Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgadzam sie z powyzszym, warto dodac, ze skarpety w wersji summer, sa strasznie cienkie, ja zawsze biore winter, ktore na klimat europejski wiosna/latem/jesienia sa jak znalazl. Oprocz tego, poniewaz skarpety wykonane sa w 100% z bawelny dosc latwo je uszkodzic w okolicach duzego palca, sugeruje wziecie rozmiaru o numer wiekszego niz normalnie nosimy, bedzie nieco luzniej i material bedzie sie mniej naciagal (np. przy wkladaniu stopu do buta).

Pozdrawiam,

dsc.

Opublikowano

Mam takie pytanie, jak wygląda sprawa zakupu z Turcji tych skarpet? Czy trzeba opłacać jakieś cło ? :)

Odpowiem sam sobie, z cła i podatku vat zwolnione są przesyłki spoza Unii do 45 euro, więc jeżeli ktoś nie cierpi na chroniczny brak skarpet nie powinno być z tym problemów, szczególnie przy ostatnim pozytywnym importowo kursie dolara ;)

Kilka par skarpet zamówionych, poczekamy, zobaczymy.

Opublikowano

Mam takie pytanie, jak wygląda sprawa zakupu z Turcji tych skarpet? Czy trzeba opłacać jakieś cło ? :)

Odpowiem sam sobie, z cła i podatku vat zwolnione są przesyłki spoza Unii do 45 euro, więc jeżeli ktoś nie cierpi na chroniczny brak skarpet nie powinno być z tym problemów, szczególnie przy ostatnim pozytywnym importowo kursie dolara ;)

tak to jest czasami jak się samemu odpowiada ;)

obecnie wartością graniczną jest równowartość 150EUR (na którą składa się wartość towaru i koszt przesyłki)

do w/w kwoty przesyłki mogą być obciążone podatkiem VAT

powyżej w/w kwoty cło (w stawek w zależności od towaru) i podatek VAT

oczywiście można mieć szczęście, ale z tym coraz gorzej

Opublikowano

To ciekawe, bo wysłałem w tej sprawie zapytanie do urzędu celnego i dostałem odpowiedź, iż obecnie ta stawka rzeczywiście wynosi 150 jednostek ale liczonych w amerykańskich dolarach.

Jako kolejną ciekawostkę przytoczę natomiast przykład mojego ostatniego zamówienia z thetiebar.com, którego wartość wraz z przesyłką wyniosła ok. 140 USD a mimo to zapłaciłem zarówno VAT jak i pełne cło.

Opublikowano

To ciekawe, bo wysłałem w tej sprawie zapytanie do urzędu celnego i dostałem odpowiedź, iż obecnie ta stawka rzeczywiście wynosi 150 jednostek ale liczonych w amerykańskich dolarach.

Jako kolejną ciekawostkę przytoczę natomiast przykład mojego ostatniego zamówienia z thetiebar.com, którego wartość wraz z przesyłką wyniosła ok. 140 USD a mimo to zapłaciłem zarówno VAT jak i pełne cło.

jakoś mnie to nie dziwi :D ale jako stały klient Urząd Celny OC I Warszawa, Łączyny 8 przedstawiam tylko i wyłącznie swoje doświadczenia zdobyte dużym nakładem czasu, cierpliwości że o znacznych nakładach finansowych nie wspomnę :D

edit.

żeby nie być gołosłownym http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... z_cla.html chociaż to też żadna interpretacja ;)

Opublikowano

Teoria teorią, ale z moich praktycznych doświadczeń wynika, że graniczna wartość, od której fiskus i jego banda nakładają zarówno cło, jak i VAT, to ok. 45 EUR. Moje ostatnie zamówienie z TheTieBar to 4 krawaty = 60 USD bez przesyłki - potrzymali kilka dni (dłużej, niż Fedex przewoził paczkę z USA do PL) i oddali bez okupu. W zeszłym roku nieopatrznie zamówiłem 5 krawatów (75 USD) i cieszyłem się, że cło i VAT tym razem udało się zapłacić kurierowi Fedexu, tzn. że nie musiałem osobiście pielgrzymować do UC. Podobne obserwacje mam przy sprowadzanych z Japonii zielonych herbatach i akcesoriach herbacianych. Które to akcesoria (ceramika) dziwnym trafem zawsze przychodziły w idealnym stanie, gdy mieściły się w limicie cenowym, zaś z reguły miały uszkodzenia, gdy zatrzymywali je celnicy. Moje szczęście, że japoński dostawca bez mrugnięcia okiem wysyłał na swój koszt identyczne naczynia, gdy informowałem go o uszkodzeniach, ale już od dawna nie kupuję u niego rzeczy delikatnych, bo dlaczego gość ma cierpieć z powodu naszych wspaniałych celników... :?

Opublikowano

Ciekawe jest to, że panuje w tym względzie samowola poszczególnych urzędów. Skoro istnieje podstawa prawna to chyba można odwoływać się od decyzji naliczenia dodatkowych opłat?

Artykuł, do którego linkuje bar_open pochodzi sprzed 2,5 roku. Być może coś się w tej materii zmieniło.

Opublikowano

zawsze mnie to fascynuje w kraju ... "jeżeli fakty są przeciw nam, tym gorzej dla faktów" :D

nie wiem co zamawiacie i jakie opłaty są Waszym udziałem, odbieram przesyłki osobiście (nie zawsze) ponieważ jest to sposób szybszy i łatwiejszy do kontrolowania (oczywiście ten sposób jest możliwy tylko i wyłącznie kiedy przesyłka dostarczana jest przez pocztę polską - rzadko fedex a UC ma wątpliwości co do wartości przesyłki - brak dokumentów, niedokładny/ogólny opis przedmiotu etc. etc. i odstaję deklaracje celna do wypełnienia plus "prośbę" o dostarczenie dokumentacji związanej z transakcją - zwyczaj wystarczy dowód płatności - średnio robię to 5-7 razy w kwartale

przepis jest ogólny i aktualny - zupełnie niepotrzebnie podajecie niesprawdzone informacje

jeżeli jednak płacicie więcej niż to wynika z aktualnych przepisów, no cóż Ignorantia iuris nocet

Opublikowano

A ja nie rozumiem Twojej irytacji. Skoro jest naliczone cło i VAT to uiszczam opłatę. Twierdzisz, że urząd celny nalicza opłatę niezgodnie z obowiązującym prawem?

Jak jeszcze raz przeczytam jakąś debilną, wyświechtaną łacińską sentencję na tym forum użytą w celu podniesienia moralizatorskiej wartości postu to chyba mnie krew zaleje.

Od siebie dodam tylko, że sprawa z przesyłką z USA, o której wcześniej wspominałem była zgłaszana do UC i rozpatrzona pozytywnie, czyli potwierdzono zasadność nałożenia opłat. Być może jednak powinienem się następnym razem powołać na Twoją wiedzę w tym temacie.

Opublikowano

zawsze mnie to fascynuje w kraju ... "jeżeli fakty są przeciw nam, tym gorzej dla faktów" :D

nie wiem co zamawiacie i jakie opłaty są Waszym udziałem, odbieram przesyłki osobiście (nie zawsze) ponieważ jest to sposób szybszy i łatwiejszy do kontrolowania (oczywiście ten sposób jest możliwy tylko i wyłącznie kiedy przesyłka dostarczana jest przez pocztę polską - rzadko fedex a UC ma wątpliwości co do wartości przesyłki - brak dokumentów, niedokładny/ogólny opis przedmiotu etc. etc. i odstaję deklaracje celna do wypełnienia plus "prośbę" o dostarczenie dokumentacji związanej z transakcją - zwyczaj wystarczy dowód płatności - średnio robię to 5-7 razy w kwartale

przepis jest ogólny i aktualny - zupełnie niepotrzebnie podajecie niesprawdzone informacje

1. Nie wiem co masz na myśli mówiąc o faktach; faktem jest podana przeze mnie wartość przedmiotu i faktem jest żądanie od UC opłacenia cła.

Edit: informacja nieprawdziwa, więcej tutaj: viewtopic.php?p=27546#p27546

2. Oczywiście, że mógłbym odebrać przesyłkę osobiście, gdyby nie znajdowała się Bóg wie czemu w UC, który jest oddalony o 100 km od miejsca dostarczenia przesyłki. Przesyłka była wysyłana przez EMS, dostarczona docelowo przez PP.

3. Podane przeze mnie informacje wynikają z praktyki, więc są jak najbardziej sprawdzone.

j.w.

Podaję też informację, którą znalazłem w zawiadomieniu celnym:

"Limit wartości przesyłek zawierających towary zwolnione z należności celnych przywozowych, przysyłanych bez względu na cel i osobę, wynosi 150 euro, zwolnienie z podatku nie dotyczy zamówień wysyłkowych."

Opublikowano

3. Podane przeze mnie informacje wynikają z praktyki, więc są jak najbardziej sprawdzone.

Podaję też informację, którą znalazłem w zawiadomieniu celnym:

"Limit wartości przesyłek zawierających towary zwolnione z należności celnych przywozowych, przysyłanych bez względu na cel i osobę, wynosi 150 euro, zwolnienie z podatku nie dotyczy zamówień wysyłkowych."

nie widzę sprzeczności z tym co napisałem nawet zaryzykuje twierdzenie że to potwierdziałem, sprawdź "praktycznie"

Opublikowano

nie widzę sprzeczności z tym co napisałem nawet zaryzykuje twierdzenie że to potwierdziałem, sprawdź "praktycznie"

Mógłbyś mi więc wytłumaczyć, dlaczego przesyłka miałaby być zwolniona z opłaty, skoro zwolnienie jej nie dotyczy?

Opublikowano

A ja nie rozumiem Twojej irytacji. Skoro jest naliczone cło i VAT to uiszczam opłatę. Twierdzisz, że urząd celny nalicza opłatę niezgodnie z obowiązującym prawem?

ja nie rozumiem Twojej irytacji, cieszę się że uiszczasz wszelkie należne opłaty i podatki - ze swojej strony przedstawiam tylko własne doświadczenia w tym zakresie, niestety zgoła odmienne od Waszych - które niestety przedstawiane są jako "prawda objawiona"

Jak jeszcze raz przeczytam jakąś debilną, wyświechtaną łacińską sentencję na tym forum użytą w celu podniesienia moralizatorskiej wartości postu to chyba mnie krew zaleje.

będę miał to na uwadze w autentycznej trosce o Twoje zdrowie - ale wierz mi daleki jestem od podnoszenia wartości własnych postów

Być może jednak powinienem się następnym razem powołać na Twoją wiedzę w tym temacie.

możesz przedstawić uzasadnienie? - może wartość przedmiotu plus koszt wysyłki przekroczył jednak równowartość 150 EUR?
Opublikowano

nie widzę sprzeczności z tym co napisałem nawet zaryzykuje twierdzenie że to potwierdziłem, sprawdź "praktycznie"

Mógłbyś mi więc wytłumaczyć, dlaczego przesyłka miałaby być zwolniona z opłaty, skoro zwolnienie jej nie dotyczy?

zacytuje własny post, zaznaczę fragment "trudny" a do wniosków będziesz musiał dojść samodzielnie

obecnie wartością graniczną jest równowartość 150EUR (na którą składa się wartość towaru i koszt przesyłki)

do w/w kwoty przesyłki mogą być obciążone podatkiem VAT

powyżej w/w kwoty cło (w stawek w zależności od towaru) i podatek VAT

Opublikowano

Po pierwsze kolego, dzielimy się tutaj własnymi doświadczeniami i wbrew pozorom nie są to prawdy objawione, a jedynie praktyczne i życiowe porady. Podobnie jest z nadawaniem pieniędzy za pośrednictwem poczty - regulaminowo powinny dojść w przeciągu bodajże 3 dni roboczych, a często zdarza się że są odbierane dopiero po tygodniu.

Jeżeli zaś chodzi o przesyłki z thetiebar.com to dwukrotnie tam zamawiałem - za pierwszym razem było to 138 USD, za drugim 200 USD - za każdym razem mniej niż przytaczane tutaj 150 EUR. Za każdym razem płaciłem zarówno krajową stawkę VAT, jak i cło.

A co do fragmentu swojego postu, który powtórzyłeś i pogrubiłeś to niestety wydaje mi się, że to Ty nie rozumiesz o co chodzi koledze Kynio. On wyraźnie napisał, że zapłacił VAT oraz cło, a wartość zamówienia wraz z przesyłką wynosiła jedynie kilkadziesiąt dolarów.

Za zamówienie o wartości $79 + $15 USD przesyłka niestety musiałem zapłacić cło + VAT, więc nie wiem w końcu jaki system obowiązuje w UC.

Opublikowano

Panowie, chciałbym Was bardzo przeprosić za narobienie zamieszania. Sprawdziłem jeszcze raz dokumenty celne i faktycznie opłaciłem tylko VAT. Pomyłka wynikała z relatywnie niskiej stawki celnej w stosunku do cła, przez co informacja mi umknęła.

W szczególności chciałem przeprosić użytkownika bar_open za jałową dyskusję i stratę czasu, informację przez niego podane sprawdziły się w moim przypadku. Za chwilę zmienię posty, żeby nie wprowadzać w błąd użytkowników czytających w przyszłości ten temat.

Co do wklejonego przeze mnie fragmentu, to jeśli go dobrze zrozumiałem, w przypadku zamówień wysyłkowych (zakupy na ebayu chyba się w to wliczają?) do 150 euro powinno być naliczone także cło, jak widać jednak nie jest to zawsze stosowane.

Z mojej strony EOT, bo robi się za duży OT w tym wątku, można by przenieść dyskusję do innego tematu, informacje na pewno będą przydatne przy zakupach spoza UE.