victordeleco2 Napisano 29 Listopad 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2024 Czym zasadniczo różnią się marynarki Lazio od Havana? Czy fit jest ten sam czy któryś jest bardziej dopasowany. Stare garnitury miałem w rozmiarze 48 a aktualne co chodzę wszystkie są szyte na miarę. W klatce mam około 96cm (182cm, 82kg). 48 będzie pasował czy jednak 50? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gocławianin Napisano 29 Listopad 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2024 2 godziny temu, victordeleco2 napisał: Celowałbym raczej w 50 (havana, lazio, washington). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victordeleco2 Napisano 29 Listopad 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2024 24 minuty temu, Gocławianin napisał: Celowałbym raczej w 50 (havana, lazio, washington). Czyli jak rozumiem one są raczej slim fit i trzeba rozmiar większy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gocławianin Napisano 29 Listopad 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2024 havana i lazio slim fit, washington super slim. Ja bardzo dawno temu, a dokładnie naście kilo temu przy wadze 75 kg (chociaż klatkę miałem wtedy w okolicach 100; wzrost niemal taki sam), nosiłem jeszcze 48 w garniturach susu. Przy Twojej wadze brałbym 50. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 29 Listopad 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2024 6 godzin temu, victordeleco2 napisał: Czym zasadniczo różnią się marynarki Lazio od Havana? Linią ramion. Havana ma cienkie wypełnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coven Napisano 30 Listopad 2024 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2024 Nie wprowadzajcie kolegi w błąd, bo te kroje różnią się dosyć znacząco między sobą, a przynajmniej na tyle, że dochodzi kwestia wybrania rozmiaru oczko wyżej bądź niżej. Havana ze slim-fitów jest najobszerniejsza, zwłaszcza w talii. Jest to krój częściej używany w nieformalnych marynarkach, więc zwykle nie posiada także wypełnień w ramionach. Lazio to już bardziej dopasowany slim-fit, który może ale nie musi posiadać wypełnienia w ramionach i np. pełną podszewkę zamiast częściowej. Przy tych dwóch krojach byłbym ostrożny z zamawianiem tego samego rozmiaru, bo można się zdziwić. Na stronie susu można porównać sobie wymiary obu, gdyż w tabelach podają wymiary charakterystyczne dla danego kroju. Przy Twojej klatce szedłbym raczej w 48 niż 50 (krój Havana). Sam mam klatkę ~100cm i mieszczę się zarówno w jeden jak i drugi (wersje long, czyli 94 i 98), z tym że 98 wygląda czasem jakby można ją było nieco zwęzić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 30 Listopad 2024 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2024 3 godziny temu, Coven napisał: Nie wprowadzajcie kolegi w błąd, bo te kroje różnią się dosyć znacząco między sobą, a przynajmniej na tyle, że dochodzi kwestia wybrania rozmiaru oczko wyżej bądź niżej. Havana ze slim-fitów jest najobszerniejsza, zwłaszcza w talii. Jest to krój częściej używany w nieformalnych marynarkach, więc zwykle nie posiada także wypełnień w ramionach. Przy tych dwóch krojach byłbym ostrożny z zamawianiem tego samego rozmiaru, bo można się zdziwić. Na stronie susu można porównać sobie wymiary obu, gdyż w tabelach podają wymiary charakterystyczne dla danego kroju. Tzn. one różnią się jednym centymetrem (albo połową - zależy jak kto liczy) w klatce, w tali akurat są identyczne... co potwierdzam bo trochę tego mierzyłem. Ten cm jest pomijalny, przynajmniej w rozmiarze 106 który noszę. De facto rozrzut jest taki, że jedna Havana w takim rozmiarze jest na mniej OK, a całkiem często zdarza się inna której nawet nie zapnę... Takie same spostrzeżenia miała osoba od której kiedyś chciałem Havanę w tym rozmiarze kupić i na nas obydwu była po prostu za mała... 3 godziny temu, Coven napisał: Lazio to już bardziej dopasowany slim-fit, który może ale nie musi posiadać wypełnienia w ramionach i np. pełną podszewkę zamiast częściowej. Nigdy nie widziałem Lazio bez wypełnień, ale być może kiedyś były, obecnie jest tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coven Napisano 30 Listopad 2024 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2024 @tryhp3 Ja miałem kilka marynarek w kroju Havana i wszystkie były (w obrębie jednego rozmiaru) były mniej więcej podobne i gdy trafiłem przy którymś zamówieniu z Otrium czy używce z Vinted na Lazio, to od razu odczułem różnicę w dopasowaniu, szczególnie w talii (oczywiście nie przerabiane). Pamiętam, też artykuł na stronie Susu z porównaniem poszczególnych krojów i była tam wzmianka o tym większym dopasowaniu Lazio, ale teraz już nie mogę tego znaleźć. Prawdopodobnie masz większe doświadczenie więc nie będę się kłócił, chciałem tylko ostrzec kolegę na podstawie własnych (jak widać nie zawsze w 100% sprawdzonych) doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 30 Listopad 2024 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2024 Trzeba też brać pod uwagę, że ich rozmiarówka się zmienia. Np. ich nowy krój koszuli ma do każdej szerokości kołnierza inne wymiary reszty, obecnie pary 37-38, 39-40, 41-42 itd. różniły się tylko szerokością kołnierza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victordeleco2 Napisano 4 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2024 Zamówiłem na Otrium.com ciemnoszary blezer jednorzędowy a przyszedł dwurzędowy :D. Rozmiar 50 na długość jest ok, talia też z kolei w ramionach na styk. Co ciekawe jest bez konstrukcji (podszewka jedynie w rękawie) -z wełny Lanifico Cerruti. Jak za 87€ to jest chyba ok więc pewnie sobie zostawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 4 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2024 Wchodzi Wam kod EXTRA27 na Otrium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luca Napisano 5 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2024 11 godzin temu, flozbi napisał: Wchodzi Wam kod EXTRA27 na Otrium? Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coven Napisano 5 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2024 W sumie nie powinien, bo SuSu jest jedną z wykluczonych marek w tej promce, choć przez weekend po przełączeniu na EU wchodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragonek Napisano 5 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2024 A teraz po przełączeniu na EU SuSu nie działa, wróciło za to na otrium.pl. PS: Pierwszy raz zamówiłem koszule w kroju extra slim fit i różnica między zwykłym slim jest naprawdę spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garzagrossa Napisano 5 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2024 Nawet w tym samym kroju zdarzają się trudne do zrozumienia różnice między modelami. Trudno mi powiedzieć, z czego to wynika i to nie jest nawet różnica między sztukami (wymiary mają jakiś margines błędu oczywiście). Np. jeden model koszuli extra slim jest bardzo komfortowy, w innym testowałem trzy sztuki i nie mogłem podnieść ramion w żadnej z nich, ten sam rozmiar obydwu modeli. Możliwe, że są jakieś dostosowania w kroju do elastyczności materiału i zdarza się im spartaczyć, nie wiem. Nawiasem mówiąc, ja zrobiłem z 15-20 zamówień na Otrium przez ostatnie 1.5 roku i nigdy nie miałem pomyłki w przedmiocie/rozmiarze, żadnej brudnej sztuki itd. Tyle tylko, że niektóre widać, że były ze zwrotu, bo brakowało jakiś zaszyć, oryginalnego pakowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Mateusz Napisano 6 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2024 Otrium ma poczucie humoru: 33 euro za zwrotną przesyłkę po promce Blak Friday Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garzagrossa Napisano 6 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2024 2 hours ago, Karol Mateusz said: Otrium ma poczucie humoru: 33 euro za zwrotną przesyłkę po promce Blak Friday Nie 33 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Mateusz Napisano 6 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2024 Nie Automat wyraźnie nalicza mi 33 euro (pobrane od ceny zakupu). Już do nich napisałem. Obstawiam pomyłkę, że na Polskę automatycznie są 33 złote, a ponieważ zakup był ze sztuczką podmiany EU na Poland, to pewnie takie dziwactwo wyszło. Ale będę informował na bieżąco. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xardas Napisano 6 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2024 W dniu 4.12.2024 o 19:23, victordeleco2 napisał: Zamówiłem na Otrium.com ciemnoszary blezer jednorzędowy a przyszedł dwurzędowy :D. Rozmiar 50 na długość jest ok, talia też z kolei w ramionach na styk. Co ciekawe jest bez konstrukcji (podszewka jedynie w rękawie) -z wełny Lanifico Cerruti. Jak za 87€ to jest chyba ok więc pewnie sobie zostawie. Ten? https://www.otrium.pl/product/havana-dark-grey Bo planowałem zamówić, ale nie chcę dwurzędówki:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 7 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2024 Jak ktoś ma rozmiar 48 to chyba warto https://www.otrium.pl/product/brown-check-overcoat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 7 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2024 W dniu 5.12.2024 o 14:45, dragonek napisał: PS: Pierwszy raz zamówiłem koszule w kroju extra slim fit i różnica między zwykłym slim jest naprawdę spora. A na grupach FB, pukają mi po głowie, jak z takimi śmiałymi stwierdzeniami wystrzelę W dniu 5.12.2024 o 16:38, garzagrossa napisał: Nawet w tym samym kroju zdarzają się trudne do zrozumienia różnice między modelami. Trudno mi powiedzieć, z czego to wynika i to nie jest nawet różnica między sztukami (wymiary mają jakiś margines błędu oczywiście). Np. jeden model koszuli extra slim jest bardzo komfortowy, w innym testowałem trzy sztuki i nie mogłem podnieść ramion w żadnej z nich, ten sam rozmiar obydwu modeli. Możliwe, że są jakieś dostosowania w kroju do elastyczności materiału i zdarza się im spartaczyć, nie wiem. Już trochę pisałem o rozmiarach parę postów do tyłu. Rozmiarówka SuSu 10 lat temu mogła być nieco inna, a nawet takie stare kolekcje wysyłają. Jeszcze dodam, że Otrium to outlet, to co nie przeszło kontroli jakości też tutaj wrzucają. W dniu 5.12.2024 o 16:38, garzagrossa napisał: Nawiasem mówiąc, ja zrobiłem z 15-20 zamówień na Otrium przez ostatnie 1.5 roku i nigdy nie miałem pomyłki w przedmiocie/rozmiarze, żadnej brudnej sztuki itd. Tyle tylko, że niektóre widać, że były ze zwrotu, bo brakowało jakiś zaszyć, oryginalnego pakowania. Na podobną a nawet większą ilość, praktycznie zawsze coś było nie tak. Teraz jak wyślą zły rozmiar to nawet im tego w formularzu zwrotnym nie zaznaczam, bo zwracają dopiero jak się upomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 7 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2024 16 minut temu, tryhp3 napisał: to co nie przeszło kontroli jakości też tutaj wrzucają. Czego nie przeszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 7 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2024 2 minuty temu, michasacuer napisał: Czego nie przeszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victordeleco2 Napisano 9 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2024 W dniu 7.12.2024 o 00:03, xardas napisał: Ten? https://www.otrium.pl/product/havana-dark-grey Bo planowałem zamówić, ale nie chcę dwurzędówki:D Tak to ten - dostałem dwurzędową, ale nie zwróciłem tylko sobie zostawiłem. Może Ty otrzymasz jednorzędową widzę że teraz na Polskim Otrium drożej niż na tym Otrium.com bo brałem za 87€. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EleganckiJan Napisano 15 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2024 Czy te ciuchy z Otrium to produkty bez żadnych wad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi