+Immune+ Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Czy widać na ulicy różnicę w poszetce z obszyciem ręcznym a maszynowym?Na ulicy widać różnicę przede wszystkim w jakości materiału. Jeżeli składasz poszetkę w taki sposób, że widać jej rogi - wówczas można również stwierdzić jakim sposobem została obszyta oraz czy ręcznie. Bo tak prawdę mówiąc, to da się tak złożyć poszetkę, aby nie eksponować obszycia.Oczywiście, ale cała zabawa polega na tym, żeby sposób ułożenia chustki dobierać do nastroju i okoliczności. Chyba nie chcesz mieć kilku chustek na różne i wykluczające się nawzajem okazje? Czy wszystkie poszetki w sklepie poszetka.com, są obszywane ręcznie? Te, które zdążyłem zauważyć to tak. Chyba nie wszystkie. Przynajmniej jeszcze niedawno niektóre były obszywane maszynowo. Na koniec napiszę jeszcze jedną, ważną moim zdaniem rzecz. Są osoby, które ubierają się dla kogoś lub otoczenia i druga grupa, która ubiera się dla siebie, własnej satysfakcji lub traktuje ubiór jako wyrażenie siebie. Odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz inwestować w złej jakości materiały tylko dlatego, że obecnie powraca moda na poszetki, czy może lepiej w ogóle sobie je odpuścić i skupić się na właściwym doborze kolorystycznym i pod względem faktury poszczególnych elementów codziennego stroju. Odwieczne pytania typu "Czy widać?" lub "Czy ktoś zauważy różnicę" nie licują w przypadku osoby, która traktuje elegancki ubiór jako część ogólnie zdefiniowanego i szerzej pojętego stylu życia eleganckiego mężczyzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 @Petrikauer Dzięki wielkie. @Apatura Iris Co masz na myśli mówiąc: Poszetka do płaszcza jak najbardziej ok, tylko grubość materiału musi odpowiadać grubości płaszcza.Wełna 600gr to poszetka nie może być z cienkiego lnu, bawełny czy jedwabiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apatura Iris Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Może, ale czy w przypadku dobierania poszetki do innej części garderoby, nie obowiązuje zasada, że materiały (dokładniej grubość), użyte do poszczególnych składowych nie mogą się wykluczać? Nawiązałem do sposobu dobierania marynarki z tweedu, lub sztruksu do jasnych spodni typu chinos, gdzie jedno z drugim nie za bardzo pasuje. +Immune+ Świetna odpowiedź-dzięki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Może, ale czy w przypadku dobierania poszetki do innej części garderoby, nie obowiązuje zasada, że materiały (dokładniej grubość), użyte do poszczególnych składowych nie mogą się wykluczać? Nawiązałem do sposobu dobierania marynarki z tweedu, lub sztruksu do jasnych spodni typu chinos, gdzie jedno z drugim nie za bardzo pasuje. W podanym przez Ciebie przykładzie chodzi, między innymi, o to że jasne chinos to spodnie na ciepłe słoneczne dni a tweedowe czy sztruksowe marynarki przeciwnie. Akcesoria to jednak trochę inna bajka. Poszetka spełnia wyłącznie funkcję estetyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petrikauer Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Wracając do tematu poszetki w płaszczu, pomyślałem dłużej i uznałem, że się pośpieszyłem z uznaniem, że to oczywistość. Bo jak tylko słyszę hasło "poszetka w płaszczu", przed oczami staje mi to, słynne już, zdjęcie: http://4.bp.blogspot.com/_jSrnxOv6ZmU/S ... tPSWeb.jpg Szkopuł w tym, że dobranie poszetki innej niż ultraklasyczna "biała-lniana-w-tv-fold" z uniknięciem efektu "róży do kożucha" może być dość karkołomnym zadaniem. W tej chwili nie mogę sobie nawet przypomnieć bym widział gdziekolwiek, na ulicy czy w internecie, takie udane połączenie (choć pewnie koledzy poprawią mnie podając przykłady). Bezpieczniejsze wydaje mi się noszenie rękawiczek jak S. Schuman na tym zdjęciu: http://4.bp.blogspot.com/_jSrnxOv6ZmU/S ... istWeb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trumpett Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Cieszy mnie fakt, że konkurencja rośnie- to oznacza, że jest popyt:) Muszę jednak się wtrącić gwoli wyjaśnienia. Ceny są jednak porównywalne ze sprawdzoną poszetka.com, więc raczej nie warto. Po pierwsze zamienimy się w bandę klonów z tymi samymi poszetkami, po drugie - może tamci okażą się równie sympatyczni? Poszetka.com szyje tylko limitowane serie (wykluczając białe poszetki). Dany wzór jest szyty w ilości od 6 do 15 sztuk, zamówienia są z całej Polski więc raczej trudno będzie wpaść na kogoś z tą samą poszetką Można do tego dodać, że jednak jest taniej niż w Poszetce.com, co dla części kupujących z pewnością ma znaczenie. u mnie poszetki zaczynają się od 29 zł (w omawianym sklepie 40 zł), oczywiście wszystkie obszyte ręcznie. Ceny idą w górę głównie w zależności od materiałów. Wiele tkanin pochodzi od Dolce & Gabbana, Burberry, Prady, Max Mary, Pierre Cardin itd. Żałuję, że wcześniej nie komunikowałam pochodzenia tkanin. Przy kolejnej kolekcji takie informacje będą podawane. Tu znowu pojawia się odwieczne pytanie, czy lepiej jest nosić w kieszonce poliester obszyty maszynowo czy nic. 10 par butów, czy 3 itd. Amen. Czy wszystkie poszetki w sklepie poszetka.com, są obszywane ręcznie? Te, które zdążyłem zauważyć to tak. Tak. Wszystkie poszetki są obszywane ręcznie. Przez pierwszy miesiąc funkcjonowania sklepu miałam poszetki obszywane maszynowo jednak celowo były one tylko o 10 zł tańsze. Zależy mi nie tylko na sprzedaży, ale również na wysokiej jakości. Po miesiącu zlikwidowałam dział "poszetki maszynowe". Pozdrowienia dla Nostalgia Design:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apatura Iris Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Poszetka.com szyje tylko limitowane serie (wykluczając białe poszetki). Dany wzór jest szyty w ilości od 6 do 15 sztuk, zamówienia są z całej Polski więc raczej trudno będzie wpaść na kogoś z tą samą poszetką Niektóre poszetki są przecenione. Czy to te, które nie zeszły, czy celowo przeceniacie niektóre towary, aby przyciągnąć klientów? Myślę, że na pierwszy rzut oka, jakość poszetek z poszetka.com wydaje się dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Chętnie nosiłbym poszetkę w płaszczu, gdybym posiadał płaszcz z brustaszą Na pewno nabywając kolejny płaszcz, będę starał się wybrać/zlecić takowy z tym elementem. A może jest wykonalne dorobienie brustaszy u krawca w płaszczu z wieszaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 A może jest wykonalne dorobienie brustaszy u krawca w płaszczu z wieszaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Czy widać na ulicy różnicę w poszetce z obszyciem ręcznym a maszynowym?Na ulicy widać różnicę przede wszystkim w jakości materiału. Jeżeli składasz poszetkę w taki sposób, że widać jej rogi - wówczas można również stwierdzić jakim sposobem została obszyta oraz czy ręcznie. Bo tak prawdę mówiąc, to da się tak złożyć poszetkę, aby nie eksponować obszycia.Oczywiście, ale cała zabawa polega na tym, żeby sposób ułożenia chustki dobierać do nastroju i okoliczności. Chyba nie chcesz mieć kilku chustek na różne i wykluczające się nawzajem okazje? Czy wszystkie poszetki w sklepie poszetka.com, są obszywane ręcznie? Te, które zdążyłem zauważyć to tak. Chyba nie wszystkie. Przynajmniej jeszcze niedawno niektóre były obszywane maszynowo. Na koniec napiszę jeszcze jedną, ważną moim zdaniem rzecz. Są osoby, które ubierają się dla kogoś lub otoczenia i druga grupa, która ubiera się dla siebie, własnej satysfakcji lub traktuje ubiór jako wyrażenie siebie. Odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz inwestować w złej jakości materiały tylko dlatego, że obecnie powraca moda na poszetki, czy może lepiej w ogóle sobie je odpuścić i skupić się na właściwym doborze kolorystycznym i pod względem faktury poszczególnych elementów codziennego stroju. Odwieczne pytania typu "Czy widać?" lub "Czy ktoś zauważy różnicę" nie licują w przypadku osoby, która traktuje elegancki ubiór jako część ogólnie zdefiniowanego i szerzej pojętego stylu życia eleganckiego mężczyzny. Twoje podejście do kwestii "czy widać, czy ktoś zauważy różnicę" jest trochę niespójne, bo z jednej strony wolisz guziki z masy perłowej od zwykłych, poszetkę obszytą ręcznie od maszynowej, a z drugiej strony poszetka przedstawiająca jakiś obraz jest dla Ciebie dobra wyłącznie na serwetkę, bo "nie widać" wzoru w całości. Nie żebym się czepiał, ale widzę tutaj trochę brak konsekwencji. Niemniej jednak zgadzam się z Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 A może jest wykonalne dorobienie brustaszy u krawca w płaszczu z wieszaka? Pewnie by się dało ale wymagałoby to rozebrania przodu na czynniki pierwsze w miejscu gdzie jest zwykle najwięcej warstw konstrukcji. W tanim płaszczu który jest tylko podklejony nie były to problem, w lepszym szytym na płótnie czy włosiance roboty byłoby znacznie więcej. Druga sprawa to skąd wziąłbyś materiał na listewkę? Łatwiej byłoby to zrobić przy okazji skracania płaszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Chyba, że wstawisz listewkę w innym kolorze np.: pomarańczową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 [...]a z drugiej strony poszetka przedstawiająca jakiś obraz jest dla Ciebie dobra wyłącznie na serwetkę, bo "nie widać" wzoru w całości. Nie żebym się czepiał, ale widzę tutaj trochę brak konsekwencji. Niemniej jednak zgadzam się z Tobą.Proszę o cytat mojej wypowiedzi. Posiadam kilka poszetek w "obrazowy" wzór, więc nie bardzo rozumiem dlaczego miałbym wydawać tego typu sądy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 A może jest wykonalne dorobienie brustaszy u krawca w płaszczu z wieszaka? Pewnie by się dało ale wymagałoby to rozebrania przodu na czynniki pierwsze w miejscu gdzie jest zwykle najwięcej warstw konstrukcji. W tanim płaszczu który jest tylko podklejony nie były to problem, w lepszym szytym na płótnie czy włosiance roboty byłoby znacznie więcej. Druga sprawa to skąd wziąłbyś materiał na listewkę? Łatwiej byłoby to zrobić przy okazji skracania płaszcza. Mam pomysł! Co powiecie na naszywaną brustaszę z kontrastowego materiału? A co powiecie na kwiatek w butonierce płaszcza? Jeśli jest naprawdę zimno, to raczej jest niepraktyczny, oder? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 [...]a z drugiej strony poszetka przedstawiająca jakiś obraz jest dla Ciebie dobra wyłącznie na serwetkę, bo "nie widać" wzoru w całości. Nie żebym się czepiał, ale widzę tutaj trochę brak konsekwencji. Niemniej jednak zgadzam się z Tobą.Proszę o cytat mojej wypowiedzi. Posiadam wiele poszetek w "obrazowy" wzór, więc nie bardzo rozumiem dlaczego miałbym wydawać takie sądy.Racja, przepraszam, nie wiem dlaczego pomyliłem Cię z xkozłem. Odnośnie poszetek, to jestem ciekaw, czy udałoby się załatwić materiały w stylu Rubinacciego. http://www.marianorubinacci.net/eshop/p ... 552〈=2 Ceny już totalnie odjechane: 70 (jeszcze niedawno 50) euro + VAT + transport... Myślę, że tego typu ciekawe poszetki nawet przy wyższej cenie niż teraz są w sklepie poszetka.com za najdroższe modele schodziłyby na pniu. Zresztą sam jestem pierwszym chętnym. imho na serwetkę na stolik (jak komuś się podoba) może być, po ułożeniu w jakikolwiek sposób w brustaszy nic z tych wzorów/obrazów nie zostanie przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 chryzantemom chyba mróz nie straszny Teraz stylistycznie pasuje idealnie Słonecznik też chyba da radę zimą, a co będziemy się ograniczać Hmm, właśnie sobie uświadomiłem, że, mając na sobie płaszcz, marynarkę i kamizelkę, można teoretycznie wystroić się w trzy poszetki i trzy kwiatki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Jak nie mi to kozłowi. Oj żebyś się kiedyś SB nie doczekał tutaj grupowego gwałtu na swojej osobie. Na drugi raz proszę o nie przypisywanie mi wypowiedzi zanim dwa razy nie zweryfikujesz źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Traktujesz internet i rozmowy o chusteczkach zbyt poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 A co powiecie na kwiatek w butonierce płaszcza? Jeśli jest naprawdę zimno, to raczej jest niepraktyczny, oder?Mały akcent kolorystyczny w postaci obszycia butonierki trochę innym kolorem zamiast kwiatka. Byłby dobrym, postępowym (HT Kamil), rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 18 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2011 Dlaczego Janusz Palikot od dobrych kilku miesięcy nie nosi poszetki? Nie chce być postrzegany jako ekcentryk-milioner-dandys? Zdjęcie z dzisiejszego wystąpienia w Sejmie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 18 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2011 Upodabnia się do reszty. Przypomnijmy, jak kiedyś było odjazdowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 18 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2011 Ten dzisiejszy krawacik to jednak nieco hipsterski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sestriere Napisano 18 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2011 i rękawki jakieś takie jakby za długie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kynio Napisano 18 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2011 Ten dzisiejszy krawacik to jednak nieco hipsterski. Dlaczego hipsterski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 18 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2011 No właśnie. Mam wrażenie, że to pojęcie jest często używane, ale czy poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi