Parmigiano Napisano 4 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2014 Ktoś się wyposażył? http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15394320,Chinski__kaszmir___Siersc_szczurow_i_wlokno_syntetyczne.html?utm_source=RSS&utm_medium=RSS&utm_campaign=10199882 Pierwsze co się ciśnie na usta to k...a mać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 4 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2014 Ktoś się wyposażył? http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15394320,Chinski__kaszmir___Siersc_szczurow_i_wlokno_syntetyczne.html?utm_source=RSS&utm_medium=RSS&utm_campaign=10199882 I to by było wszystko w temacie który ostatnio był wałkowany pt. "Italian cashmere is the best". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 4 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2014 Było wczoraj, w wątku o kaszmirze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 5 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2014 I to by było wszystko w temacie który ostatnio był wałkowany pt. "Italian cashmere is the best". Nie wiem skąd czerpiesz swoją wiedze w temacie ale artykuł opisuje tylko przypadki odzieży importowanej z CHIN do Włoch.Nie ma tam ani słowa, że Włoscy producenci produkują kaszmir ze zwierzęcej siersci. Masz prawo do swojego subiektywnego zdania ale ono nie zmieni faktu, że na świecie są tylko dwa miejsca gdzie produkuje się najlepszy kaszmir,Włochy i Szkocja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 5 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2014 Nie wiem skąd czerpiesz swoją wiedze w temacie ale artykuł opisuje tylko przypadki odzieży importowanej z CHIN do Włoch.Nie ma tam ani słowa, że Włoscy producenci produkują kaszmir ze zwierzęcej siersci. Masz prawo do swojego subiektywnego zdania ale ono nie zmieni faktu, że na świecie są tylko dwa miejsca gdzie produkuje się najlepszy kaszmir,Włochy i Szkocja. Ale należy pamiętać o tym, że zarówno włoskie jak i szkockie tkalnie korzystają z półproduktu (kaszmir surowy) zakupionego z Chin lub Mongolii. Oczywiście renomowani dostawcy raczej nie pozwolą sobie na dodawanie sierści z innych zwierząt, ale teoretycznie jest to możliwe. Niewiele jest marek, które mają pełną kontrolę nad kaszmirem począwszy od własnej hodowli kóz, przez strzyżenie, sortowanie, mycie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paero123 Napisano 5 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2014 Dlatego kupuję kaszmirowe szaliki Made in Scotland/England/Italy w sh za 20-30 zł, przynajmniej mam pewność, że z racji wieku to produkt wart swej ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 5 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2014 Ja bym szalika ze szczura nie kupił. Nawet za 20 zł... Ot takie głupie zasady jakieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paero123 Napisano 5 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2014 Misza, ty nie panimajesz. Jak myślisz, czy szalik 'Johnstons cashmere' 100% cashmere Made in Scotland z sh za 30 zł ma szansę być importowanym z Chin szczurzym blendem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 5 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2014 No wiesz, w tych czasach nikomu nie można ufać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 5 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2014 Ale należy pamiętać o tym, że zarówno włoskie jak i szkockie tkalnie korzystają z półproduktu (kaszmir surowy) zakupionego z Chin lub Mongolii. Oczywiście renomowani dostawcy raczej nie pozwolą sobie na dodawanie sierści z innych zwierząt, ale teoretycznie jest to możliwe. Niewiele jest marek, które mają pełną kontrolę nad kaszmirem począwszy od własnej hodowli kóz, przez strzyżenie, sortowanie, mycie itd. W tym biznesie wszystko jest możliwe,wystarczy sobie przypomnieć historie z rakotwórczymi barwnikami w ubraniach największych producentów ubrań w 2012r.Jednak i wtedy dotyczyło to producentów Azjatyckich w szczególności Chińskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 12 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2014 Nie wiem skąd czerpiesz swoją wiedze w temacie ale artykuł opisuje tylko przypadki odzieży importowanej z CHIN do Włoch.Nie ma tam ani słowa, że Włoscy producenci produkują kaszmir ze zwierzęcej siersci. Masz prawo do swojego subiektywnego zdania ale ono nie zmieni faktu, że na świecie są tylko dwa miejsca gdzie produkuje się najlepszy kaszmir,Włochy i Szkocja. "Sprowadzoną z Chin mieszankę sierści szczurów i innych zwierząt, akrylu i wiskozy sprzedawano we Włoszech jako prawdziwy kaszmir." Chińskie dziadostwo sprzedawano jako kaszmir. Nie twierdzę, że Włosi produkują kombinowaną tkaninę tylko, że można się "nadziać" ślepo wierząc potocznej opinii o włoskim kaszmirze. Tkanina z artykułu na pewno nie miała metki "Made In China". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 31 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2014 Panowie, szukam szalika z alpaki (preferuję brąz), szerokiego i długiego. Widzieliście gdzieś stacjonarnie, w necie, najlepiej sprawdzonej jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresy Napisano 30 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2015 Czy szaliki z alpaki są równie ciepłe, delikatne w dotyku jak kaszmirowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 30 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2015 Czy szaliki z alpaki są równie ciepłe, delikatne w dotyku jak kaszmirowe? Z alpaki nie ale z baby alpaca jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ventel Napisano 31 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2016 Czy ktoś wie gdzie mogę kupić szalik z wełny merynosa? Ewentualnie z baby alpaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 1 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 W wielu miejscach, na przykład: https://www.zalando.pl/akcesoria-chusty-szaliki-mezczyzni/barbour-online-shop/ Wybór szalików od 100 % merino do 90 % merino/10 % kaszmir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 1 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 To i ja się podłącze do pytania gdzie można kupić jasno szary szalik z wełny (ew. mieszanki wełna/kaszmir), który nie będzie "obłaził"? Mam kilka szalików z wełny i żaden nie zostawia śladów, ale szare jakie miałem niestety już tak. Budżet to 150-200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 1 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 Myślę, że "obłażenie" nie zależy od koloru, tylko od materiału. Ja mam właśnie szalik Barboura, używam od czterech lat i bardzo polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 1 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 29 minut temu, Bartek 00 napisał: To i ja się podłącze do pytania gdzie można kupić jasno szary szalik z wełny (ew. mieszanki wełna/kaszmir), który nie będzie "obłaził"? Mam kilka szalików z wełny i żaden nie zostawia śladów, ale szare jakie miałem niestety już tak. Budżet to 150-200zł. Co prawda to marka damska, ale szaliki są unisex. Ten szary jest bardzo ładny i miły w dotyku. Nie obłazi. Wykonany z wełny jagnięcej (lambswool). http://monikakaminska.com/kategoria/akcesoria 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ventel Napisano 1 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 6 hours ago, Velahrn said: W wielu miejscach, na przykład: https://www.zalando.pl/akcesoria-chusty-szaliki-mezczyzni/barbour-online-shop/ Wybór szalików od 100 % merino do 90 % merino/10 % kaszmir. Pytam właśnie o szaliki z wełny merynosa lub baby alpaca, bo ze zwykłej wełny gryzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 1 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 I wkleiłem Ci link do takich z wełny z merynosa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ventel Napisano 8 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2017 Ktoś miał styczność z wełnianymi szalikami (merino) z lini premium H&M? Jakie opinie? Skusiłem się materiałem, "Made in Italy" oraz linią premium, ale mam wrażenie, że szalik trochę gryzie (drapie szyje przy ruszaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi