JakubAnderwald Posted October 11 Report Share Posted October 11 A jakiego rozmiaru poszukujesz? Są też inne marki i może któraś z nich będzie w Twoim rozmiarze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dragonek Posted October 11 Report Share Posted October 11 W dniu 30.09.2025 o 23:58, masler napisał: No i domyślam się, że zarówno te KH, jak i te Clue będą i tak jakościowo lepsze od tych wszystkich Ryłko, Bytomów, Lavardów i innych Wojasów? Dopiero co miałem w rękach brogsy Ryłko oznaczone jako "premium" i Lordy szyte metodą blake. Nie wiem jak z jakością na dłuższą metę byłoby - obie pary zwróciłem, ale pierwsze wrażenie: Lordy dużo lepszej jakości niż Ryłko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masler Posted October 13 Author Report Share Posted October 13 W dniu 11.10.2025 o 09:50, JakubAnderwald napisał: A jakiego rozmiaru poszukujesz? Są też inne marki i może któraś z nich będzie w Twoim rozmiarze. Na stopę długości 27,5-28cm (przy mierzeniu raz wychodzi tak, raz tak i nie wiem ostatecznie który dokładnie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubAnderwald Posted October 13 Report Share Posted October 13 Wychodzi rozmiar brytyjski 9-9,5, aż dziwne że jakieś marki mogą go nie mieć. Ja noszę UK 13 i musiałem wybierać pod to markę i myślałem że coś doradzę Wysłane z mojego Pixel 10 Pro XL przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masler Posted October 13 Author Report Share Posted October 13 5 godzin temu, JakubAnderwald napisał: Wychodzi rozmiar brytyjski 9-9,5, aż dziwne że jakieś marki mogą go nie mieć. Ja noszę UK 13 i musiałem wybierać pod to markę i myślałem że coś doradzę Wysłane z mojego Pixel 10 Pro XL przy użyciu Tapatalka Wg tabeli na stronie Patine dla stopy o długości 27,9cm pasuje rozmiar UK 8. W Partigiani 27,5cm to UK8 a 28cm to UK 8,5. Partigiani 7740 Black Oxford odpisali, że ma być dostępna moja rozmiarówka na klasycznebuty.pl za 3-4 tygodnie. Przymierzę sobie Z Patine brak info od środy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted October 13 Report Share Posted October 13 Godzinę temu, masler napisał: Wg tabeli na stronie Patine dla stopy o długości 27,9cm pasuje rozmiar UK 8. W Partigiani 27,5cm to UK8 a 28cm to UK 8,5. Partigiani 7740 Black Oxford odpisali, że ma być dostępna moja rozmiarówka na klasycznebuty.pl za 3-4 tygodnie. Przymierzę sobie Z Patine brak info od środy. Z tą tabelą byłbym ostrożny. Wg tabeli z Patine noszę UK 7, w które nawet nie jestem w stanie włożyć stopy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masler Posted November 28 Author Report Share Posted November 28 Btw z ciekawości. Jak jakościowo wypadają buty z Poszetki? https://www.poszetka.com/product-pol-8196-Klasyczne-Czarne-Oksfordy.html?curr=PLN&country=1143020003&selected_size=N&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gad_campaignid=17426699705&gbraid=0AAAAAC7eNDERYdjWi1gniXzIFc441n4op&gclid=CjwKCAiAraXJBhBJEiwAjz7MZefbcikg9DUH83Oj1_Xks4YqCpLT0TttNBpHYZCN5GeCAfVWnGVMZxoCJBsQAvD_BwE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tryhp3 Posted November 28 Report Share Posted November 28 Oni mają różnych dostawców. Te które podałeś to GYW, skóra z włoskiej garbarni, produkcja europejska, fabryczna zelówka, prawilny wygląd, cena uczciwa. Kupować i chodzić. Jak dalej szukasz to u Milera są podobne na promo szyte metodą Blake -> Buty męskie MILER oxfordy czarne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masler Posted November 30 Author Report Share Posted November 30 Aha czyli to nie jest but made by Poszetka (in Poland)? Ten Miler też widzę Made in Spain Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 30 Report Share Posted November 30 3 godziny temu, masler napisał: Aha czyli to nie jest but made by Poszetka (in Poland)? Ten Miler też widzę Made in Spain Co ciekawe, niektóre buty dla Poszetki robi Kleman https://kleman-france.com/en/ we Francji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masler Posted December 3 Author Report Share Posted December 3 A tak swoją drogą. Jaka jest właściwie przewaga butów ze skórzaną podeszwą z gumową zelówką w porównaniu do butów ze zwykłą gumową/sztuczną podeszwą? I mówię tutaj konkretnie o tym modelu poszetkowym. Jeśli dobrze widzę to gumowa zelówka jest zrobiona po całości powierzchni, która styka się z podłożem. Tylko na środku jej nie ma. Jaka jest przewaga takiego rozwiązania nad podeszwą gumową w całości? EDIT: A nie wiem czy tył nie jest też skórzany. Ciężko mi to wychwycić na zdjęciu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted December 3 Report Share Posted December 3 57 minut temu, masler napisał: A tak swoją drogą. Jaka jest właściwie przewaga butów ze skórzaną podeszwą z gumową zelówką w porównaniu do butów ze zwykłą gumową/sztuczną podeszwą? I mówię tutaj konkretnie o tym modelu poszetkowym. Jeśli dobrze widzę to gumowa zelówka jest zrobiona po całości powierzchni, która styka się z podłożem. Tylko na środku jej nie ma. Jaka jest przewaga takiego rozwiązania nad podeszwą gumową w całości? EDIT: A nie wiem czy tył nie jest też skórzany. Ciężko mi to wychwycić na zdjęciu Skórzana podeszwa inaczej pracuje, wg mnie fajnie się rozbija. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masler Posted December 3 Author Report Share Posted December 3 nawet jeśli jest na niej tyle gumy co w tej poszetce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted December 3 Report Share Posted December 3 16 minut temu, masler napisał: nawet jeśli jest na niej tyle gumy co w tej poszetce? O jakim konkretnym modelu buta mówisz? O takich: ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tryhp3 Posted December 4 Report Share Posted December 4 Zelówki są bardzo cienkie. Obcas często w miejscu najbardziej się wycierającym jest gumowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masler Posted December 4 Author Report Share Posted December 4 11 godzin temu, Velahrn napisał: O jakim konkretnym modelu buta mówisz? https://www.poszetka.com/product-pol-8196-Klasyczne-Czarne-Oksfordy.html - o tym. Czyli chyba to samo co podesłałeś, tylko inny kolor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted December 4 Report Share Posted December 4 3 godziny temu, masler napisał: https://www.poszetka.com/product-pol-8196-Klasyczne-Czarne-Oksfordy.html - o tym. Czyli chyba to samo co podesłałeś, tylko inny kolor. OK. Nie miałem nigdy takiej podeszwy, ale miałem bardzo podobne funkcjonalnie, tylko zrobione przez szewca. Czyli cienka gumowa zelówka z przodu buta. Wyciera się i śliza dużo mniej niż skóra, poza tym zachowuje się jak skóra. Izolacja termiczna od podłoża żadna, niestety, to nie jest rozwiązanie na zimę. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masler Posted December 8 Author Report Share Posted December 8 W dniu 4.12.2025 o 14:56, Velahrn napisał: Izolacja termiczna od podłoża żadna, niestety, to nie jest rozwiązanie na zimę. A latem to będzie plus, bo stopa będzie lepiej oddychać, czy minus, bo skoro brak izolacji, to jak rozumiem od ciepłego asfaltu będzie dodatkowo grzać w środku buta? Na zimę co w takim razie byś polecił? Zwykła gumowa podeszwa? A jakiś konkretny model? Oczywiście chodzi mi o buty do garnituru, na formalne okazje, bo tak na co dzień to sobie chodzę w ocieplanych trzewikach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najmniejszy Posted December 9 Report Share Posted December 9 Godzinę temu, masler napisał: A latem to będzie plus, bo stopa będzie lepiej oddychać, czy minus, bo skoro brak izolacji, to jak rozumiem od ciepłego asfaltu będzie dodatkowo grzać w środku buta? Izolacja termiczna a przepuszczanie powietrza to dwie różne rzeczy, skóra na podeszwy jest dużo za gruba żeby oddychać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tryhp3 Posted December 9 Report Share Posted December 9 12 godzin temu, masler napisał: A latem to będzie plus, bo stopa będzie lepiej oddychać, czy minus, bo skoro brak izolacji, to jak rozumiem od ciepłego asfaltu będzie dodatkowo grzać w środku buta? Na zimę co w takim razie byś polecił? Zwykła gumowa podeszwa? A jakiś konkretny model? Oczywiście chodzi mi o buty do garnituru, na formalne okazje, bo tak na co dzień to sobie chodzę w ocieplanych