Skocz do zawartości

Targi, pokazy mody, wystawy - relacje, foto, ciekawostki

Parmigiano

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...

"Elementem garderoby, której Vistula poświęca szczególną uwagę, jest marynarka. W zależności od linii, mniej lub silniej dopasowane do linii ciała, zazwyczaj jednorzędowa, o wąskich klapach."

Facet na środku ma, nie dość że fajną kratkę, to jeszcze klapy, o których można powiedzieć, że nie są wąskie. Poza tym, w tym zdaniu, sam nie wiem... Jest tu jakiś polonista, który oceni, czy "zazwyczaj" dotyczy też "wąskich klap"?

Nie ma tak źle, klapy w wielu modelach są ok. 

Np. poniższy.

http://sklep.vistula.pl/product-pol-2325415-Garnitur-HARRY-BASIC-Vistula-RED.html

No tak, o to mi chodziło. Nie jest źle. Mam garnitur z Vistuli, w którym klapy sprawiają, że jeno śledź się nadaje, i z tego co zdążyłem zaobserwować, to szerokich krawatów oni również raczej nie miewają. Ostatnio byłem w sklepie z odzieżą, hm, casualową, ale raczej w pojęciu przeciętnego kowalskiego, z tym, że podobnie jak Reserved, czy H&M, Zara itepe, mają odzież, którą przeciętny kowalski nazwie elegancką. Tam też przeglądając dość obszerny zbiór marynarek, nazwijmy je sportowymi, nie natknąłem się na żadną, której klapy byłyby szersze niż około 4cm. Podzieliłem się tym żalem z ekspedientką, na co ona najpierw zapytała "jakie miałyby być?", a po mojej błyskotliwej odpowiedzi, że szersze, powiedziała, że są jakie są, "żeby Pan nie odleciał". :D Co ciekawe, płaszcze tej firmy mają już bardziej męskie klapy.

A czy czas brodaczy przypadkiem już nie przemija i znów za chwilę wrócimy do gładko ogolonych efebów? :) To jak sinusoida. Nie śledzę dokładnie, więc nie wiem w którym miejscu cyklu teraz jesteśmy, ale z zagranicznych wojaży wydaje mi sie, że szczyt drwalomanii na wystawach był jakieś dwa-trzy lata temu...

• 2 weeks later...
  • 4 months later...
  • 2 weeks later...

60208222.jpg

http://macaronitomato.com/themagazine,214,pitti-uomo-85

'Garnitur jako taki, powoli, acz nieuchronnie, przechodzi do lamusa.  Większość prezentowanych ubrań, to zestawy koordynowane. Sportowe marynarki i kontrastujące spodnie.  Podstawowy szary czy granatowy garnitur? Tego nie widuje się tu w ogóle. Dziś w czasach rozluźnionego dresscodu, kiedy coraz mniej korporacji wymaga od swoich członków noszenia garniturowego munduru, garnitur stał się stylistyczną deklaracją, wolnym wyborem. Nie jest już nudny uniformem, ubieranym z konieczności i bez przyjemności. Dziś noszą je ludzie, którzy tego chcą. Noszą je więc inaczej. Pozwalają sobie na więcej. Garnitur stał się wyznacznikiem dandysa, eleganta."

Porównując dwie różne edycje targów Pitti można dojść tylko do jednego wniosku,Pitti Umo to bez wątpienia znacznie większa i zorganizowana z większym rozmachem impreza targowa niż Pitti Filati.Ilość wystawców i powierzchnia targowa nie dorównuje skali i rozmachowi tej pierwszej.Wszyscy wystawcy znajdują się tylko w w głównym budynku targowym.Porównując obecną edycje Pitti Filati z poprzednimi,  odnoszę wrażenie, że powoli przekształca się ona w wystawę wyłącznie włoskich producentów.Trudno uznać obecność kilku firm z innych krajów, za warunek wystarczający  aby nadać takim targom renomę międzynarodowych.
Ceny
Dwie najbardziej znane na świecie firmy  produkujące kaszmir,Todd Duncan i Loro Piana sprzedają przędzę kaszmirową ę cenie od 200 do 220 euro.Kombinacje kaszmiru z innymi składnikami jak wełna lub bawełna sprawiają oczywiście zjazd ceny w dół.Pozostali włoscy producenci proponują ceny podobnego produktu w cenie około 120-150euro.To poniekąd pozwala spojrzeć w nieco innym krytycznym  świetle na ceny gotowych produktów takich jak choćby swetry produkowane pod marką Loro Piana,Brunello Cucinelli,Malo,Cruciani i wielu innych.Czy warto wykładać kilkaset lub więcej euro na sweterek,na to pytanie musi sobie każdy sam odpowiedzieć.

Skarpety
Ceny przędz ,,skarpetkowych" także są uzależnione w znacznym stopniu od schlachetności składu surowcowego.Cena przędzy Filo Scozia wynosi między23-27euro za kilogram,mieszanki bawełny z kaszmirem 93%-7% kosztują 26euro,najtańsza przędza z 100 % bawełny egipskiej kosztowała 10euro.Trudno mi w sposób autorytarny stwierdzić ile z 1kg  przędzy można wykonać skarpet ale przypuszczam,że nie nie mniej niż  20 par -bawełna .Dlaczego więc skarpety większości włoskich producentów kosztują w granicach 15-20euro w sklepie?Ceny proponowane dla handlowców są oczywiści niższe ale nikt z najbardziej renomowanych producentów nie schodzi poniżej 8,50euro za najtańszy wariant skarpet bawełnianych.

• Oceniam pozytywnie 6

Poniżej wyroby małej rodzinnej firmy z regionu Umbria,która zajmuje się produkcją dla wielu znanych włoskich marek miedzy innymi Canali,Zegnia

Cena 180euro za długi rękaw 100% kaszmir Loro Piana,pewnie w sklepie pod metką znanej marki będzie kosztować kilkakrotność tej ceny,krótki rękaw to mieszanka kaszmiru 45%,bawełna 25%,jedwab 30% cena 120euro.

ps może temat na przyszłe zamówienie forumowe:)

post-29-0-32390000-1390502029_thumb.jpg

post-29-0-72923600-1390502079_thumb.jpg

• Oceniam pozytywnie 2