Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję Waszej pomocy, sugestii i opinii, bo sam biję się z myślami i już boli :)

Mamy zielone światło, konkretną propozycję i możemy zostać ekskluzywnym dystrybutorem wieszaków HangerProject:

http://www.hangerproject.com/hangers.html/

... ale mam oczywiście rozterki, gdyż jak się domyślacie - małe ilości w wymianie handlowej z Amerykanami nie wchodzą w rachubę :)

1. Czy myślicie, że jest w Polsce miejsce dla wieszaków tej jakości i w takich cenach?
  2. Które modele są ewentualnie według Was godne zainteresowania, a które nie?

Za każdą opinię w temacie będę wdzięczny.

Z góry dziękuję :)

Daniel

Opublikowano

Czyli różnica symboliczna. Cieżko mi ocenić ogólne powodzenie takiej oferty, ale sam (gdyby takie wieszaki były obecne u was) pokusiłbym się o zamówienie kilku sztuk.

Osobiście myślałem o tych modelach:

http://www.hangerproject.com/hangers/mens-jacket-hanger.html

http://www.hangerproject.com/hangers/shirt-hanger.html

http://www.hangerproject.com/hangers/felted-trouser-bar.html

Te też są interesujące, ale obstawiam, że będą schodziły pojedyncze sztuki (a przynajmniej ja nie potrzebowałbym więcej niż 1-2 z każdego rodzaju):

http://www.hangerproject.com/hangers/wooden-suit-hangers.html

http://www.hangerproject.com/hangers/cedar-tie-organizer.html

http://www.hangerproject.com/hangers/cedar-belt-hanger.html

Opublikowano

Osobiście uważam, iż w/w asortyment dedykowany raczej jest / będzie do 'wąskiej' grupy odbiorców.

Jakby nie patrzeć średnia cena za 1 szt. będzie wynosiła ok. 100 zł --> a mówimy o wieszakach...

Opublikowano

Produkty luksusowe mają swoich zwolenników.

Z drugiej strony kupując płaszcz, garnitur, marynarkę wieszak dostajemy w komplecie.

Przy ostatnich moich zakupach (płaszcze i marynarki) Vistula, Hugo Boss, tak było.

Pozostaje kwestia wieszaków na koszule.

Czasem szukam wieszaków do koszulek polo, swetrów. Ale coś tam udaje mi się znaleźć.

Jakaś próbna seria...

"Wymiana handlowa z USA"  ?

A w Europie nikt nie robi.

Z USA- koszt, cło, podatek VAT...

U nas tak na szybko w kwestii konkurencji:

http://allegro.pl/wieszak-na-marynarke-8-kolorow-szerokie-3szt-i3505327798.html

Gdyby był popyt to przy takiej różnicy w cenie to można samemu sprowadzać od producenta lub zlecić wykonać jakąś partię.

Sygnować to jakąś nazwą itp.

Opublikowano

Produkty luksusowe mają swoich zwolenników.

Z drugiej strony kupując płaszcz, garnitur, marynarkę wieszak dostajemy w komplecie.

Przy ostatnich moich zakupach (płaszcze i marynarki) Vistula, Hugo Boss, tak było.

Pozostaje kwestia wieszaków na koszule.

Czasem szukam wieszaków do koszulek polo, swetrów. Ale coś tam udaje mi się znaleźć.

Jakaś próbna seria...

"Wymiana handlowa z USA"  ?

A w Europie nikt nie robi.

Z USA- koszt, cło, podatek VAT...

U nas tak na szybko w kwestii konkurencji:

http://allegro.pl/wieszak-na-marynarke-8-kolorow-szerokie-3szt-i3505327798.html

Gdyby był popyt to przy takiej różnicy w cenie to można samemu sprowadzać od producenta lub zlecić wykonać jakąś partię.

Sygnować to jakąś nazwą itp.

Zgadzam się w 100%, niemniej jednak - biorąc pod uwagę chociażby przywołany link - w cenie, która stanowi połowę ceny wieszaków Hanger'a, mamy 3 szt. wieszaków, które sprawiają wrażenie podobnch jakościowo... Wiadomo, jako takie porównanie możliwe jest biorąc w rękę jeden jak i drugi, niemniej jednak...

...nadal uważam, iż są to tylko wieszaki.

Poza tym, to jest to co Remy napisałeś --> z reguły wieszaki otrzymujemy w komplecie z garniturem.

Sam w ostatnim czasie zakupiłem garnitur (Barutti - ciemny granat _ sztruks) i muszę przyznać, iż wieszak jaki do niego otrzymałem, pomimo faktu, iż plastik, bardzo przyzwoicie wykonany, a i swoją funkcję spełnia w 100%.

Opublikowano

Te wieszaki na koszule nie są wcale jakoś szczególnie drogie - w przeliczeniu (dodając te 10% o których mówił Daniel) za sztukę wychodzi jakieś 18 zł (przy czym są sprzedawane w zestawach po 5 sztuk) Ja po ostatnim renamencie mam 10 koszul - czyli łącznie na wieszaki musiałbym wyłożyć jakieś 180 zł.

Z kolei wieszaki na spodnie to 27 zł za sztukę (zestaw zawiera 5 sztuk).

Opublikowano

Te wieszaki na koszule nie są wcale jakoś szczególnie drogie - w przeliczeniu za sztukę wychodzi jakieś 18 zł. Ja po ostatnim renamencie mam 10 koszul - czyli łącznie na wieszaki musiałbym wyłożyć jakieś 180 zł.

...zgadza się. A przy wieszakach Hanger'a... ok. 900 - 1.000 pln.

edit: Ponieważ do tego typu tematów podchodzę raczej pragmatycznie, osobiście zainwestowałby w te wieszaki przywołane w w/w link'u z allegro.

Opublikowano

Ale ja pisałem właśnie o wieszakach Hangera :) Przelicz sobie sam ceny.

Rozumiem, że miałeś na myśli "Minimum purchase quantity of 3" --> wziąłem pierwszy lepszy: http://www.hangerproject.com/hangers/mens-jacket-hanger.html --> po przejściu do koszyka zobaczysz, że cena, w tym przypadku 22.95 USD przelicza się x3, czyli wychodzi 68.85 USD :/

Nie widzę takiego, który kosztowałby 18 zł / szt. ...chyba że źle patrzę :/

Opublikowano

Ok,  po przestudiowaniu cen jednak bym się skusił na 10 sztuk na koszule, 2 na najlepsze marynarki i 10 na spodnie. 

Po prostu mi się te wieszaki bardzo podobają a te na marynarki są jedynie "drogie".

Kibicuję Wam, może uda się wywalczyć jakąś mniejszą partię na start?

Opublikowano

Moim zdaniem sprzedawałyby się podobnie do Waszych prawideł, więc sami oceńcie. Jedno i drugie drogie w swojej klasie, przeciętnemu użytkownikowi mało potrzebne, nie ma większego sensu kupno jednej sztuki/pary, ale za to jak już kupimy, mamy praktycznie spokój do końca życia. Ktoś pomyśli: po co mi w ogóle prawidła, inny: po co mi prawidła za 169 zł skoro w Ikei są po 4 zł, a trzeci zważy jakość i wygląd, przeboleje i kupi.

Na Waszym miejscu "poleciałbym Bexleyem", czyli zaproponowałbym bardzo korzystną cenę przy zakupie kilku sztuk. Może też jakiś rabat od RRP na początek, wszak "promocje w markach premium" to nośne hasło;-P

Jeśli ktoś ma urządzoną garderobę tak jak pilot z reklamy Calzedonii szufladę na skarpetki, to jest to idealny wieszak dla niego.

Opublikowano

Dla mnie drugi i ostatni. Wersja brąz.

Drugi, bo tańszy od pierwszego, a  nie używam do wełnianych spodni innych wieszaków niż takie, jak ostatnie na foto, czyli drążek pod wieszakiem na marynarkę zbędny. Ale co klient, to inne potrzeby :).

Opublikowano

1. Czy myślicie, że jest w Polsce miejsce dla wieszaków tej jakości i w takich cenach?
  2. Które modele są ewentualnie według Was godne zainteresowania, a które nie?

Za każdą opinię w temacie będę wdzięczny.

Być może zainteresowane byłyby sklepy z luksusową odzieżą (odpowiednia prezentacja towaru). Ekskluzywne hotele itp.

Odbiorcy indywidualni - osobiście jestem sceptyczny, choć pewnie trafią się zamożni perfekcjoniści. Problem nie tylko polega na cenie - jedyną przewagą tych wieszaków nad plastikowymi (2.50 z poprzeczką i gumką na Allegro) jest piękny wygląd - a wieszak plastikowy jest lepszy pod każdym innym względem (lekki, nie obije się, nie uszkodzi podłogi przy upadku, można wieszać mokre rzeczy itp.). Odpada zatem argument, jak w przypadku super-skarpet, że to najlepsze wieszaki na świecie. Kolega lubo ma dobry pomysł - ewentualny popyt można ocenić przez pryzmat sprzedaży innych, luksusowych dodatków.

Jeszcze jedna rzecz - ile kosztowałoby wykonanie tego typu wieszaków w Polsce, przecież wieszak to nie procesor, dalibyśmy chyba radę?

Opublikowano

Jeszcze jedna rzecz - ile kosztowałoby wykonanie tego typu wieszaków w Polsce, przecież wieszak to nie procesor, dalibyśmy chyba radę?

Dokładnie o tym samym pomyślałem, tym bardziej, że HP nie jest znaną marką w Polsce, która od razu przyciągnie klientów, więc edukację polskich klientów nt. droższych wieszaków i tak trzeba zaczynać od zera.

