Skocz do zawartości

Marynarka Seersucker (kora)

Fingor

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...

1. Zdecydowanie po polsku może być tylko - kora. Nie mam skojarzeń z pościelą. Pamiętam za to dużo letnich żakietów u pań.

2. Mam dwie marynarki. Obie w biało-niebieskie paski. Jednorzędową kupiłem kilka lat temu w P&C i chyba w tym sezonie zakończony sezon (o ile przejdzie rundę kwalifikacyjną). Bardzo ją lubię. Dwurzędową kupiłem w TK Maxx (Gianni Ferraud chyba?) i jeszcze jej praktycznie nie miałem na sobie, bo zaraz po kupieniu guzik mi odpadł i nieszczęśliwie zniknął, a zapasowe gdzieś schowałem, żeby nie zgubić, teraz pewnie w końcu jako rezerwowa wyjdzie na boisko).

Ponieważ robię w branżach media/szołbiz noszę taką marynarkę na co dzień, do korporacyjnych obozów pracy mimo "więziennych pasków' raczej się nie nadają. W bardzo upalne dni wkładam jednak inne marynarki, lniane lub bawełniane bez podszewki.

Marynarki z kory najczęściej mają podszewkę i najczęściej też nie pierze się ich w pralce.

pozdr

f

• 2 months later...
  • 1 month later...

...

e) Jeśli wzór krepowy jest wytłaczany za pomocą specjalnego gofrującego kalandra, to taka tkanina nazywa się gofrem, kreszem lub seersuckerem wytłaczanym.

Seersuckery stosowane w USA na męskie ubiory są najczęściej uzyskiwane w procesie e), często łączonym z c) lub d).

Z punktu widzenia użytkownika końcowego technologia uzyskania seersuckera jest nieistotna, a nawet trudno stwierdzić, jaką technologią efekt końcowy uzyskano. Dlatego śmiało można nazywać seersuckery korą.

Źródło (dla spragnionych): Adam Granville

Gofrujący kalander, tylko tak!! Jestem zachwycony.

• Oceniam pozytywnie 1

• 4 weeks later...
Gość Olgierd

Wcale nie na marginesie: czytam sobie właśnie "Złego" (powrót po bodajże 20 latach do tej książki) i trafiam, że ktoś (Kolanko? Kalodent?) miał odzież z czesuczy. Już myślałem, że Tyrmand w 1955 nie znał jeszcze (?) kory, ale coś mnie tknęło, by sprawdzić -- i oto jest: czesucza...

Człowiek całe życie się uczy.

Wcale nie na marginesie: czytam sobie właśnie "Złego" (powrót po bodajże 20 latach do tej książki) i trafiam, że ktoś (Kolanko? Kalodent?) miał odzież z czesuczy. Już myślałem, że Tyrmand w 1955 nie znał jeszcze (?) kory, ale coś mnie tknęło, by sprawdzić -- i oto jest: czesucza...

Człowiek całe życie się uczy.

Nie byłbym pewien czy czesucza to seersucker. Mam marynarkę z surowego/dzikiego jedwabiu i nie jest to seersucker.

Gość Olgierd

Nie byłbym pewien czy czesucza to seersucker. Mam marynarkę z surowego/dzikiego jedwabiu i nie jest to seersucker.

Oczywiście, że nie; przepraszam za wynikającą z aluzyjności enigmatyczność mej wypowiedzi -- ów seersucker to właśnie "gofrowana" bawełna (wiem, bo jak pisałem wcześniej, nabyłem taką koszulę dla mej Małżonki), czyli po prostu kora, czesucza (pojęcia tego nie znałem do wczoraj, tj. do przeczytania blisko 2/3 "Złego) to właśnie jakaś bliżej mi nieznana odmiana jedwabiu.

Natomiast nazwa może się wydawać nieco myląca (i przyznam, że mnie początkowo zmyliła, tj. dopóki nie sprawdziłem czymże jest owa czesucza).

• Oceniam pozytywnie 1

Nie chciałby się ktoś szczupły dorzucić do zamówienia? Pełny garnitur mają w tej chwili za ok 280 zł (z czego marynarka ok. 170), ale przesyłka jest darmowa dopiero od 99$ (w przeciwnym razie kosztuje prawie 200...). Oferta całego sklepu jest spora.

Tu recenzja: http://parentheticalstyle.wordpress.com/2013/05/01/so-you-want-to-buy-a-seersucker-suit/

Dla mnie pełny garnitur chyba jeszcze "odrobinę" zbyt dandy, ale marynarkę bym przygarnął.