Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiałem się ostatnio nad długością i charakterem butonierek w marynarkach. Dzisiaj stosowane są różne rozwiązania, chociaż konserwatywne pracownie wciąż wykonują butonierki zaszyte z niewielkim okrążkiem. Jest to kontynuacja starej angielskiej szkoły krawieckiej, co dobrze ilustruje poniższe zdjęcie Sir Richarda Owena (1804-1892), aktualnie niepraktykowanej na Savile Row.

post-202-0-31352500-1370810011_thumb.jpg

Opublikowano

Właśnie tak robi Krupa&Rzeszutko w Poznaniu. Zaskoczyło mnie to przy odbiorze ostatniego garnituru, bo przeciez wszyscy mają ciśnienie na pełne rozcięcie. W poprzednim garniturze miałem butonierkę całkowicie rozciętą, ale widziałem też ich prace z lat 90 gdzie butonierka była taka jak na załączonym obrazku.

Opublikowano

Butonierka to jeden z drobnych elementów garnituru, która po prostu rzuca się w oczy. Znany paryski dom krawiecki Cifonelli o włoskich korzeniach w swoich garniturach stosuje mediolańską butonierkę, co wygląda bardzo estetycznie. Pod tym linkiem fotograficzny instruktaż jak to się robi, a wykonanie takiej butonierki zgodne z kanonem na zdjęciu poniżej wymaga nie lada wprawy i dłuższego treningu.

http://tuttofattoamano.blogspot.com/2011/03/boutonniere-milanaise-methode-cifonelli.html

post-202-0-38625300-1371137859_thumb.jpg

• Oceniam pozytywnie 1
  • 4 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie,

w ślubnym garniturze mam butonierkę z okrążkiem (reszta jest zszyta - wygląda mniej więcej jak w linku poniżej.). Czy w celu włożenia do środka kwiata (gardenia, róża lub goździk) powinieniem dać butonierkę do pełnego rozcięcia?

http://www.szarmant.pl/wp-content/uploads/2011/08/p%C4%99telka.jpg

W jaki sposób przypina się ten kwiat, jeśli z tyłu klapy nie wszyje się pętelek?