trzewikach Na formalne okazje lepsza będzie podeszwa skórzana. Tylko na zimowe warunki dobrze podzelować. Raczej takich butów nie będziesz używał w pełnym śniegu. Ani spacerował na mrozie. Formalne okazje w zimie to raczej wnętrza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted December 9 Report Share Posted December 9 13 godzin temu, masler napisał: A latem to będzie plus, bo stopa będzie lepiej oddychać, czy minus, bo skoro brak izolacji, to jak rozumiem od ciepłego asfaltu będzie dodatkowo grzać w środku buta? Na zimę co w takim razie byś polecił? Zwykła gumowa podeszwa? A jakiś konkretny model? Oczywiście chodzi mi o buty do garnituru, na formalne okazje, bo tak na co dzień to sobie chodzę w ocieplanych trzewikach Szczerze, to nie zauważyłem aby podeszwa skórzana wpływała jakoś bardzo na oddychalność. Co do izolacji, gdybym miał chodzić cały dzień po rozgrzanym asfalcie, to chyba bym wybrał gumową - ale zdarza się to rzadko. Podczas mrozów mamy sytuację, gdy całe podłoże jest równomiernie ochłodzone - zazwyczaj - i różnica temperatur między nim a naszym ciałem to ~ 36 stopni. Podczas upałów, niektóre fragmenty podłoża nagrzewają się dużo bardziej niż inne (te nasłonecznione), a te w cieniu są znacznie chłodniejsze. Moje ulubione buty to jedna warstwa skóry, full grain, bez podszewki. Takie buty - w formie trzewików - noszę w zimę z grubsza skarpetką. w lato - w formie butów żeglarskich - z cienką. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masler Posted December 10 Author Report Share Posted December 10 23 godziny temu, tryhp3 napisał: Na formalne okazje lepsza będzie podeszwa skórzana. Tylko na zimowe warunki dobrze podzelować. Raczej takich butów nie będziesz używał w pełnym śniegu. Ani spacerował na mrozie. Formalne okazje w zimie to raczej wnętrza. Nie no zdecydowanie taki but nie do codziennego użytkowania i dłuższych spacerów na mrozie. Raczej do przejścia z punktu A do B i sterczenia w pomieszczeniach (co prawda też tych zabytkowych, gdzie temperatura nieraz dorównuje ten z zewnątrz). A jak będzie trzeba przejść akurat kawałek po głębokim śniegu to raczej podeszwa większej różnicy nie zrobi - i tak się zamoczę 😁 Podobnie latem - but ubierany na okazje, wiec problem chodzenia całego dnia po rozgrzanym asfalcie nie jest tutaj istotny. Generalnie termoizolacja nie jest jakimś wielkim problemem, bo zawsze można docieplić się dobrą skarpetą. Bardziej się obawiam o wilgotność. Nie wiem na ile taka skóra jest gruba i potrafi zatrzymać wilgoć na zewnątrz np podczas właśnie dreptania po śniegu czy wdepnięcia w kałużę. Pewnie można to jakoś zaimpregnować, ale pytanie do jakiego stopnia. I mimo, że tak jak wspomniałem po śniegu raczej za długo chodzić nie chce i po kałużach specjalnie nie biegać, to jednak takie sytuacje tez się trafią. I pozostaje wtedy pytanie czy korzyści jakie daje skórzana podeszwa (z zelówką ofc) jest warta poświęcenia ewentualnych problemów z wilgocią. Oczywiście w korzyściach pomijam aspekt prestiżu i elegancji - chodzi mi bardziej o komfort, wytrzymałość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tryhp3 Posted December 10 Report Share Posted December 10 Po podzelowaniu nie będziesz musiał już niczym impregnować podeszwy. Spacerowanie zimą bez zelówki jest niebezpieczne, ponieważ taka podeszwa jest bardzo śliska na lodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mosze Posted December 10 Report Share Posted December 10 Nie tylko na lodzie, wystarczą mokre kafelki i już można się nieźle wyłożyć. Zelowanie poprawia przyczepność i zapobiega zużywaniu się podeszwy, eliminuje potrzebę konserwacji. Ja zeluję wszystkie pary. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tryhp3 Posted December 11 Report Share Posted December 11 W dniu 9.12.2025 o 14:06, Velahrn napisał: Moje ulubione buty to jedna warstwa skóry, full grain, bez podszewki. Takie buty - w formie trzewików - noszę w zimę z grubsza skarpetką. w lato - w formie butów żeglarskich - z cienką. Takich butów to raczej za wiele nie ma. Jakieś przykładowe modele podasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts