Skocz do zawartości

Szaliki - dyskusje i porady

ejzojeden

Rekomendowane odpowiedzi

I to by było wszystko w temacie który ostatnio był wałkowany pt. "Italian cashmere is the best".

Nie wiem skąd czerpiesz swoją wiedze w temacie ale artykuł opisuje tylko przypadki odzieży importowanej z CHIN do Włoch.Nie ma tam ani słowa, że Włoscy producenci produkują kaszmir ze zwierzęcej siersci.

Masz prawo do swojego subiektywnego zdania ale ono nie zmieni faktu, że na świecie są tylko dwa miejsca gdzie produkuje się najlepszy kaszmir,Włochy i Szkocja.

Nie wiem skąd czerpiesz swoją wiedze w temacie ale artykuł opisuje tylko przypadki odzieży importowanej z CHIN do Włoch.Nie ma tam ani słowa, że Włoscy producenci produkują kaszmir ze zwierzęcej siersci.

Masz prawo do swojego subiektywnego zdania ale ono nie zmieni faktu, że na świecie są tylko dwa miejsca gdzie produkuje się najlepszy kaszmir,Włochy i Szkocja.

Ale należy pamiętać o tym, że zarówno włoskie jak i szkockie tkalnie korzystają z półproduktu (kaszmir surowy) zakupionego z Chin lub Mongolii. Oczywiście renomowani dostawcy raczej nie pozwolą sobie na dodawanie sierści z innych zwierząt, ale teoretycznie jest to możliwe. Niewiele jest marek, które mają pełną kontrolę nad kaszmirem począwszy od własnej hodowli kóz, przez strzyżenie, sortowanie, mycie itd.

Ale należy pamiętać o tym, że zarówno włoskie jak i szkockie tkalnie korzystają z półproduktu (kaszmir surowy) zakupionego z Chin lub Mongolii. Oczywiście renomowani dostawcy raczej nie pozwolą sobie na dodawanie sierści z innych zwierząt, ale teoretycznie jest to możliwe. Niewiele jest marek, które mają pełną kontrolę nad kaszmirem począwszy od własnej hodowli kóz, przez strzyżenie, sortowanie, mycie itd.

W tym biznesie wszystko jest możliwe,wystarczy sobie przypomnieć historie z rakotwórczymi barwnikami w ubraniach największych producentów ubrań w 2012r.Jednak i wtedy dotyczyło to producentów Azjatyckich w szczególności Chińskich.

"Sprowadzoną z Chin mieszankę sierści szczurów i innych zwierząt, akrylu i wiskozy sprzedawano we Włoszech jako prawdziwy kaszmir."

Chińskie dziadostwo sprzedawano jako kaszmir. Nie twierdzę, że Włosi produkują kombinowaną tkaninę tylko, że można się "nadziać" ślepo wierząc potocznej opinii o włoskim kaszmirze. Tkanina z artykułu na pewno nie miała metki "Made In China".

• 1 month later...
  • 1 year later...
  • 11 months later...
29 minut temu, Bartek 00 napisał:

To i ja się podłącze do pytania gdzie można kupić jasno szary szalik  z wełny (ew. mieszanki wełna/kaszmir), który nie będzie "obłaził"? Mam kilka szalików z wełny i żaden nie zostawia śladów, ale szare jakie miałem niestety już tak. Budżet to 150-200zł.

Co prawda to marka damska, ale szaliki są unisex. Ten szary jest bardzo ładny i miły w dotyku. Nie obłazi. Wykonany z wełny jagnięcej (lambswool). 

http://monikakaminska.com/kategoria/akcesoria

• Oceniam pozytywnie 1

• 3 months later...