Skocz do zawartości

Mam do wydania ____ na ____. Co radzicie?

Jan

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...

Witam !

Mam do wydania 600-700 zł na garnitur. Jestem szczupłym chłopakiem i nie jestem pewien, ale krój "Super Slim" byłby dla mnie najodpowiedniejszym.

Okazja w której zostanie on założony to zakończenie roku szkolnego, czyli koniec czerwca. Z tego względu zależałoby mi na jasnym, szarym garniturze, który bez zbędnych przeszyć wpasowałby się w moją sylwetkę. Chcę żeby to była klasyczna szarość bez dodatku grafitu.

Przepraszam że mój opis "idealnego" garnituru nie jest precyzyjny i trochę chaotyczny.

Z góry dziękuję za ewentualne oferty.

Vistula oferuje garnitury z wyprzedaży, które kosztują 600 zł. Przymierzyłem na tę specjalność garnitur w pobliskim sklepie i zapisałem wymiary garnituru, który najlepiej na mnie leży. Zastanawiam się więc nad kupnem tego modelu:

http://sklep.vistula.pl/product-pol-112 ... stula.html

Jest on w rozmiarze który zapisałem, jednak nie wiem czy rozsądnie jest kupować garnitur internetowo, nie przymierzając. W razie złego wyglądu lub mankamentu albo ( co prawdopodobne ) niewłaściwego rozmiaru garnitur można zwrócić.

U mnie w mieście nie ma nic innego niż Sunset Suit, gdzie garnitur który przymierzałem kosztował 600 zł. Trzeba zaznaczyć że nie był on z wełny, a przynajmniej nie w 100 %. Jednak głównym powodem dla którego stanowczo odmówiłem kupna, był kolor i "modne" przeszycia na klapach ( bardzo widoczne ). Wyglądałem w nim komicznie, nie przymierzając: jak gnojek w święto swojego Bierzmowania.

Całkiem ładny lecz nie gustuje w szarościach :). Jak na tą cenę to w miarę przystępny komplecik.

Praktycznie nigdy nie kupuję przez internet z uwagi na to , że lubie dotknąć materiał i jednak przymierzyć.

Ale jeśli wokół Ciebie nie ma możliwości zakupu rozsądnego garnituru w rozsądniej cenie to będzie dobry wybór.

Pozdrawiam

SirTom

Na tą chwilę mam 500 zł do wydania. Do czerwca jeszcze sporo czasu, jednak co miesiąc muszę 200 zł odłożyć, żeby mieć na koszulę, buty i krawat, a jeżeli starczy, poszetkę. 1100 zł zdołam uzbierać do tego czasu, a to może być za mało na garnitur, buty krawat i koszulę, nie wspominając o "wisience na torcie". Może outlet internetowy albo przejechać się do najbliższego miasta ( Olsztyn ) gdzie znajduję się sklep Vistula ( ? ).

Na tą chwilę mam 500 zł do wydania. Do czerwca jeszcze sporo czasu, jednak co miesiąc muszę 200 zł odłożyć, żeby mieć na koszulę, buty i krawat, a jeżeli starczy, poszetkę. 1100 zł zdołam uzbierać do tego czasu, a to może być za mało na garnitur, buty krawat i koszulę, nie wspominając o "wisience na torcie". Może outlet internetowy albo przejechać się do najbliższego miasta ( Olsztyn ) gdzie znajduję się sklep Vistula ( ? ).

A może zakupy na ebay.com, gdzie wszyscy prawie podają w cm poszczególne rozmiary, a cześć gotówki przeznaczyć na poprawki? Moim zdaniem bez nich sie nie obejdzie.

Ja bym się nawet nie zastanawiał.

Myślę, że dla osoby, która kupuje pierwszy (?) w życiu garnitur, zakup z ebaya może być jednak ryzykowny pod względem rozmiaru. Ja bym odradzał, zwłaszcza przy tak bardzo ograniczonym budżecie.

Co do garnituru Vistuli, który Gracjan zalinkowałeś, to tak się składa, że mam ten model w swojej szafie, jest OK, ale raczej nie na czerwiec, bo wełna dość gruba. Aha, marynarka b. krótka, nie każdemu to pasuje.

Co do kupowania w internecie: raz już zakupiłem marynarkę firmy BYTOM, której wymiary były wręcz idealne dla mnie. Niestety, gdy otrzymałem produkt, zawiodłem się gdyż była za szeroka. Po poprawkach za które dałem 80 zł sprawa talii poprawiła się, jednak rękawy są nadal za szerokie. Krawiec powiedział że gdybym chciał węższe, byłyby wtedy zbyt krótkie i że zrobił do najlepiej jak mógł. Po prostu to nie jest mój krój i takim sposobem ponad 100 zł leży w szafie, nieużywane, a że jest wykonana z grubszej wełny, nie nadaje się na lato.

Gdybym więc pokusił się o kupno garnituru w internecie, mógłbym mieć podobny problem i w sumie byłbym w kropce.

Co do SH: w Mławie istnieją bodajże 4 takie sklepy, w tym 1 większy' reszta jest mała i nie spotkałem w nich chociażby jednego pełnego garnituru. W metropolii przedstawia się to zapewne inaczej i SH jest wypchany dobrymi ciuchami i szerokim asortymentem ubrań.

Co do Ebaya: mój przyszły szwagier, który był 6 miesięcy w Anglii, próbował zamówić na aukcji buty. Niestety, prócz konta na serwisie aukcyjnym potrzebował konta PayPal o którego założeniu ja nie mam zielonego pojęcia. Nie znam ewentualnych opłat i obowiązków z których musiałbym się wywiązać.

Według mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby uzbieranie do 700 zł, wyjechanie do metropolii i w sklepie stacjonarnym nabycie przecenionego garnituru w tej sumie.

Obecnie jestem praktykantem na stołówce szkolnej i mój szef, jak się dziś okazało, handluje garniturami, które kupuje u producenta, podobno w okolicach Łodzi. Dopytam go, czy byłaby możliwość zamówienia sobie garnituru, szytego na miarę u producenta, jednak myślę że będzie to garnitur z wątpliwej jakości materiału, a mi zależy na wełnie. Garnitur z lnu również byłby dobry, chociaż taki mam już w szafie.

Zastanawiałem się również nad innym wariantem, mniej formalnym, a mianowicie: kupno marynarki powiedzmy za 300-400 zł i spodni w innym kolorze. Nie wiem tylko czy takie coś byłoby praktyczne. Garnitur mogę założyć podczas większych okazji i będzie odpowiedni, a powyższego zestawu już nie.

Garnitur musi być koniecznie na czerwiec?

Może warto poczekać do przełomu lipca i sierpnia zrobić wycieczkę do Olsztyna. Jeżeli masz w pobliżu jakieś centrum outletowe tym lepiej.

Niestety, koniec roku przypada na koniec czerwca. Rozmyślałem jeszcze nad kupnem ze strony ASOS ( może Ben Sherman ) jednak nie wiem jak z jakością tkaniny wykorzystywanej do wykonania ich.

Co do SH: w Mławie istnieją bodajże 4 takie sklepy, w tym 1 większy' reszta jest mała i nie spotkałem w nich chociażby jednego pełnego garnituru. W metropolii przedstawia się to zapewne inaczej i SH jest wypchany dobrymi ciuchami i szerokim asortymentem ubrań.

Co do Ebaya: mój przyszły szwagier, który był 6 miesięcy w Anglii, próbował zamówić na aukcji buty. Niestety, prócz konta na serwisie aukcyjnym potrzebował konta PayPal o którego założeniu ja nie mam zielonego pojęcia. Nie znam ewentualnych opłat i obowiązków z których musiałbym się wywiązać.

Nie mitologizujmy SH. Stanowią one odbicie tego jak ubiera się dane społeczeństwo. Jeżeli np. 98% Anglików ubiera się w Zarze, H&M, Topmanie, to 98% ubrań w "angielskim" SH będzie właśnie takich. Trzeba dużo czasu i wysiłku żeby znaleźć te wartościowe 2%. Swoją drogą, o wiele więcej dobrych ubrań znajduję w SH na prowincji, niż w metropolii. Tak więc nie ma takiej reguły. Zaś odnośnie garniturów - od kilku lat odwiedzam ciuchy i porządne garnitury, jakie tam widziałem, mogę policzyć na palcach jednej ręki. Nieco lepiej jest z odd jackets.

Co do konta PayPal - bez obaw. Wszystko jest po polsku, a procedura jest łatwa jak założenie konta e-mail.

http://www.aukcjoner.pl/hosting/edit/9076654/?tab=3

Zdjęcia i ja jako model. Przedstawiam garnitur lniany. Gdy patrzę na niego, myślę że:

-rękawy są minimalnie za krótkie

-szerokość barków jest zbyt duża

-tył marynarki troszeczkę odstaje

-marynarka jest za długa

-spodnie są zbyt szerokie i powiewają ( chyba że tak powinny spodnie lniane )

Mógłbym po drobnych poprawkach i doborze koszuli, mokasynów i krawata pójść w tym garniturze. Byłoby to jednak powtórzenie z dwóch poprzednich lat czego chcę uniknąć. Chyba że macie efektowne rozwiązanie związane z tym garniturem.

P.S. Przepraszam za koszulkę założoną zamiast koszuli.

Co prawda mam trochę krzywą posturę i to spowodowało odstawanie marynarki. Z szerokością barków raczej nic nie da się zrobić. Krawiec powie że po poprawce barków rękawy będą krótsze,a to całkowicie zepsułoby wygląd końcowy. I na koniec: przepraszam, ale nie wiem co znaczy określenie "zaprasowanie na 2,5 guzika" i nie mam pojęcia jak to się robi ?

http://sklep.vistula.pl/product-pol-112 ... a-RED.html

Mógłbym również kupić ten garnitur, jeżeli wełna byłaby odpowiednio cienka na ciepłą porę roku. Co prawda przeszycia na klapach nie są dostatecznie niewidoczne, jednak kolor jest bardzo odpowiedni.

Czy posiada ktoś z Was ten model ? Mógłby mi opisać jego specyfikę tzn. długość marynarki itd. ?

nie wiem co znaczy określenie "zaprasowanie na 2,5 guzika" i nie mam pojęcia jak to się robi ?

Idź do krawca i powiedz, że chcesz żeby zaprasował klapy tak jakby marynarka miala 2 guziki. Nie wiem jak to będzie wyglądać z taka kozerką, ale...

Co prawda mam trochę krzywą posturę i to spowodowało odstawanie marynarki. Z szerokością barków raczej nic nie da się zrobić. Krawiec powie że po poprawce barków rękawy będą krótsze,a to całkowicie zepsułoby wygląd końcowy. I na koniec: przepraszam, ale nie wiem co znaczy określenie "zaprasowanie na 2,5 guzika" i nie mam pojęcia jak to się robi ?

Gracjan nie obraź się, ale oddawanie tego garnituru to taka rzęźba w g..... Nie twierdzę, że garnitur jest zły, po prostu dysproporcje rozmiarów są na tyle rażące, że moim zdaniem nie warto inwestować w ten temat. Na moję oko masz rozm 44?

Jeżeli będziesz chciał, napisz do mnie na początku czerwca, wtedy porozmawiamy i postaram Ci się pomóc.