Skocz do zawartości

[Józef Błoński] Garnitur 3-częściowy z ciemnobrązowego fresco

Non Vid

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Estetyka Dark Academia — dla koloru oraz klap na kamizelce.

???

Z braku konta na Tiktoku i Instagramie chyba zaczęły mnie omijać takie rzeczy.

Co do garnituru - bardzo fajnie, że się zdecydowałeś szyć! Pierwsza przymiarka jest dla krawca, więc jeszcze mało widać - czekamy z niecierpliwością na ciąg dalszy! Swoją drogą, ja bardzo lubię Fresco, także na spodnie, mimo tej pewnej szorstkości.

• Like 1

1 godzinę temu, Velahrn napisał:

???

Z braku konta na Tiktoku i Instagramie chyba zaczęły mnie omijać takie rzeczy.

Ja zgarnąłem inspirację z YouTube. Dark Academia to estetyka inspirowana klimatem klasycznych uczelni wyższych: https://www.realmenrealstyle.com/dark-academia-fashion/

Obecnie największe zagwozdki mam w kwestii kamizelki. Masz może jakieś uwagi do pomysłu kamizelki bez podszewki? Która byłaby bardziej przewiewna:
- 2 warstwy fresco, czy
- 1 warstwa fresco, 1 warstwa wiskozy?

Projekt fajnie się zapowiada, relacjonuj dalej ;) 

Co do kamizelki - nie bardzo rozumiem, ale najlepiej zapytaj Pana Józefa - fresco ma dość szorstki chwyt, więc jeśli kamizelka będzie miała plecy z tkaniny zasadniczej to może wpływać na gorsze układanie się marynarki.

9 minut temu, me.spoke napisał:

Co do kamizelki - nie bardzo rozumiem, ale najlepiej zapytaj Pana Józefa - fresco ma dość szorstki chwyt, więc jeśli kamizelka będzie miała plecy z tkaniny zasadniczej to może wpływać na gorsze układanie się marynarki.

Problem w tym, że Pan Józef ma interes w przekonywaniu mnie do używania podszewki gdzie tylko można, bo to oszczędza krawcowi sporo pracy wewnątrz ubrania...

Tak, znam jego zdanie o podszewkach, ale sam się do tego przekonałem. Rzeczywiście plecy lepiej się układają kiedy masz podszewkę, szczególnie w szorstkich lub cienkich tkaninach. Na przewiwewności dużo nie tracisz.

Na pewno zrobiłbym cienką podszewkę w marynarce, a co do kamizelki - na upartego możesz jej sobie oszczędzić, ale nie wiem czy to tak wiele zmieni.

• Like 1

16 godzin temu, me.spoke napisał:

Tak, znam jego zdanie o podszewkach, ale sam się do tego przekonałem. Rzeczywiście plecy lepiej się układają kiedy masz podszewkę, szczególnie w szorstkich lub cienkich tkaninach. Na przewiwewności dużo nie tracisz.

Na pewno zrobiłbym cienką podszewkę w marynarce, a co do kamizelki - na upartego możesz jej sobie oszczędzić, ale nie wiem czy to tak wiele zmieni.

A znasz może jakieś miejsce w Warszawie, gdzie mógłbym przetestować kamizelkę bez podszewki? Nawet w Internecie ciężko coś takiego znaleźć...

17 godzin temu, me.spoke napisał:

Zgadzam się z tą opinią. Jednak podszewka daje lepsze układanie się, taka marynarka inaczej pracuje.

10 godzin temu, Velahrn napisał:

Zgadzam się z tą opinią. Jednak podszewka daje lepsze układanie się, taka marynarka inaczej pracuje.

Co sądzisz o tych projektach? Tutaj forumowicz ma półpodszewkę (czyli dolna część pleców też z samego fresco). Ja najmocniej rozważam ćwierć podszewkę (czyli z przodu też materiał zasadniczy, ale plecy takie jak tutaj).

A czemu tak za wszelką cenę nie chcesz podszewek? Nie rozumiem o co chodzi z dwiema warstwami fresco w kamizelce - albo plecy robisz z podszewki, albo z tkaniny zasadniczej wykończonej podszewką. Wariantu bezpodszewkowej kamizelki z dwóch warstw tkaniny zasadniczej nie znam.

Jeśli to ma być garnitur noszony jako trzyczęściowy to podszewka wiele nie zmieni w sensie odczuć termicznych. Szczególnie cienka, jedwabna. Może za to poprawić układanie się marynarki w ruchu, np. jak wstaniesz zza stołu to plecy marynarki nie będą się w takim stopniu wspierać na kamizelce, co pozytywnie wpłynie na układanie się ubrania.

Sam mam garnitur z wełny wysokoskretnej VBC uszyty przez Pana Józefa z pełną, cienką podszewką. Nawet garnitur z tkaniny o najbardziej otwartym splocie grzeje bardziej niż sama koszula. 

Wybór ostatecznie sprowadza się do tego, na czym bardziej Ci zależy:

Opcja 1. Bardziej bajeranckie wykończenie w środku zalatujące Włochami i (być może) wpływające nieco lepiej na komfort termiczny.

Opcja 2. Mniej bajeranckie wykończenie mogące poprawić układanie się marynarki.

• Like 2

25 minut temu, me.spoke napisał:

A czemu tak za wszelką cenę nie chcesz podszewek?

Celem jest garnitur, który idealnie mógłbym komfortowo nosić o każdej porze roku. Już teraz, z powodu zbytniego nagrzewania się, trudno mi nosić marynarki latem (nawet wieczorami), a mam w planach zimy również spędzać w gorących klimatach... A do mojej urody pasują ciemne kolory, więc materiał będzie też nagrzewał się w słońcu. Poza tym łatwo grzeję się też w różnych przestrzeniach zamkniętych. 🥵

Kamizelkę chyba jednak zrobię normalnie z podszewką, bo będę ją optymalizował pod przestrzenie zamknięte (a cupro jest może mniej przewiewne od fresco, ale też mniej izolujące termicznie przy braku wiatru). Nadal waham się pomiędzy półpodszewką, a ćwierć podszewką w marynarce, ale tutaj zadecydują może względy praktyczne...

6 godzin temu, Non Vid napisał:

Co sądzisz o tych projektach? Tutaj forumowicz ma półpodszewkę (czyli dolna część pleców też z samego fresco). Ja najmocniej rozważam ćwierć podszewkę (czyli z przodu też materiał zasadniczy, ale plecy takie jak tutaj).

Oba zamówienia bardzo fajne, podbają mi się.

Natomiast ja mam jedną marynarkę właśnie z pól-podszewką (co prawda nie od Błońskiego, a od Macaroni Tomato MTM), czyli podszewka jest tylko na wysokości barków i w rękawach,  od łopatek w dól nie ma - i wcale nie jest to takie super, tzn. nie wpływa bardzo na komfort termiczny. 

Moi zdaniem półpodszewka jest przereklamowana.

• Like 1

5 minut temu, Non Vid napisał:

Celem jest garnitur, który idealnie mógłbym komfortowo nosić o każdej porze roku. Już teraz, z powodu zbytniego nagrzewania się, trudno mi nosić marynarki latem (nawet wieczorami), a mam w planach zimy również spędzać w gorących klimatach... A do mojej urody pasują ciemne kolory, więc materiał będzie też nagrzewał się w słońcu. Poza tym łatwo grzeję się też w różnych przestrzeniach zamkniętych. 🥵

Kamizelkę chyba jednak zrobię normalnie z podszewką, bo będę ją optymalizował pod przestrzenie zamknięte (a cupro jest może mniej przewiewne od fresco, ale też mniej izolujące termicznie przy braku wiatru). Nadal waham się pomiędzy półpodszewką, a ćwierć podszewką w marynarce, ale tutaj zadecydują może względy praktyczne...

Nie ma czegoś takiego jak garnitur całoroczny. To znaczy, nie ma takiego materiału, który zapewniał by komfort termiczny zarówno przy 0 C, jak i przy 30 C. Luźny splot jest zaletą latem, a wadą zimą, podobnie "puchatość", czy jak się to fachowo mówi, zgrzebność. To znaczy da się uszyć MARYNARKĘ całoroczną (zimą po prostu zakładasz na nią płaszcz albo kurtkę), ale nie da się uszyć takich spodni.

Kamizelki w lato to jakieś nieporozumienie, to idiotyczna moda wykreowana na potrzeby ślubów, w lato powinno się zapewniać cyrkulację powietrza, a nie dodatkowo zabudowywać przód ciała kamizelką.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 3