Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co prawda mam trochę krzywą posturę i to spowodowało odstawanie marynarki. Z szerokością barków raczej nic nie da się zrobić. Krawiec powie że po poprawce barków rękawy będą krótsze,a to całkowicie zepsułoby wygląd końcowy. I na koniec: przepraszam, ale nie wiem co znaczy określenie "zaprasowanie na 2,5 guzika" i nie mam pojęcia jak to się robi ?

Gracjan nie obraź się, ale oddawanie tego garnituru to taka rzęźba w g..... Nie twierdzę, że garnitur jest zły, po prostu dysproporcje rozmiarów są na tyle rażące, że moim zdaniem nie warto inwestować w ten temat. Na moję oko masz rozm 44?

Jeżeli będziesz chciał, napisz do mnie na początku czerwca, wtedy porozmawiamy i postaram Ci się pomóc.

Nie mam Panu tego za złe. Oczekiwałem konstruktywnej i obiektywnej opinii, a Pan taką mi dał. Do czerwca powinienem mieć więcej pieniędzy i tym samym większy wachlarz wyboru.

Dobrze, odezwę się, jak Pan radzi, na początku czerwca i wtedy ( mam nadzieję ) Pan mi pomoże. Jednak będzie to ostatnia chwila i wtedy będę musiał dobrać wszystko: garnitur, koszulę, buty, krawat i pasek. Te drobiazgi mogę kupić używane, w bardzo dobrym stanie, mi to nie przeszkadza.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję wszystkim za wysunięte propozycje.

Opublikowano

[Jednak będzie to ostatnia chwila i wtedy będę musiał dobrać wszystko: garnitur, koszulę, buty, krawat i pasek.

Jak masz pieniądze to juz teraz kupuj: czarne wiedenki, czarny pasek i białą koszulę. To jest zestaw na ślub obojętnie jaki garnitur kupisz.

Opublikowano

A tak swoją drogą wiedenki z ażurem kwalifikują się ślub? Innych czarnych butów nie mam, a w maju wybieram się na ślub kuzynki.

Nie nadają, ale prawie nikt takich niuansów nie zauważa, wiec nie masz się co martwić :) Ja wielkiego problemu nie widzę.

Opublikowano

Nie wyglądają dobrze i nie są to wiedenki. Wiedenki to buty z zamkniętą przyszwą:

Dołączona grafika

Podałem przykładowo, nie muszą być ażurowane.

Ażurowe buty kojarzą mi się z Oksfordami i raczej nie w smak mi taki but. Chciałbym gładkie, jednolite. Jeden z użytkowników forum sprzedaję na allegro jedną parę, włoskich wiedenek, jednak nie jest to mój rozmiar, a kolor nie jest czarny.

Czy za 400-500 zł zdołam w ogóle kupić buty i koszulę, tym bardziej wiedenki ?

Czemu według Pana model butów który podałem nie wygląda dobrze ? Czy w takim razie w firmie Ryłko nie mam co szukać ?

Opublikowano

A tak swoją drogą buty Ryłko jako takie nie są złe. (pomijam potworka ze zdjęcia) Jakościowo skóra to czołówka polskich sieciówek (obok Kazara), a od czasu do czasu trafiają im się w miarę klasyczne wzory. Oczywiście wszystkie są klejone, ale dość wytrzymałe - przełaziłem praktycznie całe studia w 1 parze mokasynów od nich.

Opublikowano

@Gracjan

Kupowałem garnitur w sklepie BYTOM. Udało mi się zejść z ceny 1400 z groszami do 1200, a to za sprawą karty rabatowej, która wyrobiłem na miejscu. Dodatkowo dzięki tej promocji otrzymałem 200zł zniżki na następny produkt.

Czytałeś może?

http://macaronitomato.blogspot.com/2010 ... nitur.html

http://macaronitomato.blogspot.com/2010/04/spodnie.html

Opublikowano

@Gracjan

Kupowałem garnitur w sklepie BYTOM. Udało mi się zejść z ceny 1400 z groszami do 1200, a to za sprawą karty rabatowej, która wyrobiłem na miejscu. Dodatkowo dzięki tej promocji otrzymałem 200zł zniżki na następny produkt.

Czytałeś może?

http://macaronitomato.blogspot.com/2010 ... nitur.html

http://macaronitomato.blogspot.com/2010/04/spodnie.html

Nie, nie czytałem wcześniej, ale nadrobiłem to w tym czasie. Dziękuję za dwa, przydatne mi artykuły.

Czegoś jednak nie rozumiem:

-Pan z pierwszego zdjęcia w artykule o spodniach, przedstawiony jest jako przykład błędnego wyboru spodni, zaburzenia proporcji, a ja widzę tam tylko poszerzona uda ( nie wiem czy o to chodziło autorowi )

-na 2 zdjęcia przedstawione jest złe zastosowanie fałdek, jednak nie wiem jak mogę to rozpoznać skoro model jest ujęty "z ukosa" przez fotografa; wydaję mi się że błąd polega na pokazaniu fałdek na całej powierzchni spodni i to jest błąd;

-podoba mi się ułożenie spodni modelu z pierwszego przykładu dobrze dobranych spodni; fałdek nie widać, linia bioder wydaję się iść prosto do nogawek, bez żadnych wklęsłości i wypukłości.

Cóż, garnitur Bytom za tą sumę nie jest, jak na razie, w moich możliwościach finansowych. Napisałem co prawda, że zdołam uzbierać 1100 zł do czerwca, jednak ta suma zostanie przeznaczona na garnitur, buty,koszulę i pasek i boję się że nie starczy na krawat. Poza tym, myślę że gdybym miał sumę 1100-1200 zł do przeznaczenia na garnitur, kupiłbym ten model: http://www.massimodutti.com/webapp/wcs/ ... O%2BESPIGA

Kiedyś podobały mi się marynarki klubowe w ofercie tego sprzedawcy:

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=15945640

P.S. Czy te ceny nie sugerują czegoś ??

Opublikowano

Mogę Ci podpowiedzieć byś krawatu spróbował poszukać w second-handach. Ja ostatnio kupiłem 3 jedwabne(TieRack, Andrew James i jakiś Alessandro Magno) uwaga!: za 2zł sztuka. Krawaty prawie jak nowe, wymagały tylko przeprasowania pod ściereczką.

Opublikowano

Co do pierwszego zdjęcia z artykułu o spodniach chodzi o przesadnie wydłużone nogi

Co do drugiego zdjęcia chodzi tutaj o to, że fałdki znajdują zastosowanie jedynie w półbiodrówkach albo spodniach z tzw wysokim stanem

Co do garnituru MD który byś kupił - odradzam na pierwszy garnitur wybierać kombinację len + bawełna, dlaczego tak bardzo walczysz ze zwykłym granatem w wełnie?

Co do marynarek klubowych musisz się zdecydować czy szukasz marynarki klubowej czy raczej oficjalnego garnituru.

Opublikowano

Jeśli chodzi o garnitury MD to w czasie wyprzedaży można je kupić za 400 zł. Należy oczywiście liczyć się z kosztem ewentualnych poprawek. Sam nabyłem u nich garnitur i jestem bardzo zadowolony, muszę jeszcze tylko wybrać się do krawca.

Pozdrawiam

Lucru

Opublikowano

P.S. Czy te ceny nie sugerują czegoś ??

A co miałyby sugerować?

Mało prawdopodobne, ale podrobiony produkt.

Nie chce siac teori spiskowych, ale po prostu koszt wyprodukowania garnituru to tylko niewielki ułamek ceny sklepowej ;)

Jak sie nie sprzedało po normalnej cenie to sie robi wyprzedaż, a jak to nie poskutkowało to wyprzedaje sie to jeszcze taniej. Polecałem Ci ebay, bo tam pojawiaja sie duzo lepsze garnitury za nawet niższą cenę. Nie mówiąc o tych paskach, koszulach i krawatach których szukasz.

Opublikowano

Pytanie z rubieży klasycznej męskiej elegancji.

Mam do wydania 1000zł lub chętniej mniej na trwałą, klasyczną kurtkę o długości parki na wiosnę/jesień, temperatury takie jak teraz. Zastosowania miejskie i outdoor. Musi zakrywać marynarkę (naturalnie sportową), chronić przed deszczem, być wytrzymała, może mieć membranę, choć nie musi. Chciałbym, żeby była "understated", tj, nie kojarzyła się jednoznacznie ani z koroną Himalajów, ani z polowaniem na grubego zwierza.

Mam trzy typy, zasadniczo od siebie różne:

a. woskowany Barbour, np. http://www.barbourbymail.co.uk/Barbour- ... acket.html

b. woskowany Fjallraven z G-1000, np. http://www.fjallraven.pl/produkty/kurtki/montt-jacket

c. klasyczna dłuższa kurtka trekkingowa z Gore lub czymś podobnym, na razie podoba mi się Berghaus Cornice, ale nie musi być akurat ta.

Wiem, najlepiej byłoby mieć wszystkie. Czy Fjallraven nie jest kompromisem gdzieś w połowie drogi pomiędzy Barbour a kurtką trekkingową? Ktoś miał styczność z tą firmą?

Dzięki.

• 1 miesiąc temu...