Poza tym zakup od polskiego producenta to duże ułatwienie logistyczne, księgowe, posprzedażowe (reklamacje).

Opublikowano

Być może zainteresowane byłyby sklepy z luksusową odzieżą (odpowiednia prezentacja towaru). Ekskluzywne hotele itp.

Współpracujemy z wieloma i zaiste jest zainteresowanie. Tu nie mam wątpliwości.

Odbiorcy indywidualni

Tu właśnie mam największy znak zapytania, aczkolwiek poszło krótkie info rozpoznawcze w kilka miejsc i już jest na skrzynce kilka zamówień typu preOrder, więc ... :)

- ile kosztowałoby wykonanie tego typu wieszaków w Polsce, przecież wieszak to nie procesor, dalibyśmy chyba radę?

Może tak, może nie.

Cenię sobie grę Fair Play i dobre relacje z kontrahentami. Być może dzięki temu radzimy sobie na trudnym dziś rynku.

Nawet gdybym miał pewność, że można, to nie miałbym serca po wstępnych rozmowach, odpuścić tematu, a chwilę później rozpoczynać własną produkcję, bazując na cudzych pomysłach.

Pomysły, projekty musiałyby być moje. Kopie mnie nie interesują. Interesują mnie uczciwe, zdrowe relacje i produkt, którego jakość obroni się na rynku.

Zgłaszały się już do nas osoby/firmy, które chciały dla nas w Polsce produkować kosmetyki Saphir :)

Są też na rynku firmy, które kupują na dobrych warunkach francuskiego Saphira od nas, a producenta środków (nie wiedzieć czemu) szukają w Chinach, bo chciałyby taniej z fabryki (tylko kierunek nie ten) :)

Rynek robi się dość dziwny i potrafi zaskoczyć :)

Poza tym wyprodukowanie w Polsce wysokiej jakości towaru i zdrowa współpraca - to wcale nie musi być takie proste, jakby mogło się na pierwszy rzut oka wydawać.

Nie chcę wdawać się w detale, ale mam już kilka przygód za sobą. Nie twierdzę, że jest to niemożliwe, bo jest na liście kilka polskich fajnych firm prowadzonych z pasją, z którymi również prawdopodobnie będziemy współpracować, ale wcale nie łatwo było takie znaleźć. Mamy kilka własnych pomysłów, które być może uda się zrealizować, ale na razie w głowie wieszaki HP ...

Dziękuję za Wasze opinie i jeżeli tylko macie jeszcze jakieś sugestie, z chęcią się z nimi zapoznam.

Opublikowano

Na forum pojawiał się już dwa razy temat wieszaków, głównie wszystko kręciło się koło firmy: http://www.wieszakidrewniane.pl/wieszaki,77.html wykonującej je pod wymiar i w wybranym kolorze, ale przy większej ilości tylko (rzędu 50 sztuk). Stąd pewnie temat umarł dwukrotnie. 

Nie wiem czy 100zł za profilowany wieszak to nie jest trochę za dużo (50% ten ceny to już ciekawa oferta), gdyż tak naprawdę płacimy tutaj jedynie za względy estetyczne (plastikowe, popularne działają tak samo), a i tak naprawdę nimi cieszyć się będziemy mogli tylko przy chowaniu / wyjmowaniu marynarki/płaszcza z szafy. Moim zdaniem poziom zainteresowania ofertą może być analogiczny do prawideł saphir, bo to dość podoba sytuacja 

Opublikowano

Cenię sobie grę Fair Play i dobre relacje z kontrahentami. Być może dzięki temu radzimy sobie na trudnym dziś rynku.

Jedno chciałbym wyjaśnić - oczywiście nie chodziło o imitacje (zrób mi Pan taki sam, tylko taniej), ale o własny projekt luksusowego wieszaka, wyraźnie różny od HP. Pole manewru nie jest duże (wieszak to w końcu tylko wieszak), ale na pewno dałoby się coś wykombinować.

Opublikowano

. Moim zdaniem poziom zainteresowania ofertą może być analogiczny do prawideł saphir, bo to dość podoba sytuacja 

Argument, który pojawia się po raz drugi i jeżeli faktycznie tak miałoby być, to zaraz się przekonam ostatecznie, bo prawidła sprzedają nam się doskonale :)

Jedno chciałbym wyjaśnić - oczywiście nie chodziło o imitacje (zrób mi Pan taki sam, tylko taniej), ale o własny projekt luksusowego wieszaka, wyraźnie różny od HP. Pole manewru nie jest duże (wieszak to w końcu tylko wieszak), ale na pewno dałoby się coś wykombinować.

mosze, nie miałem wątpliwości, co do intencji. Przypomniało mi się po prostu kilka historii z niedalekiej przeszłości.