ejzojeden Napisano 6 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2011 panowie tak więc krótko na allegro można teraz znaleźć te niby skórzane portfele batycki od 100zł brać? święta idą prezenty trzeba kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 6 Grudzień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2011 jeżeli to nie jest podróba to za 100 pln można brać. Mój Batycki z nibyskóry jest dobrze wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Jest dokładnie tak jak mówi Jabberwocky. Zamsz można uzyskać z dwoiny (spotyka się w handlu nawet zamsz z dwoiny bydlecej) jak i skóry, która nie była dwojona. Używa się głównie skór ze zwierzą dzikich, a raczej dzikich hodowlanych . Sarny, łosie, jelenie, owce, renifery lub kozy. Natomias charakterystyczny dla zamszu jest sposób garbowania. (garbowanie tłuszczowe) Do garbowania używany jest najcześciej olej z wątroby dorsza, tłuszcz foczy bądz wielorybi. Korzystanie z tłuszczów z ryb i ssaków wodnych jest konieczne, ponieważ mają szczególnie dużą zawartość kwasów nienasyconych, które u zwierzat lądowych nie występują z regóły w takich ilościach. Jest to konieczne do procesu garbowania: we włóknach skóry , kwasy tłuszczowe łączą się z tlenem z powietrza i powodują efekt garbowania. (garbowanie przez utlenianie) Jest to albo czyste garbowanie z użyciem tłuszczy (tradycyjna wyprawa zamszu 6-9 miesięcy ) lub formaldehydowe garbowane wstępne z właściwym garbowaniem tłuszczowym (nowoczesna wersja zamszu). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabberwocky Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Zamieszania dodaje jeszcze fakt, że na pierwszy rzut oka 'dwojenie' to rozkrojenie skóry na dwie części - 'licową' i 'resztę', a z bydlęcego grzbietu da się wykroić znacznie więcej plasterków (ciekaw jestem skądinąd _ile_ metrów kwadratowych wszystkich produktów da się uzyskać z jednego m^2 krowiego grzbietu...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ejzojeden Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 a z czego wykonane są torebki louis vuitton (te które się widuje na ulicy, seria z monogramem) z tego co się orientuje tylko rączki są skórzane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 a z czego wykonane są torebki louis vuitton (te które się widuje na ulicy, seria z monogramem) z tego co się orientuje tylko rączki są skórzaneSą modele skórzane, jak i canvas. Musiałbyś pokazać o którą Ci dokładnie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ejzojeden Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 właśnie canvas według google to woskowana tkanina a myślałem że to jakaś sztuczna skóra sprawdziłem na ich stronie portfele są jednak z prawdziwej skóry chodziło mi o takie modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 9 Grudzień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2011 większość tych "LV" z ulicy to podróby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 22 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2012 "W wielu przypadkach już po 2-3 założeniach sweter czy szalik wygląda na mocno zużyty i zniszczony. Nie wspominam już nawet o tym, że trudno oczekiwać by ubranie z akrylu posłużyło nam kilka sezonów." Akryl, czyli pseudowełna http://mr-vintage.blogspot.com/2012/10/ ... owena.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 22 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2012 Czy ja wiem, mam dwa zimowe szaliki z akrylu, chyba już 3-4 sezon będą noszone, wiele razy prane w pralce i wciąż się dobrze trzymają, na zimę niezastąpione przez fakt, że są bardzo ściśliwe i puchowe. Na kaszmir takiej objętości trzeba byłoby wydać mały majątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karczmarz Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Czy ja wiem, mam dwa zimowe szaliki z akrylu, chyba już 3-4 sezon będą noszone, wiele razy prane w pralce i wciąż się dobrze trzymają, na zimę niezastąpione przez fakt, że są bardzo ściśliwe i puchowe. Na kaszmir takiej objętości trzeba byłoby wydać mały majątek Tak a propo szalikow to ostatnio przyszlej tesciowej zachcialo sie zrobic na drutach dla mnie szalik. Poniewaz moja niechec do sztucznych tworzyw jest powszechnie znana, jakis czas szukalismy odpowiedniej wloczki. Stanelo na wysokiej klasy 100% alpace. Kupilem kilka motkow myslac ze starczy, potem dokupilem jeszcze kilka... potem dokupilem jeszcze drugie tyle i obecnie smiejemy sie ze to bedzie "najdrozszy szalik swiata", bo sama wloczka kosztowala tyle co przyzwoitej jakosci sweter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ricco Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Generalnie nie wiedzieć czemu straszny mamy w tym sezonie jesienno-zimowym wysyp sztucznych tkanin typu akryle, poliamidy, poliestry, itp. Trudno uświadczyć np. marynarkę bez sztucznych dodatków i to nawet u takich producentów jak Zegna czy tym podobnym. Wiem, że to pokłosie osatniego Pitti ale mnie to całkowicie odrzuca. Pseudotakninom mówie stanowcze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Czy ja wiem, mam dwa zimowe szaliki z akrylu, chyba już 3-4 sezon będą noszone, wiele razy prane w pralce i wciąż się dobrze trzymają, na zimę niezastąpione przez fakt, że są bardzo ściśliwe i puchowe. Na kaszmir takiej objętości trzeba byłoby wydać mały majątek Proponuje jedwabny szal. W porównaniu do akrylu to jak niebo i ziemia. Nie wiem o jakich temperaturach mówimy, ale taki szal jest bardzo ciepły i spokojnie wystarcza na polską zimę, nawet jeśli przemieszczasz się komunikacją publiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 2 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2014 Czy każda skóra opisana jako "hi-gloss", "polished" to skóra typu corrected grain? Czy tego typu buty będą ulegały drastycznym spękaniom jak to widać na wilu zdjęciach na tym forum? Ostatnie pytanie. Skąd wiecie, że np. Loake nie używa skór full grain? Na ich stronie nie ma takiej informacji. Co ciekawe ktoś tutaj napisał, że skóry corrected grain są bardziej trwałe: http://www.choiceleather.com/xe/?document_srl=1716 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi