Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dedonde, kamizelkę da się dobrać w kolorze zbliżonym do kupionego wcześniej dwuczęściowego garnituru, ale praktycznie jedyne wyjście to po kupnie garnituru kamizelkę uszyć. Idziesz z marynarką i dobierasz z katalogu tkanin najbardziej zbliżony kolor (to zadziała zwłaszcza przy ciemnych tkaninach). Kupowanie kamizelki w sklepie prawie na pewno skończy się jednocześnie zbyt małą i zbyt dużą różnicą między garniturem i kamizelką.

Opublikowano

Dedonde, kamizelkę da się dobrać w kolorze zbliżonym do kupionego wcześniej dwuczęściowego garnituru, ale praktycznie jedyne wyjście to po kupnie garnituru kamizelkę uszyć. Idziesz z marynarką i dobierasz z katalogu tkanin najbardziej zbliżony kolor (to zadziała zwłaszcza przy ciemnych tkaninach). Kupowanie kamizelki w sklepie prawie na pewno skończy się jednocześnie zbyt małą i zbyt dużą różnicą między garniturem i kamizelką.

a dwa posty wcześniej

Jeśli nie bierzesz trzyczęściowego garnituru, to kamizelka powinna być kontrastowa. Jeżeli kolor będzie zbliżony, to efekt będzie dziwny i niekorzystny.

Jeśli garnitur jest dwuczęściowy, to tylko kamizelka w kolorze różniącym się od reszty. Kolor możliwie najbliższy nadal będzie różnił się na tyle, że całość będzie wyglądała dziwnie. Zły pomysł - reasumując. 

Opublikowano

Panowie to już rozumiem :). Nawet szczerze mówiąc, patrząc na garnitury 3 częściowe to i tak wszystko się zlewa, więc nawet może i lepiej coś innego koloru/wzoru. 

Czy może mi ktoś podać jaka kamizelka pasuje do garnituru York:

http://eu.suitsupply.com/pl/suits/york-niebieski-gładki/P2529Y.html?cgid=Suits&prefn1=color&prefv1=Niebieski

Nie musi to być kamizelka ze strony SuSu. Po prostu przykład, coś co pasuje, będę bardzo wdzięczny.

Opublikowano

Jeżeli zdecydujesz się na szycie, to taka będzie pasowała:

http://www.poszetka.com/product-pol-2956-Kamizelka-jednorzedowa-szyta-na-miare.html

Z kamizelkami Suitsupply jest ogólnie tak, że one najczęściej są wykonane z mało formalnych materiałów, więc raczej się nie nadadzą. Chyba, że pojawi się 3-częściowy garnitur, z którego kamizelka będzie pasowała do Twojego garnituru ślubnego. Wtedy od razu będziesz miał 2 garnitury. :)

Opublikowano

Nie umiem (dziś, jutro i za miesiąc) znaleźć uzasadnienia dla zakupu kamizelki w poszetka.com (z cała sympatią dla firmy) w cenie 800zł. I to na jedną "ślubną" okazję.

Przeciętny krawiec weźmie 150-300zł za igłę + materiał (niedużo). 

• Oceniam pozytywnie 6
Opublikowano

Kamizelka może być przecież później używana. Nie orientuję się w cenach materiałów, ale wełny w sklepie szarmant.pl potrafią kosztować 500 zł i więcej za metr. Oczywiście nie namawiam - przedstawiam opcje.

Opublikowano

Kamizelka może być przecież później używana. Nie orientuję się w cenach materiałów, ale wełny w sklepie szarmant.pl potrafią kosztować 500 zł i więcej za metr. Oczywiście nie namawiam - przedstawiam opcje.

Powiedzmy sobie szczerze, że "ślubna" kamizelka będzie miała ograniczone spektrum zastosowań w czasie "po". A w co do mojego "niedużo" - chodziło mi o ilość materiału, nie cenę. :) Oczywiście nie krytykuję Twojej podpowiedzi, co ceny w poszetka.com :)

Opublikowano

a dwa posty wcześniej

Jeśli garnitur jest dwuczęściowy, to tylko kamizelka w kolorze różniącym się od reszty. Kolor możliwie najbliższy nadal będzie różnił się na tyle, że całość będzie wyglądała dziwnie. Zły pomysł - reasumując. 

Czytałem i dlatego napisałem kontr-post: nie zgadzam się, bo mam sprawę przetestowaną.

Mając katalog tkanin, gdzie jest kilkadziesiąt grafitów, da się dobrać do dwuczęściowego garnituru grafitowego z wieszaka materiał, który będzie wystarczająco podobny.

Testowałem to na trzech przypadkach: czerni, graficie i granacie. W przypadku czerni wyszło bezproblemowo, grafit minimalnie gorzej. Przy granacie nie byłem zadowolony, bo tam garnitur miał trochę bardziej charakterystyczny odmienny i lekko świecący kolor. W pozostałych dwóch przypadkach różnica jest niezauważalna w świetle sztucznym, a w świetle dziennym wymaga inspekcji z odległości 30 centymetrów.

Oczywiście, że najlepiej uszyć trzyczęściowy garnitur, ale nie każdy może sobie na to pozwolić. A kupno dwuczęściowego SS i doszycie kamizelki z dobranymi materiałem o prawie tym samym kolorze będzie w większości przypadków skutkowało o niebo lepszym efektem niż kupno trzyczęściówki w Bytomie. Przecież, Hargin, bardziej Ci będą przeszkadzać zbyt szerokie ramiona i klejony przód aniżeli różnica w materiale, którą dostrzeżesz oglądając materiały z bliska pod słońcem.

EDIT: Paradoksalnie większym problemem będą guziki niż materiał!

Opublikowano

Zrozumiałem, że krytykujesz cenę :). Przyznam się :),  że zamówiłem tą kamizelkę, a nawet więcej, bo zamieniłem ją na dwurzędową, dodałem klapy i poprosiłem o drugi komplet guzików w innym kolorze. Poniekąd zgadzam się, że cena jest wysoka w porównaniu z ceną np. garnituru, ale mimo to zdecydowałem się (nie zawsze decydują względy ekonomiczne) - chciałem załatwić sprawę bezproblemowo tzn. uniknąć szukania materiału, podszewki, guzików itd. Mam też rabat dla stałych klientów w Poszetka.com.

Mam zamiar jej używać nie tylko przy okazji różnych uroczystości, a nawet spróbować ją nosić w zestawach nieformalnych, bez marynarki.

Oczywiście wolę obronić swoją decyzję pod kątem stylistycznym niż ekonomicznym - to każdy sam rozważy. :) Uważam też, że stwierdzenie, że coś jest drogie/tanie bywa względne, a może koledze będzie pasowała ta opcja.

Opublikowano

@Lebowski32: wiele rzeczy może udawać inne (lepiej lub gorzej) - dla mnie takie połączenie jest kompletnie nieakceptowalne.  Taki "fałsz" we własnym wizerunku, a w dodatku na własnym ślubie? Wolę, aby kamizelka różniła się zasadniczo i była typową odd waiscoat. Są obszary, w których kompromis jest niepożądany. 

@Aron: kamiezlka z poszetki.com jest relatywnie droga (w relacji do stopnia skomplikowania, w relacji do cen garniturów). Natomiast staramy się pomóc koledze, którzy szuka zestawu na ślub - Ty ze swoich ubrałbyś połowę gości.  :) 

Opublikowano

@Lebowski32: wiele rzeczy może udawać inne (lepiej lub gorzej) - dla mnie takie połączenie jest kompletnie nieakceptowalne.  Taki "fałsz" we własnym wizerunku, a w dodatku na własnym ślubie? Wolę, aby kamizelka różniła się zasadniczo i była typową odd waiscoat. Są obszary, w których kompromis jest niepożądany. 

Mam problem z tym, że krytykujesz z automatu takie rozwiązanie, a ile ich widziałeś w praktyce? Wychodzisz z założenia, że będzie Cię to kłuć w oczy w każdym wypadku, zupełnie niepotrzebnie. Do smokingu też miałbyś problem, nawet jeśli cała kamizelka będzie się chować pod marynarkę i nie będziesz mieć najmniejszej szansy zobaczyć różnicy? Pas smokingowy i mucha mogą być z jedwabiu innego niż na klapach marynarki, a "fałszem" będzie U-kamizelka schowana pod marynarką, by zasłaniać pas? Give me a break :)

Opublikowano

Swoje problemy musisz nauczyć się rozwiązywać sam.

Na temat smokingu się nie wypowiadam, bo średnio mnie interesuje i nie mam doświadczenia na tym polu. Jednak łączenie dwóch różnych tkanin, aby udawał jednolity trzyczęściowy garnitur jest wysublimowaną aberacją.

Edit: dodam, że to moje zdanie i zupełnie nie zamierzam Cię przekonywać

Opublikowano

Hargin, ale w toku dyskusji możesz mnie przekonać, tak może wyjść, albo ja Ciebie ;)

Chciałem Ci tylko pokazać, że Twój argument może być bardziej teoretyczny niż faktyczny. Przecież jeśli tkanina z katalogu będzie mieć ten sam numer referencyjny co ta użyta do zrobienia garnituru z wieszaka, to nie będziesz mieć chyba nic przeciw takiemu wariantowi?

Dlatego warto się zastanowić - czy chodzi o teorię i numer katalogowy tkaniny, czy o to, czy rzeczywiście różnice widać.

Opublikowano

Ok, jeśli wybierzesz identyczną tkaninę, ale z innej partii - to przy kamizelce być może nie będzie widać różnicy - jednak, czy będzie, czy nie będzie być może wyjdzie dopiero po uszyciu. 

Opublikowano

Panowie, proszę Was o poradę.

Zamierzam kupić garnitur, ale z uwagi na szerokie uda zastanawiam się nad Havana Traveller, gdzie można dobrać osobno marynarkę i spodnie

http://eu.suitsupply.com/pl/suits/havana---osobny-wyb%C3%B3r-rozmiar%C3%B3w-marynarki-i-spodni/C4760-S.html

Moje wymiary to:

klatka: 87
talia na wysokości pępka: 76
pas: 85
udo: 57

Wydaje mi się, że marynarkę powinienem wziąć w rozmiarze 42, chociaż size advisor doradza 44.
Z kolei spodnie... najsensowniejszy wydaje się rozmiar 50, bo nie będą wtedy wyglądały jak leginsy. Jednak w tym rozmiarze w pasie i w biodrach będą o ok. 6 cm za duże. Czy jest możliwa tak duża przeróbka tych części spodni, aby jakoś to wyglądało?
Opublikowano

Raczej tak, mierzyłem się z pomocą drugiej osoby.

Ogólnie spodnie z Próchnika, które mają 59 cm obwodu w najszerszej części uda uważam za bardzo komfortowe, nigdzie się nie opinają, itd.

Opublikowano

Problem w tym, że nie noszę marynarek ;) Ostatni garnitur kupiłem jakieś 7 lat temu przed studniówką - Próchnik w rozmiarze 176/88/78, jednak z perspektywy czasu widzę, że marynarka "wisi" - jest o dobre dwa rozmiary za duża. Spodnie od tego garnituru leżą dobrze.

Aby zorientować się w rozmiarach ostatnio przymierzyłem też w Vistuli ten garnitur: http://vistula.pl/garnitury/garnitur,id-72763w rozmiarze  170/92/78 (80). Marynarka była za szeroka o 1 - 2 cm w barkach. W spodnie z tego rozmiaru ledwo się zmieściłem i prawdopodobnie pękłyby na szwie przy pierwszej próbie kucnięcia ;)

Opublikowano

Na swoich doświadczeniach z Havaną Traveller zaryzykuję stwierdzenie, że marynarka rozmiar 42 będzie za mała. Przy moich wymiarach: klatka: 92, talia: 88 rozmiar 23 był za mały (103/95), choć najpierw wziąłem 44 bo dieta, uznałem, że przez miesiąc zdążę się wcisnąć i cóż, zapiąłem ją na sobie po 2 tygodniach, ale była zdecydowanie ciasna. Zresztą, w tym wątku panuje przekonanie, że w większości wypadków (choć zdarzają się wyjątki) rozmiar podawany przez size advisor jest również za mały o jeden rozmiar (23 właśnie mi polecano, przy pełnym wdechu niestety czułem się jakby ktoś mnie ściskał na wysokości guzika). Tak więc na razie wysyłamy sobie z SuSu paczki w te i z powrotem aż trafimy w odpowiedni rozmiar :P

W każdym razie nie ma się co martwić. 42 będzie za małe to wymienisz na 44 itd. No chyba, że zależy Ci na czasie.

Opublikowano

Tragedia w takim razie z tymi kamizelkami. Szycie jak mówiłem nie wchodzi w grę. Musi być gotowiec. Nie mam czasu uszyć. Dwurzędowe widzę, że super wyglądają. Wybór jest bardzo kiepski. Na SuSu są garnitury 3 częściowe tylko z lnu :(. Jak tak dalej pójdzie, to chyba kupię po prostu garnitur w sklepie jakimś w Polsce, gdzie będzie 3-częściowy i tyle.