśli skrócenie jest niewielkie, można zostawić guziki w oryginalnych pozycjach. Skrócenie od góry to wyższa szkoła jazdy - rękaw się zwęża, a ładne wszycie ramion może być zbyt złożone nawet dla doświadczonej krawcowej (większość przeróbek jest stosunkowo prostych). Ja bym nie zaryzykował w marynarce z np. spalla camicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Na jednych tkaninach widać (bawełna, len i mieszanki), na innych (wełna) nie. Jak bardzo widać, zależy od koloru, splotu itp. Ponieważ zakład z reguły obszywa w inny sposób (ma inną maszynę), trzeba spruć istniejące imitacje i obszyć na nowo. Ja w swoich marynarkach proszę o naszycie na poprzednich, wtedy mniej widać - oczywiście zostają ślady po najbliższych (jednej-dwóch) sprutych "dziurkach" przy krawędzi rękawa. Wcześniej należy się zastanowić, czy przeszywać - marynarki RTW mają zostawiony margines; jeśli skrócenie jest niewielkie, można zostawić guziki w oryginalnych pozycjach. Skrócenie od góry to wyższa szkoła jazdy - rękaw się zwęża, a ładne wszycie ramion może być zbyt złożone nawet dla doświadczonej krawcowej (większość przeróbek jest stosunkowo prostych). Ja bym nie zaryzykował w marynarce z np. spalla camicia. Oscar Jakobson ma garnitury welniane i na nich, niestety, tego typu dzialania widac:/ RTW skrocisz od dolu o 1-1,5 cm bo tyle jest zapasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 To prawda, maks ok. 2 cm. Zresztą to kwestia gustu. Dla mnie oryginalna odległość (w nieskracanym rękawie RTW) jest wyraźnie zbyt duża. Mam kilka marynarek z przeciętymi dziurkami. Po skróceniu guziki wyszły dość blisko krawędzi - ostatnie 2 noszę rozpięte i wygląda to ok. Oczywiście skrócenie górą jest lepszą opcją, jednak tylko w przypadku gwarantowanego efektu (dobry, sprawdzony krawiec). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 To prawda, maks ok. 2 cm. Zresztą to kwestia gustu. Dla mnie oryginalna odległość (w nieskracanym rękawie RTW) jest wyraźnie zbyt duża. Mam kilka marynarek z przeciętymi dziurkami. Po skróceniu guziki wyszły dość blisko krawędzi - ostatnie 2 noszę rozpięte i wygląda to ok. Oczywiście skrócenie górą jest lepszą opcją, jednak tylko w przypadku gwarantowanego efektu (dobry, sprawdzony krawiec). My skracamy. Ale jest to na tyle czaso i pracochlonne, ze prawie nieoplacalne. Zawyczaj wiaze sie to tez z wezeniem w ramionach wraz likwidacja faldki poznanskiej i od razu taliowaniem a takze niekiedy skracaniem marynarki. A na poczatku mialy byc tylko rekawy skrocone... Dlatego takie cuda robimy przy okazji jak juz klient u nas szyje i tego typu rzeczy mozna zrobic przy okazji bo i tak trzeba wszystko pruc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Jeszcze jedna uwaga. Dla mnie podstawowym kryterium zakupu lub inwestowania w jakąś kupioną z ciekawości marynarkę jest linia ramion (niewiele na mnie dobrze leży, ale to inna sprawa). Tutaj jest ciężko coś poprawić. Dlatego, jeśli jest dobrze, nie chcę czegoś popsuć; ewentualny błąd krawca zdyskwalifikowałby marynarkę w moich oczach. Natomiast na "dziurki" w rękawach nie jestem specjalnie czuły (oczywiście, szczególnie na bawełnie zostają paskudne ślady; z tym trzeba się liczyć). W RTW i tak trzeba iść na kompromisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Jeszcze jedna uwaga. Dla mnie podstawowym kryterium zakupu lub inwestowania w jakąś kupioną z ciekawości marynarkę jest linia ramion (niewiele na mnie dobrze leży, ale to inna sprawa). Tutaj jest ciężko coś poprawić. Dlatego, jeśli jest dobrze, nie chcę czegoś popsuć; ewentualny błąd krawca zdyskwalifikowałby marynarkę w moich oczach. Natomiast na "dziurki" w rękawach nie jestem specjalnie czuły (oczywiście, szczególnie na bawełnie zostają paskudne ślady; z tym trzeba się liczyć). W RTW i tak trzeba iść na kompromisy. A jak, z ciekawosci, wygladaja Twoje ramiona? Sa opadajace czy bardziej poziome? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Na materiale dobrej jakości nie ma śladów po przeszyciu imitacji dziurek. Niestety, pomylka. To tak na dobra sprawe nie zalezy tylko od materialu, ale takze dziurkarki. Jak jest wybita, to moze ladnie material pouszkadzac (juz potestowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 A jak, z ciekawosci, wygladaja Twoje ramiona? Sa opadajace czy bardziej poziome? Muskularne Tak serio, to mam zarysowany tzw. kaptur, z wyraźnym wcięciem pomiędzy nim a kulą ramienia, co widać na marynarkach bez lub z lekką konstrukcją (załamanie linii). Poza tym linia wzorcowa, opadające w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Muskularne Tak serio, to mam zarysowany tzw. kaptur, z wyraźnym wcięciem pomiędzy nim a kulą ramienia, co widać na marynarkach bez lub z lekką konstrukcją (załamanie linii). Poza tym linia wzorcowa, opadające w normie. Kaptur, czyli wynik silowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Nie, nie pomyłka. Być może od maszyny też ale od materiału na pewno. Na jakim materiale testowales? Albo jakich marek garnitury? Warto na przyszlosc wiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Scabale różnego rodzaju i różnych gramatur, postaram się jutro to zobrazować. Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbqb Napisano 9 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2014 Witam, odświeżając temat - czy macie jakieś aktualne namiary na dobrego krawca w Katowicach do przeróbki garnituru/marynarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longin Napisano 25 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2014 Kilka dni temu pojawiłem się u Pana Włodzimierza w 'Poszetce" celem skrócenia nogawek w spodniach, rękawów w marynarce i ogólnego taliowania.Jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 14 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2014 Kilka dni temu pojawiłem się u Pana Włodzimierza w 'Poszetce" celem skrócenia nogawek w spodniach, rękawów w marynarce i ogólnego taliowania.Jestem bardzo zadowolony. Jakies zdjecia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 14 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2014 Pan Włodzimierz? to ktoś nowy? dzisiaj u nich byłem na zakupach i była tylko Pani Mirka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz Napisano 14 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2014 Pan Włodzimierz to drugi krawiec, chyba od niedawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harvey2408 Napisano 20 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 A zna ktoś może w Katowicach +/- 100 km dobrego krawca lecz nie do poprawek a do uszycia garnituru bespoke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz Napisano 20 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 https://forum.butwbutonierce.pl/topic/663-katowice-tiviano-bespoke/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregx Napisano 21 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2015 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serwacy Napisano 21 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2015 Witam czy oprócz Tiviano, można gdzieś uszyć garnitur w Katowicach? Tak. Możesz uszyć np. w Cafardini. Showroom znajduje się w Katowicach na ul. Chorzowskiej 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B737 Napisano 22 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2015 Z tym, że jak rozumiem tam 'uszyjesz' w MTM, bespoke oferuje chyba tylko Tiviano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 15 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2015 Panowie mam do odchudzenia i skrócenia trencz. Czy możecie polecić zakład, gdzie bez obaw mogę się z tym udać? Czy nie orientujecie się może czy taki zakład jest gdzieś w Będzinie, Dąbrowie Górniczej albo w Sosnowcu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi