Krakus ;) Napisano 25 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2010 Oczywiście, jeśli można sobie na to pozwolić. Ja pisałem o minimum - co podkreślam. Najlepiej było by zapytać któregoś z szewców, choć podejrzewam, że zarówno w ich gablotach jaki i "papierzyska" w butach na półce mają raczej za zadanie lepszą prezencję butów niż ich szeroko rozumianą konserwację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bar_open Napisano 25 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2010 zgadzam się z saphir.pl - jedna para butów jedne prawidła, skóra butów odkształca się nie tylko w czasie używania ale też w czasie „spoczynku”, pod wypływem zmiany wilgotności powietrza, różnicy temperatur etc. etc. a im starsze buty tym wrażliwsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 25 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2010 Mam pytanie do tutejszych specjalistów od obuwia i całej reszty świata. Mianowicie: co zrobić, gdy porządne cedrowe prawidła zdecydowanie wykraczają poza budżet, a trzeba w takie akcesorium uzbroić kilka par 'eleganckich' butów z relatywnie delikatnej skóry? Jakie było by najlepsze rozwiązanie takiego problemu? Pozdrawiam serdecznie. Osobiście, utrzymuję w domu stałą liczbę klasycznego męskiego obuwia. Jest to liczba mieszcząca się w przedziale między 10 a 13 par. Wynika to z faktu, że w mojej ocenie taka ilość w zupełności wystarcza mi na wszystkie okoliczności uwzględniając zasadę "około 2-3 dni" wypoczynku dla każdej pary po całodziennym użytkowaniu. Dodatkowo sezonowo może przybywać deck shoes, mokasynów, lub butów zimowych. Jednak dlaczego o tym mówię? Otóż gdybym miał wydać około tysiąca złotych na prawidła cedrowe do tych wszystkich par - myślę, że co prawda chodziłbym przez jakiś czas uśmiechnięty, ale zaraz po tym przyszedłby czas refleksji i wyrzutów sumienia. Otóż ja radzę sobie w następujący sposób: - Posiadam w domu 3 pary prawideł cedrowych, których używam do obu par butów, które traktuję jako najbardziej eleganckie i pasujące do stroju wieczorowego (2 modele czarnych balmoral/oxford shoes) oraz do ulubionej pary wiśniowych derby. Źródło: multirenowacja.pl - Ponadto posiadam 7 par bukowych prawideł (podkowa z drewna lipowego), które można bardzo łatwo dostać w wielu punktach w kraju. Źródło: fleczki.pl Wkładam je do wszystkich pozostałych par moich derby, broguesów, mokasynów, oraz butów zimowych. Polecam jednak przed zakupem upewnić się czy nie są one pokryte warstwą lakieru ochronnego. Jeżeli tak, do usunięcia starej powłoki używamy odpowiedniego preparatu w formie żelu, który rozmiękcza lakier. Smarujemy fragment powierzchni grubą warstwą żelu, czekamy kilka minut aż lakier wchłonie żel i zeskrobujemy zewnętrzną warstwę szpachelką, dłutem lub dowolnym innym narzędziem. Następnie pozbawione lakieru prawidło musimy solidnie "przytrzeć" papierem ściernym. Ja do tej czynności używam szlifierki lub diaxa, bo jest zdecydowanie szybciej i przy kilku parach prawideł nie padam później ze zmęczenie, ale można również użyć rolki papieru ściernego zakupionego w sklepie budowlanym. Oto co robimy w skrócie. Ścieramy warstwę drewna do momentu kiedy będzie ona bardzo rozgrzana i poczujemy zapach trocin. Wówczas należy odstawić na bok prawidło i zająć się kolejnym. Powtarzamy czynność na drugim prawidle, potem trzecim itd. Chodzi o to, żeby każde prawidło od momentu nagrzania mogło się schłodzić przez co najmniej jedną minutę. Potem należy powrócić do niego i powtórzyć etap rozgrzewania. Wystarczy wykonać taką czynność 3 razy na każdym prawidle. Skupiamy się przede wszystkim na części nosowej gdzie nie występuje żebrowanie. Zapewniam Was, że taki zabieg wykonany raz w roku sprawia, że prawidła wykonane z mniej szlachetnego drewna niż cedr, nabędą unikatowe właściwości pochłaniania przykrych zapachów i wilgoci oraz wysuszania i dekarbowania skóry. - W przypadku pozostałych butów (chukka, deck, mniej eleganckie półbuty i inne) używam bukowych prawideł na sprężynie lub zwykłych plastikowych. Uważam, że w tym przypadku są one zdecydowanie wystarczające. Źródło hurtszewski.com Źródło: sklep.saphir.pl Dlatego moim zdaniem powinieneś zakupić jak najwięcej regulowanych prawideł wykonanych z łatwo dostępnego i tańszego drewna niż cedrowe, które po ww zabiegu będzie miało podobne właściwości (wyłączając niesamowity zapach cedru ) Jak dobrze poszukasz to dostaniesz je już od 20 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 25 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2010 Zresztą to ścieranie to nie mój wymysł lub fanaberia. Dowiedziałem się o tym od zaprzyjaźnionego szewca w Nijmegen. Później zresztą wszyscy warszawscy szewcy zrzeszeni w cechu potwierdzili mi skuteczność tej metody (nie rozmawiałem tylko z nikim od Kielmana). Morał jest taki, jak już ktoś tutaj napisał że lepszy rydz niż nic, ale oczywiście najbardziej zawsze pragniemy prawdziwków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 25 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2010 Witam! Super tutorial, z którego na pewno skorzysta wielu zainteresowanych. Podzięki wielkie i pozdrowienia dla holenderskiego szewca P.S. Może przekazał jeszcze jakieś ciekawostki dla miłośników obuwia w Polsce ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 3 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2010 W zimie i jesienią noszę buty z wyższymi cholewkami - tuż nad kostkę i kilka cm nad kostkę. Obecnie używam zwykłych prawideł od niskich półbutów ale widzę, że skóra cholewek nie układa się ładnie i może trwale się zdeformować. Wiem, że do butów z długimi cholewami np. do oficerek są specjalne prawidła również do cholew - misterne "układanki" z drewnianych, dopasowanych "klocków". Czy do butów ponad kostkę też istnieją specjalne prawidła? Gdzie je można kupić? Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 6 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2010 http://allegro.pl/prawidla-do-oficerek-i1356240953.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 6 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2010 Kupowanie starych prawideł jest absurdalne. Po pierwsze nie wiadomo tak na prawdę czy nie były np do oficerek bespoke - mogą mieć różne wymiary. Po drugie stare drewno nie wiadomo w jakim jest stanie i jakie ciekawoski ma w sobie. Podchodząc do sprawy ekonomicznie proponuję założyć zwykłe prawidła a w cholewkę współczesne prawidła do cholewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 8 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2010 Tutaj można zamówic: 1. 260 zł http://www.fislak.alpha.pl/cennik.html 2. 370 zł http://www.akcesdance.pl/oferta/konna.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stanisław Napisano 9 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2011 Witam! Czy rozmiar prawideł firmy Saphir cedrowych 45 to ta sama wielkość co rozmiar 45 president? http://allegro.pl/prawidla-president-cedrowe-idealne-na-prezent-45-i1401994379.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 9 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2011 Saphir mniej więcej tak: Prawidła cedrowe SAPHIR rozmiar EUR 45 / JP 29 / USA 11 -w pozycji "rozwartej" 31-31,5cm -w pozycji "zwartej" 29-29,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stanisław Napisano 9 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2011 Dzięki wielkie ale prawidła Saphir mam i bardzo sobie chwale ale czas kupić następne ,a próbuje wydawać mniej pieniędzy nie tracić na jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 9 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2011 No presidenta nie mam pod ręką pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 9 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2011 Ja ze swojej strony napiszę tylko, że w przypadku prawideł Saphir używam rozmiarówki 43, natomiast przy firmie Cedrus 42 i jest jeszcze malutki zapas. Nie wiem jak jest w przypadku większej stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stanisław Napisano 10 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2011 Dziekuje bardzo ale nadal poszukuje bardziej szczegółowych danych Jak by ktoś miał prawidła o rozmiarze 45 badz 44 firmy PRESIDENT i mógłby je zmierzyć byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 10 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2011 Witam! Myślę, że śmiało można wysłać zapytanie do sprzedawcy Allegro z prośbą o zmierzenie prawideł - powinien odpowiedzieć z miłą chęcią. Chyba szybciej uzyskasz pomoc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2f2f Napisano 17 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2011 Czy ktoś może nabył prawidla z załączonego linku? Czy to jest na pewno cedr i czy aby nie jest lakierowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 17 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2011 Witam! Chyba link się nie załączył. Być może ograniczenie dla nowych użytkowników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2f2f Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 Nie zalczylem linku faktycznie http://allegro.pl/prawidla-president-ce ... 39627.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 Tak, drewno wygląda na cedrowe. Dla pewności należałoby je jeszcze powąchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 Czy to jest na pewno cedr i czy aby nie jest lakierowany? Posiadam jedną parę tych prawideł. Nielakierowane surowe drewno. Aromatyczność też w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2f2f Napisano 20 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2011 Dzięki za opinie w takim razie zakupie jedna pare na próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2f2f Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 Wczoraj wylicytowane, błyskawiczny kontakt dzisiaj rano, dostawa do pracy w dwie godziny po kontakcie. Prawidła wyglądają na solidne, starannie wykonane, zapach wyraźny, jutro wrzucę fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2f2f Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 Obiecane fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2f2f Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 i jeszcze jedna fota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi